Danas su sveti mučenici Karp i Papila: U njihovu čast treba izgovoriti molitvu koja spašava duše od paklenog ognja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju dvojicu svetih mučenika, Karpa i Papila, rodom iz Pergama, koji su za Hristovu veru stradali od namesnika Valerija, u vreme carovanja Dekijeva. Karp je bio episkop Tijatirski a Papila đakon.

Valerije ih je stavio na muke, vezao za konje i proterao u grad Sard, gde im se javio božiji anđeo i iscelio im rane. Nakon toga namesnik Valerije nije odustao, već ih je ponovo vezao za konje i vratio nazad u Pergam.

Po povratku u Pergam, Karpa su vezali za drvo i udarali šibljem toliko jako da mu se telo nije videlo od krvi. On je to podneo dostojanstveno i sa osmehom.

Na pitanje, zašto se smeje usled mučenja, Karp je odgovorio “da vide nebesa otvorena i Gospoda gde sedi na prestolu, sa heruvimima i serafimima unaokolo”.

Ja ne vidim vas. Ja sada vidim otvorena nebesa i Gospoda kako sedi na prestolu i doziva me, a pored njega su anđeli koji me dočekuju raširenih krila – rekao je mučenik.

Prilikom mučenja Papile, iscelio je molitvom čoveka slepog na jedno oko. Tada su mnogi poverovali u Hrista. 

Karpa i Papila su potom bacili među zveri, među kojima su ostali nepovređeni. Kako bi ih pogubili, na kraju ih baciše u vrelu peć. Videvši to, Papilina sestra skoči za njima, ali ni tako nisu uspeli da ih pogube. 

Najzad ih sve mačem posekoše, 251. godine i tako posle dobrih podviga primiše venac slave u carstvu Hristovom.

Prema hrišćanskom verovanju, na današnji dan, kako bi pobedili zlo i spasili duše od paklenog ognja, treba izgovoriti sledeću molitvu:

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.


Pokupio novčanik sa ulice, pa nestao! Ovo je priča o najpoštenijem "lopovu"

Društvo

Stariji muškarac snimljen je na sigurnosnim kamerama kada je na ulici u Šapcu pokupio tuđi novčanik sa ulice!

sledeća vest




Informer

Check Also

Vučić o stanju u srpskom sportu "Morate znati da ne postoji nijedan klub u Evropi koji ima veću podršku od KK Partizan i KK Crvena zvezda"

Vučić ističe da su FK Partizan prebacili sada 2 miliona evra, da bi mogli da …