Uživo IZRAEL NAPAO IRAN! EKSPLOZIJE U TEHERANU Otkriveno ko upravlja vazdušnim udarima: “Oni se nalaze u podzemnom komandnom centru”


Vesti

Svet

Izrael napao Iran, sedam eksplozija u Teheranu

Sedam eksplozija odjeknulo u Teheranu i okolini, meta su vojne baze

Dvojica izraelskih generala upravljaju vazdušnim napadima iz podzemnog centra

Vojska Izraela je saopštila večeras da je počela “precizne udare na vojne ciljeve u Iranu”, da su ovi napadi odgovor na “mesece neprekidnih napada iranskog režima protiv države Izrael” i da su izraelski “odbrambeni i ofanzivni kapaciteti u potpunosti mobilisani”.

najnovija vestFoto: Ringier / Ringier

najnovija vest

– Režim u Iranu i njegovi saradnici u regionu su neumorno napadali Izrael još od 7. oktobra, na sedam frontova, uključujući direktne napade sa teritorije Irana. Kao i svaka druga suverena država na svetu, i država Izrael ima pravo i dužnost da odgovori. (…) Učinićemo sve što je potrebno da bismo odbranili državu Izrael i narod Izraela – saopštila je vojska Izraela.

03.22 – Izrael: Dugo smo planirali napade

Odluka Izraela da napadne ono što opisuje kao vojne mete u Iranu u noći između petka i subote doneta je posle nedelja razmišljanja u bezbednosnom kabinetu Izraela o prirodi i razmerama takvih udara, rekli su izraelski zvaničnici, a prenosi CNN. Na kraju, Izrael je izabrao da napadne samo vojne ciljeve, a jedan izraelski zvaničnik je izjavio da se radi o metama “koje su pretnja ili mogu da postanu pretnja”.

Taj proces razmišljanja je uključivao nekoliko rundi konsultacija sa američkim zvaničnicima, uključujući telefonski razgovor Netanjahu – Bajden, prenosi CNN.

03.16 – Iran: Profil države-tvrđave bogate naftom i buduće nuklearne supersile

Ako želite više informacija o Iranu, državi bogatoj rezervama nafte i budućoj nuklearnoj velesili, pravi je trenutak da pročitate sledeći tekst “Blica”:

(MAPA) Sve što treba da znate DRŽAVI-TVRĐAVI IRAN: Ostala je bez predsednika, a evo kako širi pipke po Bliskom istoku

03.07 – Prva fotografija posledica napada

Na mreži X je objavljeno nekoliko još neverifikovanih video snimaka i fotografija navodnih posledica izraelskih vazdušnih udara na Iran, poput slike u donjem tvitu.

02.55 – Napad na Iran je “100 odsto izraelski”

Izraelski napad odmazde na ciljeve u Iranu ne uključuje iransku energetsku infrastrukturu, izjavio je za CNN izvor iz izraelske vojske. Izvor je naveo da je večerašnji napad na Iran “100 odsto izraelski”, ali da i dalje postoji “duboka saradnja” sa Sjedinjenim Državama.

Ranije ovog meseca su izraelski zvaničnici, uključujući premijera Benjamina Netjanahua, uveravali SAD da će uzvratni napad na Iran biti ograničen na vojne ciljeve, a ne na naftna ili nuklearna postrojenja.

02.40 – Evo ko upravlja napadom Izraela na Iran

Izraelska vojska javlja da general Herzi Halevi, načelnik generalštaba, komanduje napadom na Iran iz podzemnog komandnog centra izraelskog ratnog vazduhoplovstva u kampu Rabin, zajedno sa generalom Tomerom Barom, načelnikom ratnog vazduhoplovstva.

02.33 – Na meti Izraela vojne baze u Iranu

Na meti Izraela večeras je nekoliko vojnih baza na zapadu Irana i jugozapadno od Teherana, navela je agencija Rojters citirajući poluzvaničnu iransku novinsku agenciju Fars.

02.29 – Sedam eksplozija u Teheranu i okolini

Jedan stanovnik Teherana izjavio je da je najmanje sedam eksplozija odjeknulo u prestonici Irana i njegovim predgrađima. Agencija AP javlja da je ova osoba govorila pod uslovom anonimnosti u strahu od posledica. Iranska državna televizija u Teheranu je izvestila o eksplozijama i navela da su neke od detonacija posledica dejstva protivvazdušne odbrane u okolini grada.

02.24 – SAD: Ne učestvujemo u napadu

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da SAD nisu učestvovale u izraelskoj vojnoj operaciji protiv meta u Iranu. Rojters je takođe citirao izvor iz Bele kuće koji je rekao da se podrazumeva da Izrael sprovodi napade protiv vojnih ciljeva “kao ispoljavanje samoodbrane”.

02.20 – “Pokazaćemo izraelsku vojnu moć”

Joav Galant, izraelski ministar odbrane, izjavio je ranije ove nedelje da će planirani vazdušni napadi Izraela na Iran objasniti svetu izraelsku vojnu moć.

Kako navodi “Gardijan”, Bliski istok je prethodne tri nedelje strahovao od odmazde Izraela na iranski raketni napad od 1. oktobra, koji je takođe bio odmazda za ubistvo Hasana Nasralaha, šefa Hezbolaha.

02.15 – Bela kuća obaveštena o napadu Izraela na Iran

Bela kuća je obaveštena nedugo pre napada Izraelskih vazdušnih napada na Iran, preneo je Rojters saznanje Foks njuza.


Blic

Check Also

Pare će se u novembru lepiti samo za 1 znak horoskopa: A od zime ih čeka neviđeni uspeh

Pare će se u novembru lepiti samo za 1 znak horoskopa: A od zime ih …