KLJUČA U GRUZIJI Danas su izbori koji su “biti ili ne biti” za zemlju, za “Blic” iz Tbilisija: “Čeka nas BELORUSIZACIJA ako pobedi vladajuća stranka”

U sredu, svega tri dana uoči glasanja, vladajuća partije Gruzijski san okupila je hiljade svojih pristalica, nakon što je prošle nedelje opozicija ispunila Trg slobode i okolne ulice Tbilisija mašući gruzijskim i zastavama Evropske unije. Jer, smatra se da su ovi izbori svojevrsni test u visokopolarizovanoj naciji od 3,7 miliona, koja se našla na raskrsnici između prozapadnog ili proruskog puta.

Blic preporučuje

Kroz sličnu traumu izbora na relaciji istok-zapad je prošle nedelje prošla Moldavija, gde je na neobavezujućem referendumu o ulasku zemlje u EU bilo veoma gusto i u poslednjem trenutku došlo do zaokreta – jedva, ali ipak, prevagnula je evropska opcija.

“Ovo su izbori biti ili ne biti”

Sada je Gruzijski san Bidžine Ivanišvilija, nakon 12 godina na vlasti, suočen sa tesnom trkom protiv četiri opozicione grupe u pokušaju da se održi na vlasti u kavkaskoj zemlji. Vladajuća partija, kako piše BBC, optužuje opoziciju da želi da uvuče zemlju u rat u Ukrajini, dok opozicija tvrdi da će izbor biti onaj između Rusije pod Gruzijskim snom ili Evrope.

Gruzijci veruju da su današnji izbori odlučujući za budućnost zemlje.

– U Gruziji mi volimo da za sve izbore kažemo da su “biti ili ne biti”, ali sada zaista zaista možemo reći da je tako. Zapad je jasno rekao da ako Gruzijski san ostane na vlasti Gruzija ne može da se integriše. To znači potpunu izolaciju, suočavanje jedan na jedan sa Rusijom i “belorusizaciju” Gruzije, pa je to onda sigurno “biti ili ne biti” – rekao je “Blicu” Rati Mudžiri, novinar gruzijske televizije Formula TV.

Iako će Gruzijci prvi put glasati po sistemu proporcionalne zastupljenosti, koji većina partija smatra pravednijim, kritičari kažu da vladajuća stranka i dalje drži stisak nad medijima i kontroliše javni prostor.

Otkako je Gruzija izgubila kratki rat sa Rusijom 2008, dva odmetnuta regiona – Abhazija i Južna Osetija koje čine 20% gruzijske teritorije – efektivno su pod ruskom kontrolom. Do invazije 2008. – kad je na vlasti bio Jedinstveni nacionalni pokret (UNM) – došlo je mesecima nakon što je NATO rekao da će Gruzija i Ukrajina jednog dana postati članice. Nakon pet dana borbi, Rusija je slomila napad gruzijskih snaga na Južnu Osetiju i priznala enklavu i gruzijski crnomorski region Abhaziju kao nezavisne.

Kremlje je uoči izbora govorio o “normalizaciji odnosa” sa Tbilisijem, navodi BBC.

Protest pristalica opozicije uoči izbora u Gruziji 20. oktobra

Foto: shakh aivazov / Tanjug/AP

Protest pristalica opozicije uoči izbora u Gruziji 20. oktobra

Gruzijci su tek prošlog decembra slavili dobijanje zvaničnog statusa kandidata od EU, a ankete pokazuju da podršku u prilog tome pruža najmanje 80% stanovnika. Ali, do leta je EU zamrznula taj proces zbog “ruskog zakona” o stranom uticaju zbog kojeg su desetine hiljada demonstranata izašle na ulice prestonice. Gruzijski san kaže da je novi zakon usmeren za zaustavljanje stranog mešanja. Zapadne zemlje su, međutim, protestovale zbog “sve autoritarnijeg zaokreta” vladajuće partije.

Ali, Mudžiri je rekao da “ruski zakon” još nije počeo da se primenjuje.

– Znaju da će im to štetiti na izborima – rekao je on.

Skup opozicije uoči parlamentarnih izbora u Gruziji 20. oktobra

Foto: Zurab Tsertsvadze / Tanjug/AP

Skup opozicije uoči parlamentarnih izbora u Gruziji 20. oktobra

Teška atmosfera uoči izbora

U međuvremenu je u utorak češko-britanski frilens novinar pritvoren po dolasku na aerodrom u Gruziji da pokriva predstojeće izbore. Rej Bizli je rekao da mu je odbijen ulazak u zemlju bez objašnjenja.

Gruzijski posmatrači angažovani su na izborima i rade već mesecima, dok je OEBS – na poziv gruzijskih vlasti – 12. septembra otvorio posmatračku misiju koju čini 30 dugoročnih posmatrača i stotine kratkoročnih, kako navodi Eurasianet.org. Dodaje se da je nevladina organizacija GYLA iz Tbilisija već izvestila o incidentima političkog nasilja i zastrašivanja tokom kampanje – u jednom nedavnom slučaju, u avgustu, je pristalica Gruzijskog sna napala Niku Meliju iz partije Ahali tokom sastanka sa novinarima.

Mudžiri je rekao da je atmosfera u zemlji uoči izbora “teška”.

– Vidimo provokacije iz vladajuće stranke. Imamo situacije kad vlada uzima lična dokumenta građana u selima, kad vlada potplaćuje mnoge i kad plaća za zdravstvene probleme. Vidimo fizičko nasilje nad predstavnicima opozicionih stranaka. Kad opozicija planira demonstracije, vlada pravi kontrademonstracije. Vlada radi sve moguće kako bi izazvala polarizaciju i učinila predizbornu situacijom napetom – rekao je on.

