U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Miroslavu Aleksiću, učitelju glume i vlasniku škole “Stvar srca”, koji je optužen za silovanje i nedozvoljene polne radnje nad polaznicama njegove škole. Suđenje koje je izazvalo veliku pažnju javnosti dodatno je uzburkalo emocije, naročito nakon što je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević odbio da postavi pitanja svedocima, pravdajući to lošim zdravstvenim stanjem svog klijenta.

Advokat odbrane: “Ne želim da mrcvarim svog klijenta”

Na jučerašnjem ročištu, Zoran Jakovljević, branilac Miroslava Aleksića, šokirao je sudnicu odbijanjem da postavlja pitanja svedocima jer kako je rekao, “nije želeo da mrcvari svog klijenta, koji je već ionako u lošem stanju”, dodajući da je imao i zamerku na prethodnim ročištima kada su dva svedoka bila u publici i slušala glavni pretres, iako to nije dozvoljeno. 

366438_241024.00_17_02_07.Still008.jpg
Kurir Televizija 

Novinarka Kurira: “Očekivali smo odlaganje, ali smo bili iznenađeni”

Sladjana Nedeljković, novinarka Kurira koja od početka prati ovaj slučaj, iznela je svoje utiske u jutarnjem programu. 

– Prema rečima njegovog advokata, on je rekao: “Ne želim da postavljam pitanja svom klijentu jer svakog trenutka može da mu pozli i, uslovno rečeno, može pasti ovde na pod.” Ovo ukazuje na to da je advokat uveren da je zdravstveno stanje Miroslava Aleksića veoma loše. Iako postoje veštačenja koja potvrđuju da je Miroslav Aleksić sposoban da prati suđenje, moram da kažem da smo juče negde očekivali i odlaganje suđenja. Da podsetim gledaoce, zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja nije se pojavljivao na nekoliko prethodnih ročišta, i svi smo bili iznenađeni što se uopšte pojavio – rekla je Nedeljković i dodala: 

366438_241024.00_18_47_22.Still007.jpg
Kurir Televizija 

 – Međutim, nismo očekivali da će suđenje trajati tako kratko, jer je njegov advokat odbio da ispituje svedoke, u ovom slučaju Saru i Nataliju. Sara je rekla da ostaje pri svemu što je izjavila, a Nataliju je ispitivao sudija, i tom prilikom je rekla da je pohađala ovu školu od 1997. do 1998. godine i da apsolutno nema nikakve veze s devojkama koje su mnogo mlađe od nje. Mika Aleksić se tada prvi put oglasio i rekao da ne zna o čemu se radi i zašto ona uopšte svedoči.

Advokat Nebojša Perović: “Sva pažnja usmerena je na javnost”

Advokat Nebojša Perović, koji je takođe bio gost emisije, izneo je svoje viđenje ovog suđenja.

– Svaki branilac bira način na koji će pružiti delotvornu odbranu svom klijentu. Ja ne bih ocenio ni komentarisao taj pristup, to je njegova odluka. Sudsko veće uvek procenjuje sve što se u postupku iznosi kao dokaz. Što se tiče toka suđenja, nisam detaljno upoznat, uglavnom pratim informacije iz Kurira. Ono što mi smeta, kako u ovom, tako i u mnogim drugim postupcima, jeste to što se mediji često pre istrage oglašavaju o nečijoj krivici. Mediji često pre istrage ili suđenja proglase nekog krivim, a to je nešto što narušava pravičnost postupka. Istraga bi trebala biti zatvorena za javnost, ali čim se nekom odredi pritvor, posebno ako je u pitanju javna ličnost, odmah kreće hajka i linč u medijima – rekao je Perović.

366438_241024.00_18_53_05.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Odnos prema žrtvama i javni linč

Perović se potom osvrnuo na konkretni slučaj Mike Aleksić gde je istakao: 

– Prema informacijama koje sam čuo, protiv Miroslava Aleksića je objavljeno preko dve i po hiljade članaka u kojima su ga proglasili krivim. To je neverovatno – tvrdi Perović. 

Jedan od ključnih aspekata ovog suđenja je i način na koji su branioci, ali i optuženi, postupali prema žrtvama ističe Nedeljković.  

Mislim da je tome doprinelo i ponašanje njegovog advokata prema žrtvama, posebno prema Mileni Radulović, koja je i pokrenula ovaj proces. Prateći svedočenja devojaka koje su pohađale njegovu školu “Stvar srca”, stiče se utisak da su one iskreno svedočile o svojim iskustvima. Iako advokati moraju da brane svoje klijente, odnos Aleksićevog branioca prema žrtvama, prozivanje i omalovažavanje istih, dodatno je podstaklo osećaj u javnosti da je Aleksić kriv – tvrdi Nedeljković. 

