Opština Loznica neće raspravljati o prostornom planu područja “Jadar” ni sutra, ni bilo kada. Evo i zašto


Vesti

Politika

Opština Loznica neće raspravljati o prostornom planu područja “Jadar” ni sutra, ni bilo kada

Ustavni sud Srbije odlučio je da je Uredba o prestanku važenja Prostornog plana područja posebne namene ‘Jadar’ neustavna i da je dokument ponovo na snazi

Opozicioni odbornici i ekološki aktivisti obmanjuju javnost tvrdnjama da će se ponovo raspravljati o PPPPN-u, iako lokalna samouprava nema nadležnost nakon odluke Ustavnog suda

Ako je fokus prošlonedeljnih protesta ekoloških udruženja u Loznici bio usmeren na sprečavanje odbornika ove lokalne samouprave da usvoje Prostorni plan područja posebne namene “Jadar” (PPPPN), njihovo okupljanje je bilo uzaludno – jer se ovaj dokument se neće naći ni na sednici zakazanoj za sutra (petak, 25. oktobar), a ni na nekoj narednoj. Razlog za to je činjenica što je Ustavni sud Srbije 11. jula ove godine odlučio da Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar” nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

Jadar litijum gornja Dobrinja 280421 ras foto Snezana Krstic94Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Jadar litijum gornja Dobrinja 280421 ras foto Snezana Krstic94

To praktično znači da je taj dokument, koji je Vlada Srbije donela 13. februara 2020. godine, a ukinula dve godne kasnije, opet na snazi i da neće doći do prebacivanje srpske litijumske drame na lokal. Takva je bar procedura nakon odluke najviše pravosudne institucije, što znači da će se PPPPN sprovoditi direktno u delu kompleksa posebne namene, bez obzira na usvajanje prostornog plana grada Loznica. Naravno, ako uopšte do realizacije tog projekta dođe.

Za one koji su zaboravili na tok ove priče, podsećanje da je Vlada Srbije, koju je vodila Ana Brnabić, svoju odluku iz 2020. godine ukinula nakon velikih protesta protiv iskopavanja jaradita. Novi talas protesta aktivista za zaštitu životne sredine i opozicionih stranaka je krenuo opet nakon odluke Ustavnog suda, a jedan od njih je bio i onaj u Loznici 16. oktobra, kada se očekivalo da će dan nakon toga biti usvojen Prostorni plan područja posebne namene “Jadar”, iako sednica lokalne skupštine i nije bila zakazana.

.

Foto: Fonet

.

Ova sednica, koja je zakazana za sutra (25. oktobar), izvesno je da na dnevnom redu nema PPPPN, pa je neizvesno da li će se ekološki aktivisti i opozicioni odbornici i poslanici okupiti opet ispred zgrade lozničkog parlamenta. Ako hoće, onda taj protest može da bude usmeren samo prema izboru novog gradonačelnika Loznice, jer je stari, Vidoje Petrović, koji je 20 godina proveo na ovoj funkciji, podneo ostavku.

Na njegovo mesto, prema saznanjima “Blica”, trebalo bi da dođu Željko Marjanović ili Dragana Lukić, istaknuti članovi SNS.

“Blic” je pokušao da sazna od nekih opozicionih lozničkih odbornika, ali i ekoloških aktivista, da li su upoznati da lokalna samouprava Loznice, nakon odluke Ustavnog suda, nema nikakve ingerencije oko usvajanja PPPPN-a, ali oni nisu bili raspoloženi da zvanično govore o ovoj temi. Nezvanično, jedan od njih, koji je pravnik, kaže da zna da lopta oko ove teme nije u lozničkom dvorištu.

Pitanje iskopavanja litijuma je tema koja mora da bude aktuelna, a vlast pokušava da je po svaku cenu skloni iz fokusa javnosti. Mi moramo narod da držimo budnim, a ta budnost podrazumeva i da pratimo šta radi lokalna samouprava. Znam da su odlukom Ustavnog suda ingerencije naše lokalne samouprave suspendovane, ali nadležni organi jedinice lokalne samouprave grada Loznica mogu da pokrenu postupak usaglašavanja ako dođe do eventualnih izmena i dopuna prostornog plana grada Loznica, koje su vezane za PPPPN – kaže naš sagovornik.

Na naše pitanje da li se onda na neki način obmanjuju učesnici protesta koji veruju da je lopta u dvorištu lokalnih odbornika, on kratko kaže:

– Važno je da se vlasti pokaže da je energija protiv litijuma i dalje izuzetno velika i da im se neće dozvoliti da se opuste.

Iz lozničke vlasti, odnosno Skupštine opštine, za “Blic” pak kažu da opozicioni odbornici, ali i poslanici republičkog parlamenta koji učestvuju direktno ili indirektno u organizovanju protesta, obmanjuju javnost da će se opet raspravljati o PPPPN-u.

.

Foto: Fonet

.

– To rade kako bi okupili što više građana ovog kraja koji u mnoštvu informacija oko projekta “Jadar” ne znaju više šta je laž, a šta istina. U sastavu odbornika lozničke opozicije je veliki broj pravnika i oni znaju da je odlukom Ustavnog suda vraćen Prostorni plan područja posebne namene “Jadar” u stanju u kakvom je usvojen 2020. godine. Drugim rečima, nema nikakvog osnova da se ta tačka stavlja na dnevni red. U skladu sa navedenim, usvajanje prostornog plana Loznice ni u kom slučaju nije polazna tačka za realizaciju projekta Jadar jer se PPPPN sprovodi direktno u delu kompleksa posebne namene u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, bez obzira na usvajanje prostornog plana grada Loznica. Danom stupanja na snagu PPPPN ne primenjuju se planski dokumenti (prostorni plan Loznice) u delu kompleksa posebne namene (uključujući podzone 1A, 2A i 3A) -navode iz Skupštine grada Loznice.

Iako je odluka Ustavnog suda omogućila nastavak rada na projektu “Jadar”, do njegove realizacije, ako uopšte dođe, potrebno je nekoliko godina. Na koji način će za to vreme vlast, opozicija i ekološki aktivisti svojim sadržajima pokušati da animiraju svoje sledbenike je neizvesno, ali ono što je izvesno jeste da na sutrašnjoj sednici gradske Skupštine Loznice neće biti usvajanja Prostornog plana područja posebne namene “Jadar”.


Blic

Check Also

PRVO OGLAŠAVANJE SERGEJA TRIFUNOVIĆA NAKON SKANDALA! Glumac prijavio suprugu za nasilje, a sada sve pretvorio u šalu: Javnost u šoku!

Sergej Trifunović prijavio je suprugu Isidoru Mijanović za nasilje u porodici, zbog čega je ona …