Pokrenuta unutrašnja istraga nakon hapšenja radnika zbog mita u Boru


Vesti

Hronika

Pokrenuta unutrašnja istraga nakon hapšenja radnika zbog mita u Boru

M.N. i L.Đ. su navodno primili novac kako bi dostavljali informacije o učesnicima u postupku nabavke

Kompanija sprovodi unutrašnju istragu i uvodi dodatne mere za unapređenje sigurnosnih i kontrolnih mehanizama

Policija je uhapsila M.N.(22) i L.Đ.(28), zaposlene u kineskoj kompaniji Srbija Ziđin Majning u Boru, zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanje mita u obavljanju privredne delatnosti. Uhapšen je i M.J.(36) faktički odgovorno lice Privrednog društva “Aspit” Bor zbog sumnje da je izvršio krivično delo davanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Policija, ilustracijaFoto: Rina

Policija, ilustracija

Kako je saopštio MUP, sumnja se da je M.N. od decembra 2023 do septembra 2024. godine od M.J. zahtevao i primio novac kako bi mu zajedno sa L.Đ. pribavljao i dostavljao informacije o učesnicima u postupku nabavke i njihovim ponudama, što je on i učinio.

Sumnja se da je na osnovu dobijenih informacija M.J. u ime preduzeća “Aspit” sačinio i dostavio povoljniju ponudu od ostalih dobavljača dok je ta firma na taj način dobijala poslove i od kineske kompanije primila uplate u ukupnom iznosu od 896.104 dinara.

Potom je, kako se sumnja, M.J. na osnovu prethodnog dogovora u više navrata predao M.N. 89.600 dinara, odnosno 10 odsto od ukupnog uplaćenog iznosa PD “Aspit”.

Iz kompanije Srbija Ziđin Majning su saopštili da kompanija izražava žaljenje zbog navedenih događaja i u potpunosti pruža podršku i saradnju nadležnim organima u cilju rasvetljavanja svih činjenica i okolnosti.

– Srbija Ziđin Majning posvećena je najvišim etičkim standardima u poslovanju i od početka svog rada dosledno sprovodi politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku mita, korupcije i nezakonitih aktivnosti. Korupcija predstavlja ozbiljnu pretnju ne samo za našu kompaniju, već i za društvo u celini i stoga osuđujemo svaki oblik koruptivnog ponašanja. Kompanija već sprovodi unutrašnju istragu kako bi se utvrdili svi detalji u vezi sa navedenim optužbama i uvele dodatne mere za unapređenje sigurnosnih i kontrolnih mehanizama u poslovanju – navode u kompaniji.

Iz Srbija Ziđin Majninga poručuju da će nastaviti aktivno da sarađuju sa nadležnim institucijama i pojačati interne mehanizme kontrole kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti.

– Eliminisanjem mita i korupcije iz poslovnog procesa stvaramo ravnopravno tržište na kojem se svi učesnici mogu takmičiti na osnovu sopstvenih postignuća i legitimno plasirati proizvode i usluge – dodaju,između ostalog iz kompanije Srbija Ziđin Majning.


Blic

Check Also

Opština Loznica neće raspravljati o prostornom planu područja “Jadar” ni sutra, ni bilo kada. Evo i zašto

Vesti Politika Opština Loznica neće raspravljati o prostornom planu područja “Jadar” ni sutra, ni bilo …