14:29
Stručnjaci o suđenju Miki Aleksiću Izvor: Kurir televizija 

Nedeljković je dodala da je ponašanje Aleksića na sudu takođe doprinelo stvaranju slike o njemu u javnosti.

– Njegova odbrana se više činila kao prezentacija škole “Stvar srca” nego kao saosećanje ili odgovaranje na optužbe. Aleksićev branilac je, između ostalog, koristio činjenicu da su svedokinje koristile slične fraze kako bi osporio verodostojnost njihovih izjava – rekla je. 

Svedoci i javno mnjenje: Uticaj na suđenje

Nebojša Perović je skrenuo pažnju na fenomen “sudskih procesa u medijima”, gde se često stvara utisak da je optuženi već osuđen pre nego što se svi dokazi iznesu. 

– Krivični postupci su sve više pod uticajem medija, posebno kada su u pitanju javne ličnosti ili dela koja interesuju širu publiku. U ovom postupku imamo dve suprotstavljene strane – odbranu i oštećene, ali i medije koji aktivno prate slučaj. U takvim okolnostima, teško je zadržati potpunu objektivnost – rekao je advokat. 

366438_241024.00_28_42_07.Still006.jpg
Kurir Televizija 

“Već je medijski osuđen – bez obzira na ishod suđenja, Aleksić neće moći da vrati svoj ugled i zdravlje”

U emisiju se potom uključio Dušan Trifnović, iz muške sigurnosti, gde je rekao nešto više o ovoj temi: 

– Tema o kojoj pričamo je vrlo bolna i važno je da o njoj govorimo, kako bismo ubuduće slične stvari mogli nazvati pravim imenom. U ovom slučaju, želeo bih da kažem da je razlika između pornografije i erotike stvar ugla iz kojeg neko posmatra i namere da nekome nanese sreću ili nesreću. Tako i u slučaju Miroslava Aleksića. Lično pratim ovaj slučaj i kao otac četiri ćerke bio sam veoma iznenađen. Čovek je već medijski osuđen, i bez obzira na ishod suđenja, čak i ako ga sud oslobodi, neće moći da povrati svoje zdravlje i ugled. To je jasno kao dan. Da li je kriv ili ne, to će se utvrditi u postupku. Još bih istakao jedno pitanje – veštačenje o seksualnoj disfunkciji Aleksića. Da li se to uzima u obzir? Ušli smo u lavirint, jer ovaj slučaj traje predugo. Ova situacija sada postaje pojava koja će uzdrmati i sudstvo i pravosuđe – istakao je Trifunović.  

366438_241024.00_41_07_07.Still010.jpg
Kurir Televizija 

Voditeljku je potom interesovalo šta podrazumeva to da će ova pojava uzdrmati sudstvo i potom upitala na osnovu čega to tvrdi i da li ima konkretne primere? 

– Naravno, reći ću vam primer iz Pomoravskog okruga. Kroz 15 godina bavljenja lažnim prijavljivanjima, stekao sam pravo da iznosim lične zaključke i do sada nisam pogrešio. Primera radi, jedan nastavnik ili profesor bio je optužen od strane svojih učenica za seksualno zlostavljanje. Suspendovan je, pretrpeo je infarkt, izgubio posao, a kasnije se utvrdilo da je drugi kolega nagovorio te učenice da daju lažne optužbe kako bi njegov sin došao na njegovo radno mesto. Ali, pravdu ne možemo vratiti. To je kao da iz jastuka izbacite perje i onda pokušate da ga skupite – rekao je Trifunović. 

Milena Radulovic, Mika Aleksic.jpg
ATA images 

Trifunović se ponovo osvrnuo na Aleksića. 

– Prošlo je deset godina, a niko se nije setio da prijavi taj slučaj ranije, meni to nije normalno. Razumem da žrtvama treba snaga i vreme da progovore, ali postoji trenutak kada više ne možete ćutati. Bio sam žrtva porodičnog nasilja, i godinama sam ćutao dok nisam više mogao da podnesem. Nakon infarkta, imao sam izbor: ili da progovorim ili da psihički posrnem, tako da razumem i žrtve – rekao je. 

Naredni koraci

Suđenje se nastavlja 26. novembra, kada će biti saslušani novi svedoci. Javnost je podeljena, a očekivanja su velika, naročito zbog složenosti slučaja i medijske pažnje koju izaziva.   

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

00:34
MIKA ALEKSIĆ DOŠAO U PALATU PRAVDE SA DULETOM SAVIĆEM: Samo što je ušao u sudnicu, ročište već odloženo (FOTO) Izvor: MONDO/Stefan Stojanović