Gutereš: Situacija na AP KiM napeta, postoji mogućnost eskalacije

On je u redovnom šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti UN o stanju u pokrajini koji se odnosi na period od 16. marta do 15. septembra, napisao da jednostrani potezi, poput zatvaranja institucija koje finansira Beograd, koraka ka ponovnom otvaranju mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici, kao i ograničenja protoka robe iz centralne Srbije i implementacije nove monetarne politike podižu tenzije među zajednicama i institucijama.

 ”Takve akcije ne samo da remete svakodnevni život i socio-ekonomska prava onih na koje utiču, već i ugrožavaju kolektivni napredak i stabilnost koji su ključni za put ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti za sve”, napisao je Gutereš.

On je pozvao ”na odgovorno liderstvo čiji je prioritet blagostanje i ljudska prava svih na Kosovu”.

”Od ključne je važnosti da akcije političkih lidera odražavaju posvećenost da se odgovori na potrebe i prava svih u zajednici”, naveo je Gutereš.

Istakao je da je potrebno da se pronađe odgovor na zabrinutost srpske zajednice povodom mogućih akcija koje se odnose na zdravstvene i obrazovne institucije na AP KiM.

”Očuvanje ekonomskih i socijalnih prava manjinskih zajednica, uključujući one najranjivije, je od ključnog značaja”, navodi se u izveštaju i dodaje da je od suštinske važnosti da snage reda, pre svega prilikom privođenja, hapšenja i imovinskih pitanja, deluju u potpunosti u skladu sa pravnim okvirima i u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava.

Pored toga, Gutereš je upozorio ”da ozbiljan bezbednosni incident u Banjskoj 23. septembra prošle godine predstavlja pokazatelj potrebe da sve strane sarađuju u potrazi za pravdom, kao i da je rasvetljavanje takvih incidenata od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje poverenja i obezbeđivanja dugoročne stabilnosti”.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

“Od obožavane žene koja je dobijala ruže, POSTALA SAM DEO POSLUGE” Zgodna pevačica se udala za 28 godina starijeg BOGATAŠA, pa usledio ŠOK OBRT

Zabava Pevačica se udala za 28 godina starijeg bogataša, pa usledio šok obrt: “Od obožavane …