“ŽELIM DA VAM SE ZAHVALIM NA SJAJNOM POSLU” Fon der Lajen posle sastanka sa Vučićem: Partnerstvo EU i Srbije jača, radimo na otvaranju klastera 3 (FOTO, VIDEO)


Vesti

Politika

Fon der Lajen: Partnerstvo Srbije i EU jača

“Partnerstvo Srbije i EU jača. Dobijanje investicionog rejtinga je ogroman uspeh za Srbiju, čestitam vam na tome. Plan rasta za Zapadni Balkan treba da približi naša tržišta, i postepeno da ih integriše. Mi otvaramo vrata u određenim sektorima za srpske kompanije, a zauzvrat tražimo određene reforme, koje su podržane dodatnim ulaganjima od EU. Prošlo je godinu dana od kada je to počelo, i zemlje su pripremile svoje agende. Želim da vam se zahvalim na sjajnom poslu na reformskoj agendi”, rekla je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

.Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

– Zajedno ulažemo u čist transport, u toku je nekoliko zanimljivih projekata, kao što je železnički koridor 10. Sve to daje solidnu osnovu da Srbija postane EU. Srbija je jedna od najnaprednijih zemalja u procesu pristupanja. U tom duhu radimo na otvaranju Klastera 3 – rekla je Fon der Lajen.

Blic preporučuje

Na pitanje novinara, prokomentarisala je i usaglašenost spoljne politike Srbije i EU.

– Ono što vidim jeste da me predsednik ugostio ovde, ugostio je premijera Grčke i Poljske, to dovoljno govori. Verujem da je budućnost Srbije u EU. Mi smo demokratska unija zemalja i na narodu Srbije je da odluči – rekla je Fon der Lajen.

Na to se osvrnuo i predsednik Vučić.

– Isti oni koji su zabrinuti za evropsku budućnost Srbije, ovde se postavlja pitanje kako treba da se napadne vlast u Srbiji. Izmislili su tekst u Tajmsu, 43 posto je za EU, 42 za Briks. Ja sam juče rekao da se Srbija nalazi na evropskom putu. A zašto? Ursula može da potvrdi koliko sam se borio trudeći se da objasnim našu poziciju, ali sam isto tako bio u stanju da kažem gde hoću i mislim gde je Srbiji mesto. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put, truditi se da sačuvamo svoje partnerstvo i prijateljstvo. Moja politika se neće rukovoditi istraživanjima javnog mnenja – kazao je Vučić.

“Pratim Srbiju pet godina, videla sam napredak”

Na pitanje kada vidi Srbiju u EU, ona je rekla da je “lepota procesa pristupanja da se zasniva na zaslugama”.

– To je proces u kome svaki sektor, kategorija, u kojima morate da napredujete. Na zemljama kandidatima je odluka. Pratim Srbiju već pet godina, videla sam napredak – rekla je predsednica EK.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Vučić je kazao da “nije lako biti u našim cipelama”, ali i da ćemo dati sve od sebe da ubrzamo svoj evropski put.

– Mislim da je ovo što smo uradili pokazalo kapacitete Srbije. Nadam se da ćemo da završimo sve za Ekspo. Ja mislim da će EU morati da donese strateške odluke, mislim da je koliko je dobro za nas da budemo deo EU, mislim da je važno i za njih da ovaj deo Evrope bude deo EU. Na žalost mnogih ja ne mogu da ispunjavam želje koje proizilaze iz nekih emocija – kazao je Vučić.

“Srbija otvara ambasadu u Kijevu”

Najavio je otvaranje ambasade Srbije u Kijevu.

– Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da su ukrajinske vlasti dale agreman našem ambasadoru za otvaranje naše ambasade u Kijevu i verujem da će i gospodin Đurić prisustvovati otvaranju ambasade – istakao je predsednik.

Zahvalio se na podršci i otkrio da su imali veoma dug razgovor.

