Hitno se obustavlja prodaja poznatog leka: Stiglo naređenje da se povuče jer može da bude rizičan

Kompanija Jadran Galenski laboratorij d.d., nosilac dozvole za stavljanje u promet leka Telunis 14 mg filmom obložene tablete (teriflunomid), na zahtev hrvatske Agencije za lekove i medicinska sredstva (HALMED) sprovodi postupak privremene obustave primene i distribucije serije 241861 ovog leka. Obustava se sprovodi do nivoa apoteka, navosi se u obrazloženju o povlačenju proizvoda, prenosi tportal.

Obustava primene i distribucije leka vrši se zbog toga što pre puštanja u promet prve serije leka nisu bile odobrene dodatne mere minimizacije rizika (dMMR), kako je zahtevano prema Rešenju o davanju dozvole za stavljanje leka u promet. 

Obustava će biti na snazi do odobrenja i ispunjenja zahteva za dodatnim merama minimizacije rizika (dMMR), sa ciljem obezbeđivanja veće sigurnosti primene leka kod pacijenata i sprečavanja potencijalnih štetnih efekata povezanih sa primenom.

Na tržištu Republike Hrvatske dostupni su i drugi lekovi sa istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, te obustava distribucije ove serije leka ne ugrožava redovno snabdevanje tržišta. Pacijenti treba da se obrate svom lekaru ili farmaceutu ukoliko imaju bilo kakva pitanja u vezi sa trenutnom terapijom.

Srbija Danas/Blic

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Bio je uspešan sportista pa promenio pol i ostavio ovu moćnu ženu: Dok se oporavljala od šoka, zaveo je njenu prijateljicu…

Poznato TV lice Kejtlin Džener proslavlja 75. rođendan, a njen put bio je trnovit. U …