Преминула омиљена глумица – муж сломљен: "За нашег сина и мене, ти си дар од Бога"

Јадвига Барањска, чувена пољска глумица, преминула је у 89. години живота, само неколико дана након што је прославила свој рођендан. О смрти ове изузетне уметнице јавност је обавестио њен супруг, познати редитељ Јежи Анчак, с којим је делила живот и љубав према уметности. Заједно су имали сина Миколаја. 

Барамјска је оставила дубок траг у позоришту, на телевизији и филму, а највећу популарност стекла је улогом Барбаре Њехчић у филму „Ноћи и дани”, где јој је партнер био Јержи Бинчички. Поред тога, публика је памти и по улогама у остварењима као што су „Трендовата” и „Грофица Козел”.

Jadviga Baranjska
Јадвига Барањска / Извор: youtube printscreen/ Адам Адам

У последње време, Барањска се суочавала са озбиљним здравственим проблемима, што је забринуло многе њене обожаваоце. Супруг је повремено делио информације о њеном стању на друштвеним мрежама. Глумица је имала озбиљних проблема са видом због болести рожњаче, што је довело до потпуне слепоће на лево око. Поред тога, претрпела је повреду кука. На њен рођендан, Јежи Анчак је објавио емотивни апел:

„За нас, Миколаја и мене, ти си дар од Бога. На овај посебан дан молимо се за твоје здравље, јер нам ништа друго није потребно. Молим те, узимај лекове и не одбијај посете лекарима, јер нису узалудне.”

Живела за културу

Јадвига Барањска завршила је студије на Државној високој школи за позориште у Лођу. Своју позоришну каријеру започела је на сцени Класичног позоришта, где је играла од 1959. до 1966. Након тога, била је ангажована у Пољском позоришту у Варшави све до 1972. године. Као филмска глумица остварила је значајан успех, највише кроз сарадњу са супругом, редитељем Јежијем Анчаком.

Jadviga Baranjska
Јадвига Барањска / Извор: youtube printscreen/ Полска Muzyka

Њен најпознатији филмски успех била је улога Барбаре Њехчић у екранизацији романа “Ноћи и дани” Марије Домбровске, као и насловна улога у филму “Грофица Козел”. Барањска је такође имала запажену каријеру у Театру телевизије, где је играла Сестру Марију у представи “Дечаци” Станислава Гроховиака (1966) и Мадмоазел у “Асмодеју” Франсоа Моријака (1968).

Године 1978. емигрирала је са супругом у Сједињене Америчке Државе, али се почетком 1990-их вратила у Пољску. Током тог периода, настао је филм “Дама с камелијама” (1994), за који је Барањска написала сценарио. Такође је учествовала у режирању два телевизијска спектакла: Цезар и Помпеј и Стазе славе. Године 2002. заједно са супругом радила је на филму “Шопен: Жудња за љубављу”, где је играла Теклу Јустину Шопен, мајку славног композитора.


Izvor:Srbija Danas

Check Also

MAJKA SRPKINJA, ŽIVOT BEBE UGROŽEN, A OVO JE MOTIV SVEGA Evo šta je pronađeno u stanu bračnog para koji je oteo dete u Francuskoj: Ispred parkiran sumnjivi auto

Kevin D. (23) i Kristina N. (23), koja je navodno poreklom iz Srbije, nalaze se …