– Ja sam njoj rekao, predsednik sam Republike sa najvišem legitimitetom, dok sam predsednik mi naše glavne ciljeve neće menjati. Srbija će posvećeno da radi na evropskom putu. Sa Fon der Lajen sam razgovarao i o geopolitičkoj situaciji, obavestio je kakve je politika Srbije, od poštovanja međunarodnog prava. Razgovarali smo o KiM, detaljno sam izneo poziciju Srbije – istakao je Vučić.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

“Nije bilo reči o litijumu”

Kako je dodao, EU je najveći partner Srbije, i precizirao da je u tim okvirima Nemačka je gotovo četvrtina, slede Italija, Mađarska…

– Ono što je veoma važno je da smo govorili o reformskoj agendi, znamo šta je naš posao. Za nas su od izuzetnog značaja infrastrukturni projekti koje radimo sa EU. Upoznao sam Fon der Lajen sa našim naporima da za Ekspo učinimo sve što možemo. Borimo se, trudimo, pokušaćemo sve svoje obaveze da završimo na vreme. Veliko hvala za sve grantove, nadam se da ćemo da otvorimo Klaster 3 do kraja godine. Važno je da u međuvremenu čuvamo mir. Naravno da je Ursula tražila mnogo veću usaglašenost sa spoljnopolitičkim deklaracija EU. Mi jasno znamo šta su zahtevi, šta su očekivanja. Nismo razgovarali o litijumu, mineralima, ali se nadam da ćemo večeras imati prilike – kazao je i dodao da je počastvovan posetom predsednice EK.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Ona je doputovala je danas u dvodnevnu posetu Srbiji. Na aerodromu Nikola Tesla dočekao ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji joj je priredio i svečani doček ispred “Palate Srbija”. Nakon toga usledio je razgovor u četiri oka.

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao Ursulu fon der Lajen na aerodromu Nikola Tesla
  • Fokus na planovima rasta od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana

– Dobro nam došli u Srbiju, poštovana predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Velika mi je čast što ponovo možemo da vas ugostimo u našoj zemlji i još veće zadovoljstvo što možemo da Vam pokažemo napredak koji je Srbija ostvarila od Vaše prethodne posete – naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

On je dodao da ga sa Fon der Lajen očekuju važni razgovori o odnosima Srbije i EU, napretku Srbije na evropskom putu i mogućnostima koje naša zemlja želi da iskoristi kada je reč o novom momentumu u procesu proširenja.

– Hvala Vam na dosadašnjem ličnom angažmanu i podršci Srbiji. Osećajte se ovde kao kod svoje kuće – naveo je Vučić.

Fon der Lajen će danas i sutra boraviti u radnoj poseti Srbiji, gde će je ugostiti predsednik Vučić, a ispred Palate ”Srbija” za nju će biti priređen svečani doček.

.

Foto: buducnostsrbijeav / Instagram

.

Program posete isplaniran do tančina:

  • Danas u 13 časova posetiti HTEC grupu i prisustvovati predstavljanju projekata finansiranih kroz IPA projekte i EBRD
  • U 13.35 časova predviđena je ceremonija svečanog dočeka ispred Palate ”Srbija”, posle čega će uslediti tet-a-tet razgovor Vučića i predsednice Evropske komisije
  • Nakon toga biće održani i plenarni razgovori delegacija Republike Srbije i Evropske unije koje će predvoditi Vučić i Fon der Lajen
  • Nakon toga slede njihove izjave za medije
.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Iz Brisela je ranije najavljeno da do posete Fon der Lajen Zapadnom Balkanu dolazi u važnom kontekstu proširenja, kao i da će fokus biti na procesu proširenja i planovima rasta koji su od ključnog značaja za partnere sa Zapadnog Balkana.


Blic

Check Also

"Кад достигнем ниво, идем даље" – Јована Јеремић откирла да ли заиста напушта Пинк телевизију

Водитељка Јована Јеремић прославила је свој 34. рођендан уз гламурозну журку, чиме је још једном …