7 stvari izbegavajte da kupujete deci: Mogu da budu veoma opasne

Kada je u pitanju kupovina novih igračaka, tehnologije ili poslastica za svoju decu, roditelji uglavnom žele da ih učine uzbuđenima i radosnim. Ovo je 7 artikala o kojima bi roditelji trebali ozbiljno da razmisle o kupovini za svoju decu.

Jeftine plastične igračke

Jeftine plastične igračke često imaju skrivene opasnosti, iako bi mogle izgledati kao fantastična vrednost. Mnogi od njih uključuju opasne supstance poput ftalata, olova ili BPA koje mogu da naškode ako se konzumiraju ili apsorbuju kroz kožu.

Elektronski uređaji

Deca su veliki ljubitelji tehnoloških uređaja kao što su tableti, pametni telefoni i pametni satovi, ali ponekad ovi predmeti mogu prouzrokovati više štete nego koristi. Prekomerna upotreba ekrana može izazvati probleme kao što su loš san, naprezanje očiju i smanjena fizička aktivnost.

Kostimski nakit

Igre kostimiranja su zabavne, ali kostimski nakit može izložiti decu ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Jeftin nakit često sadrži štetne materije kao što su olovo i kadmijum, koji su opasni ako se predmeti stavljaju u usta. Neki delovi takođe mogu imati oštre delove koji mogu izazvati posekotine.

Slatke grickalice i pića

Iako deca vole slatku hranu, mogu postojati dugoročni zdravstveni rizici povezani sa njima. Česta upotreba slatkiša, napitaka punjenih šećerom i žitarica sa visokim sadržajem šećera povećava rizik od gojaznosti u detinjstvu, oštećenja zuba i možda dijabetesa tipa 2 sa ranim početkom.

Igračke sa malim delovima ili oštrim ivicama

Mnoge igračke koje na prvi pogled izgledaju bezbedne mogu sadržati male delove koji mogu predstavljati opasnost od gušenja, posebno za mlađu decu. Isto tako, igračke sa oštrim ivicama mogu izazvati posekotine ili modrice. Pre kupovine uvek proverite preporučeni uzrast na pakovanju.

Video igre sa nasilnim sadržajem

Iako video igre mogu biti zabavne, one koje sadrže nasilne teme ili neprikladan jezik nisu prikladne za malu decu. Izloženost takvim sadržajima može uticati na agresivno ponašanje, smanjiti osetljivost na nasilje i uticati na njihove društvene veštine.

Neudobna odeća

Iako može izgledati kao jednostavna odluka, mnogi moderni dečiji kostimi stavljaju stil ispred udobnosti. Odeća sa puno šljokica ili ogrebotina, uske pantalone, tvrdi tekstil ili drugi predmeti mogu iritirati dečiju kožu, ograničiti njihov domet pokreta i prouzrokovati da se oseća neprijatno ceo dan.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com


Krstarica

Check Also

Neverovatne dijete tech magova: Jedan je jeo samo meso koje sam ulovi, drugi pije 12 Coca-Cola limenki dnevno

Biznis Insajder je istražio dijete koje su praktikovali Stiv Džobs, Ilon Mask, Bil Gejts i …