Mnogo toga je na ulogu za Gruzijce na ovim izborima, koje opozicione partije i prozapadna predsednica Gruzije Salome Zurabišvili pokušavaju da prikažu kao glasanje za izbor između Evrope i Rusije – što je etiketa koju Gruzijski san čvrsto odbija.

Protest pristalica opozicije uoči parlamentarnih izbora u Gruziji 20. oktobra

Foto: Zurab Tsertsvadze / Tanjug/AP

Protest pristalica opozicije uoči parlamentarnih izbora u Gruziji 20. oktobra

“Ruska propaganda deo svakodnevnog života”

Vladajuća partija tvrdi da je i dalje na putu ka EU. Premijer Irakli Kobahidze je obećao resetovanje odnosa sa Zapadom, članstvo u EU do 2030, kao i produbljavanje saradnje sa NATO paktom. BBC ukazuje da je gruzijska vlada do sada izbegavala nametanje sankcija Moskvi i koristila izborne plakate da prikaže glasanje kao izbor između rata u Ukrajini ili mira pod Gruzijskim snom.

Mudžiri kaže da je “ruska propaganda deo naših života” i da vladajuća partija “koristi sav narativ koji dolazi iz Kremlja”, uključujući da je “EU protiv pravoslavne crkve, da će oduzeti ‘gruzijstvo’ od ljudi” ili da će “pretvoriti sve Gruzijce u LGBTQ+ osobe” i da je EU protiv tradicije”. On je istakao da se Gruzija nije okrenula Rusiji već da vlada pokušava da to uradi.

Rati Mudžiri

Foto: Privatna arhiva

Rati Mudžiri

– Gruzijski san je, u stvari, izabran zbog zvanične, prozapadne pozicije. Koraci su im uglavnom bili prozapadni. Čak je i bezvizni režim sa EU implementiran od strane vladajuće partije. Ali, onda smo imali nazadovanje demokratije, korak po korak, a nakon ruske invazije na Ukrajinu Gruzijski san je potpuno skinuo masku i počeo da pravi vidno proruske korake. Zato smo imali veliki protest prošle godine. Ali, revolucija nije rešenje za Gruziju i zato čekamo izbore. Sve ankete pokazuju da na slobodnim i pravičnim izborima Gruzijski san nema šansu da ostane na vlasti – rekao je Mudžiri.

Šta kažu ankete?

Ankete pokazuju da je Gruzijski san i dalje najpopularnija partija u zemlji, iako je izgubila deo podrške od 2020, kada je osvojila skoro 50 odsto glasova i tesnu parlamentarnu većinu. Poslednja je objavljena 23. oktobra i, u skladu sa zakonom, više ih neće biti do dana izbora. Vladini kanali su objavili anketu kompanije “Gorbi”, prema kojoj Gruzijski san ima 60,2 odsto podrške, UNM 15,4, a koalicija za promene koju čine Ahali, Girči-Više slobode, Droa, republikanske stranke i pokret Aktivisti za budućnost svega 5%.

Proevropski skup u Tbilisiju 20. oktobra

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / EPA;

Proevropski skup u Tbilisiju 20. oktobra

Mudžiri je, međutim, rekao da “Gorbijeve” ankete nikad nisu bile ni blizu rezultata koje je Izborna komisija objavila tokom ranijih izbora.

– Realističnije ankete ima “Edison riserč”. Njihove su uvek veoma blizu zvaničnih rezultata komisije. Prema njima, Gruzijski san ima 34 odsto, UNM 18, Koalicija za promene Ahali 14, Gaharija za Gruziju 11, Snažna Gruzija Lelo 10, a Laburistička partija 5% – rekao je on, dodajući da su ostale stranke ispod praga od pet odsto.

U izgledu koaliciona vlada

Gruzijski san je na vlasti od 2012, a ako osvoji i četvrte uzastopne izbore, osnivač Bidžina Ivanišvili, milijarder koji je stekao svoje bogatstvo u Rusiji i smatra se najmoćnijim čovekom Gruzije, obećao je da će zabraniti opozicione grupe.

Bidzina Ivanišvili na skupu pristalica Gruzijskog sna u Tbilisiju 23. oktobra, uoči parlamentarnih izbora

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / EPA;

Bidzina Ivanišvili na skupu pristalica Gruzijskog sna u Tbilisiju 23. oktobra, uoči parlamentarnih izbora

Ali, da bi to uradili treba im tri četvrtine mesta od ukupno 150 u parlamentu da izmene Ustav. Sama opozicija je daleko od ujedinjene, ali četiri opozicione grupe imaju šansu da obezbede pet odsto glasova potrebnih da uđu u parlament. BBC piše da se najveća od njih, UNM, takođe smatra najviše podeljenom i da se mnogi sa nelagodom sećaju njihovih devet godina na vlasti pre nego što je došao Gruzijski san.

Mudžiri je rekao da rezultati anketa govore da će verovatno dobiti koalicionu vladu – prvi put u Gruziji.

– Imali smo, u stvari, koaliciju ali je to bila koalicija i pre izbora. Ona do koje će doći nakon izbora biće prva – objasnio je on.

Pristalice Gruzijskog sna na protestu u Tbilisiju 23. oktobra

Foto: shakh aivazov / Tanjug/AP

Pristalice Gruzijskog sna na protestu u Tbilisiju 23. oktobra

Iako je ruska propaganda snažna u zemlji, Mudžiri kaže da ona dotiče uglavnom starije generacije.

– Sada imamo novu generaciju koja prvi put izlazi na izbore i zna gde je istina – zaključio je on.


Blic

Check Also

Izrael unapred upozoravao Iran na vazdušni napad – svi ciljevi već poznati?

Izrael je unapred upozorio Iran na predstojeći udar i potencijalne ciljeve, pozivajući ga da se …