Ovo je kamerman primitivac koji je svojim nevaspitanjem obrukao našu državu pred visokom evropskom zvaničnicom

Tokom konferencije za medije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kamerman agencije Fonet, Zoran Drekalović, drsko je prekinuo tok konferencije, uz dobacivanje komentara “nećete kopati“. Sramotno ponašanje kamermana osvetlio je ozbiljan problem neprofesionalizma i nepoštovanja prema institucijama Srbije. Ovakav primitivizam i bezobrazluk nezapamćen je bilo gde u svetu.

Prelazi granice dozvoljenog, posebno na međunarodnom događaju gde je prisustvo visokog evropskog zvaničnika simbolizovalo važnost odnosa Srbije i Evropske unije. Takvo divljačko ponašanje ugrozilo je ugled zemlje i nanelo ozbiljnu štetu profesionalizmu koji bi novinari i medijski radnici morali da poštuju. Upadice i prekidi nisu deo profesionalnog standarda; naprotiv, ovakav čin dovodi u pitanje osnovna pravila i etičke norme ponašanja u novinarstvu.

U svakoj civilizovanoj zemlji, ovakvo ponašanje bilo bi najoštrije sankcionisano – firma koja zapošljava osobu odgovornu za ovakve poteze preduzela bi mere kako bi zaštitila integritet profesije i očuvala ugled države. Da li je političko neslaganje opravdanje za takvu dozu bahatosti i nepoštovanja? Očigledno je da ovakav čin nema nikakve veze sa profesionalnim novinarstvom i da predstavlja samo još jedan pokušaj destabilizacije kroz širenje nereda i netrpeljivosti.

Ovakav ispad bi bio najstrože osuđen bilo gde na svetu i u svakoj civilizovanoj zemlji, bez obzira na to da li se neko slaže sa politikom predsednika ili je u opoziciji. Ni u jednoj državi i društvu ovo ne bi prošlo bez posledica, makar bi firma u kojoj takav kamerman radi učinila da njen zaposleni snosi posledice za krajnji neprofesionalizam i brukanje.

Ovakvo neartikulisano ponašanje je rezultat sistemske proizvodnje mržnje u Srbiji, gde deo opozicije, medija, lažnih ekoloških aktivista i stranih plaćenika misli da im je sve dozvoljeno i namerno podstiče ekstremne podele i polarizaciju. Pri tom daju sebi za pravo da su jedino oni merodavni da odlučuju da li će se nešto kopati ili neće, iako na protestima ne može da ih se skupi ni sto pedeset. Toliko su bahati da šačica njih pokušava da blokira i međunarodne puteve, što je zakonom zabranjeno.

Drekalović je samo još jedan nesrećni primerak takvih primitivaca, ali njegov ispad na konferenciji nije bio samo odraz podlosti, nevaspitanja i mržnje, već je bio sasvim dobro proračunat i isplaniran – dakle, nimalo slučajan. On je na ovo podstaknut i instruisan je, a da li će i koliku nagradu dobiti od svojih nalogodavaca, nije uopšte pitanje, već je samo pitanje kakvu će i koliku dobiti, jer je uspešno izvršio zadatask i naređenje. Uspešno iz ugla njegovih nalogodavaca koji su postigli cilj da pokušaju da izazovu skandal na konferenciji i da pronađu svog novog, lažnog heroja i prkosno govedo.

Opoziciono nastrojeni i nervno rastrojeni Drekalović je dreku digao, ne samo iz koristoljublja, već i u nadi da će postati jedan od novih lidera i simbola propale opozicije – narod je sit opozicionih političara, pa im je marketinški dobro došlo lice koje je ”samo kamerman” i koje je ”hrabro pred svima odbrusilo Vučiću”.

Predsednik Srbije mu je odgovorio promptno i veoma pribrano, državnički. Nije naseo na provokaciju, a tog slučaja se dotakao i u jutarnjem programu na TV Prva gde je jutros gostovao. Osim predsednika, povodom ovog bizarnog slučaja oglasila se i predsednica  Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Ona se sinoć oglasila istakavši da je bahatost i nedostatak elementarne pristojnosti određenih pojeidnaca u Srbiji, bez sumnje, iznenađenje i za najviše zvaničnike EU, govoreći o jučerašnjem dobacivanju pojedinih kamermana tokom konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Palati ”Srbija”.

Nevaspitanje nije ni sloboda, ni demokratija

– Na konferencijama za medije se ne dobacuje, makar iz poštovanja prema gostu. Postavite pitanje. Sačekate odgovor. Demokratija. Nevaspitanje nije ni sloboda, ni demokratija. Nevaspitanje je samo to – nevaspitanje – napisala je ona na društvenoj mreži X, na kojoj je retvitovala objavu predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca u kojoj je Lutovac otvoreno kritikovao predsednika Vučića zbog, kako je naveo, njegovog odnosa prema novinarima tokom jučerašnje konferencije za medije, iako Drekalović nije novinar, već kamerman.

Brnabić je naglasila i da je reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića bila ljudska i ispravna, kao i da pokazuje poštovanje prema gostu i prema ostalim novinarima koji su, kako je navela, dovoljno pristojni i profesionalni da ne dobacuju, šta god da misle.

– Reakcija opozicije pokazuje da su oni uvek za nasilje – verbalno, psihičko, fizičko, kakvo god, samo da nekog nekako maltretiraju. Slabići i kukavice – napisala je Brnabić.

Kako su preneli pojedini mediji, dok je šef države govorio tokom jučerašnje konferencije za novinare sa predsednicom Evropske komisije, iz dela u kojem su se nalazili predstavnici medija čulo se “nećete kopati”, nakon čega je predsednik rekao:

– Hteo si nešto da dobaciš. Nažalost, čak sam i čuo šta je dobacio. Nastavićemo  naš evropski put, nastojaćemo da nastavimo naše prijateljstvo. Kao što vidite, ja nemam dve priče, imam jednu priču i juče i danas – istakao je Vučić i dodao:

– A što se tiče tvog dobacivanja, vrlo primitivno. Evo, reći ću vam, nećete vi odlučivati ​​hoćemo li ili nećemo kopati litijum. O tome će odlučiti građani Srbije i o tome će odlučiti stručna javnost u ovoj zemlji.

Ovaj užasan ispad Drekalovića, instruisan od strane opoziciono-medijske hobotnice, pokazuje da im ništa nije sveto i da im je jedini program banalna mržnja prema protivnicima, ali i da nimalo ne poštuju svoju državu čim pokušavaju da nas obrukaju pred strancima. Srećom po Srbiju, njihova podrška u narodu je minorna, pa su zato ovako i nervozni dok pribegavaju najprizemnijim mogućim trikovima. I pored njihove mržnje i podlosti do krajnjih granica, većina građana Srbije će uvek biti protiv toga i ostati pristojna. Koliko god se razni Drekalovići, Picule, Đilasi, Šolaci i slični trudili da sruše ovu našu lepu zemlju – neće uspeti u tome. Pobediće Srbija!

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Bata Stojković mu je opsovao majku, a ona mu je bila sve: Najlepša priča naših glumaca, sa najtragičnijim krajem

Foto: Sonja Spasić, Damir Dervišagić Bekim Fehmiu i Branka Petrić bili su jedan od najvoljenijih …