Penzionerima nude da SAMI SEBE PLATE SAHRANU: Mnogima zvuči kao dobra opcija da svoju decu rasterete muka, ali stručnjaci upozoravaju da je ovo prevera


Vesti

Beograd

Penzioneri upozoreni na prevaru: Otplata sahrane za života je moguća prevara, ovo je jedina sigurna opcija

Penzioneri su često meta raznih prevara

Pojedine organizacije im nude mogućnost da za života otplate troškove sahrane, a u pitanju je prevara

Penzioneri su često na udaru prevara, a sada pojedine organizacije i udruženja pokušavaju da od penzionera izvuku novac tako što im nude da novčanim uplatama za života otplate svoju sahranu! Zbog toga što bi tako rasteretili porodicu velikog finansijskog troška, penzioneri često nasedaju na ovakve ponude. Međutim, ovo nikako ne bi smeli da urade jer je u pitanju očigledna prevara, upozoravaju i iz Saveza penzionera Srbije.

IlustracijaFoto: Siniša Pašalić / Ringier

Ilustracija

Iako se otplata sahrane za života čini kao dobra opcija, jer svoju decu rasterećuješ muka u najtežem trenutku, takva mogućnost, kako “Blic” nezvanično saznaje, ne postoji u okviru JKP “Pogrebne usluge” Beograd.

Blic preporučuje

Dodatno, iz Saveza penzionera Srbije koji je najveća organizacija ovog tipa u Srbiji za “Blic” su upozorili da nisu upoznati sa mogućnošću da je sahranu moguće otplatiti za života, i savetuju svim penzionerima da ne nasedaju na takve ponude određenih organizacija ili udruženja, jer je često u pitanju prevara.

Ilustracija

Foto: Mladen Šurjanac / Ringier

Ilustracija

– Van naših saznanja je da nešto poput otplate sahrane na rate za života postoji. Svakakvi ljudi se javljaju i nude svašta penzionerima. Ubede ih da je to dobro za njih, a siroti penzioneri potpišu ugovor i onda im se odbija od penzije. Penzioneri su često podložni manipulacijama prevaranata, zbog toga ih sve upozoravamo da nikako ne nasedaju na bilo šta drugo što im može zazvučati sumnjivo – kažu za “Blic” iz Saveza penzionera Srbije.

Veliki problem na šta su ukazali i iz Savez penzionera Srbije je ko može da garantuje penzionerima da članarine i premije udruženjima koja se obavezuju da će preuzeti troškove sahrane neće biti uzaludne i da će opet njihovi najbliži platiti sve troškove, ukoliko se pokaže da to preduzeće više ne poseduje nikakvu imovinu ili ne postoji.

Ilustracija

Foto: Nick Beer / shutterstock

Ilustracija

Osim toga, iz Udruženja osiguravača Srbije za “Blic” kažu da građani moraju biti oprezni, i da nisu upoznati da li je ova vrsta usluge regulisana kroz osiguravajuća društva. Dodaju da je najbezbednija opcija ugovaranje polise životnog osiguranja, koja omogućava isplatu sredstava u slučaju smrti osiguranika pre dospeća osiguranja.

Više o tome koliko koštaju sahrane u našoj zemlji pročitajte u našem odvojenom tekstu.

Šta tačno nude: Doživotna članarina i otplata na rate

Ova takozvana specijalizovana udruženja nude građanima, posebno penzionerima, mogućnost da unapred otplate troškove sahrane, kremacije, uz obećanje da će, po njihovoj smrti, preuzeti na sebe sve formalnosti, poput prikupljanja celokupne papirologije, od izvoda iz matične knjige umrlih, naručivanja i plaćanja pogrebne opreme za sahranu, i svih pratećih usluga.

Kako navode u svojim reklama, građani mogu da izaberu način plaćanja prema godinama starosti i finansijskim mogućnostima.

Na jednom takvom sajtu koji nudi ovu uslugu svaki punoletni građanin, ako se učlani u ovu organizaciju do svoje 60. godine mesečno narednih 20 godina plaća 700 dinara kako bi stekao ulov da otplati sve troškove sahrane, a oni stariji od 60. godina plaćaju doživotno.

Tako svako ko se u 60. godini odluči na ovu opciju mesečno 20 godina plaća 600 dinara, odnosno 10 godina uz ček od penzije, a posle pet godina stiče pravo na plaćanje svih troškova sahrane.

Onima do 75. godine života nudi se opcija da na 4 ili 8 mesečnih rata podele 76.000 odnosno 36.000 dinara uz ček od penzije, a mesec dana nakon otplate rata stiču pravo na plaćanje celokupnih troškova sahrane. Za one starije od 75 godina nudi se mogućnost da na isti broj mesečnih rata otplate 92.000 odnosno 52.000 dinara uz ček od penzije, da bi posle mesec dana od isplate ove sume stekli pravo na otplatu svih troškova sahrane.

Kako do novca za troškove sahrane od države

Za razliku od sumnjivih ponuda, država pruža sigurnu opciju. Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje isplaćuje naknadu za pogrebne troškove, koja za 2024. iznosi 68.863 dinara. Zahtev za isplatu naknade podnosi se Fondu PIO putem obrasca koji se može naći na sajtu ove institucije.


Blic

Check Also

“Plavuše su fatalnije, ali crnke ostavljaju duži trag. Uđu ti u krvni sistem”: Edita Aradinović PRVI PUT O POMIRENJU sa bivšim dečkom: “Ljubav je jača od svega”

Zabava Edita Aradinović prvi put o pomirenju sa bivšim dečkom: “Ljubav je jača od svega” …