SEVERNA MITROVICA POSTALA SAMO MITROVICA U novim kosovskim ličnim kartama nema više posebne srpske opštine sa severa: “To je protivzakonito”


Vesti

Politika

U novim kosovskim ličnim kartama nema više Severne Mitrovice

Kosovska Mitrovica je zakonom podeljena na dve opštine

Opština Severna Mitrovica nastala je 2013. godine nakon Briselskog sporazuma

Nekada „Kosovska Mitrovica“, 2008. godine je zakonom u kosovskom sistemu podeljena na dve opštine, a 2013, u skladu sa Briselskim sporazumom, odvojene opštine Severna i Južna Mitrovica su i zaživele. Međutim, jedanaest godina kasnije, reč „Severna“ odlepršala je iz kosovskih ličnih karti pojedinih građana koje su izvađene u drugoj polovini 2024. godine.

Kosovska Mitrovica je zakonom podeljena na severnu i južnuFoto: N. Božović / Ringier

Kosovska Mitrovica je zakonom podeljena na severnu i južnu

Zakonom o administrativnim granicama opštine iz 2008. godine, u tadašnjoj opštini Mitrovica u kosovskom sistemu osnovane su dve opštine – Opština Severna Mitrovica i Južna Mitrovica.

Blic preporučuje

Zasebni entiteti nakon lokalnih izbora 2013. godine

Ove opštine su kao zasebni entiteti zapravo zaživeli pet godina kasnije, nakon prvih lokalnih izbora u kosovskom sistemu na Severu, organizovanih 2013, odnosno 2014. godine. Tada je Administrativna kancelarija Severna Mitrovica formirana maja 2012, transformisana u opštinu Severna Mitrovica. Ujedno su i ostale opštine na Severu Kosova po prvi put formirane u ovom sistemu.

Sa druge strane, kada je reč o južnom delu Mitrovice, u kosovskom sistemu, barem formalno, ovaj grad nosi naziv „Južna Mitrovica“.

Sa formiranjem „Severne Mitrovice“, ovaj naziv jedne od opština mitrovičkog rejona našao se i u ličnim kartama njenih meštana.

Mitrovica umesto Severna Mitrovica

Građanima koji su vadili ovaj dokument u odeljku mesta rođenja od tada je stajalo samo „Mitrovica“, a u polju za prebivalište – „Severna Mitrovica“.

Međutim, našem portalu se u prethodnim danima javilo više građana, tvrdeći da je reč „Severna“ odlepršala sa novih ličnih karti koje su izvadili u drugoj polovini ove godine.

Severna Mitrovica je posebna opština od 2013. godine

Foto: Nenad Božović / Ringier

Severna Mitrovica je posebna opština od 2013. godine

Jedan od njih kojem u odeljku lične karte za mesto prebivališta sada stoji samo „Mitrovica“, izvadio je ovaj dokument krajem septembra meseca.

Drugi građanin koji, barem prema ličnoj karti, više nije stanovnik severnog dela grada, iako zapravo tamo živi decenijama unazad, novi identifikacioni dokument u kojem se navodi da mu je prebivalište u „Mitrovici“, izvadio je u prvoj polovini ovog meseca.

Lične karte iz aprila “imaju” Severnu Mitrovicu

Za razliku od njih, jedan građanin severnog dela Mitrovice sa kojim je razgovarao portal Kossev, a koji je novu ličnu kartu izvadio aprila meseca, ne deli njihovu sudbinu. U novom identifikacionom dokumentu za mesto prebivališta i dalje se navodi „Severna Mitrovica“.

KoSSev portal je pokušao da sazna da li se i šta promenilo u periodu od aprila do septembra meseca u vezi sa izdavanjem lične dokumentacije u opštini Severna Mitrovica, odnosno kako se na novim kosovskim ličnim kartama našlo ime mesta koje zvanično ne postoji kao jedna opština.

Ugljanin: To bi bilo suprotno zakonu

„Nemoguće je da je to tako. Ja ću to da proverim, jer kao opština i po statutu mora da piše Severna Mitrovica, s obzirom da postoji Južna Mitrovica kao južni deo i severna posebno kao severni deo“, kazao je sinoć za KoSSev predsednik SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Naglašava da je protivzakonito ukoliko osobi iz Severne Mitrovice u ličnom dokumentu stoji samo Mitrovica.

Ugljanin je najavio da će danas obići Upravu za izdavanje ličnih dokumenata koja se nalazi u Opštini.

Poručuje da je Opština nadležna za izdavanje dokumenta, poput ličnih karti, pasoša i izvoda, ali ne i za vozačke dozvole.

Za odgovor na pitanje kako se na novim kosovskim ličnim kartama našlo ime mesta koje zvanično ne postoji kao jedna opština, odnosno zašto se građanima Severne Mitrovice uskratilo navođenje opštine u kojoj žive kao mesto prebivališta, novinari su se sinoć obratili kasno sinoć i šefu kabineta gradonačelnika Severne Mitrovice, Visaru Silji. Do objavljivanja vesti odgovor nije stigao.

(KoSSev)


Blic

Check Also

TEA TAIROVIĆ MAMI POGLEDE U PROVIDNOJ HALJINI Došla na događaj sa mišićavim dečkom – na pevačici SVE PUCA (FOTO)

Zabava Tea Tairović došla na događaj sa mišićavim dečkom, a ona u providnoj haljini Aleksandar …