ZATRAŽENO ODUZIMANJE RODITELJSKOG PRAVA OCU I MAJCI Centar za socijalni rad utvrdio da je dečak ubica iz Niške Banje bio zanemarivan


Vesti

Hronika

Pokrenut postupak za lišenje roditeljskog prava roditelja dečaka ubice iz Niške Banje

Centar za socijalni rad u Nišu podneo je tužbu za lišenje roditeljskog prava protiv roditelja maloletnog dečaka ubice

Tužba je podneta zbog propusta u vršenju roditeljstva utvrđenih tokom postupka

Centar za socijalni rad u Nišu podneo je tužbu za lišenje roditeljskog prava protiv M.M. i M.M.M., roditelja maloletnog dečaka ubice M.M. (14), koji je 5.oktobra 2023.godine u kući u Niškoj Banji sa 37 uboda nožem brutalno lišio života školskog druga Andreja Simića (13). Kako „Blic“ saznaje, potpuno lišenje roditeljskog prava zatraženo je ne samo zbog toga što je protiv roditelja pokrenut krivični postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu već zbog uočenih propusta u vršenju roditeljstva koje je utvrdio Centar za socijalni rad u toku postupanja na ovom slučaju. O postupku za lišenje roditeljskog prava će, u skladu sa zakonom, odlučiti Osnovni sud u Nišu.

.Foto: Branko Janačković / Ringier

.

– U okviru svojih ovlašćenja, a nakon sprovedenog stručnog postupka, Centar za socijalni rad u Nišu pokrenuo je postupak pred Osnovnim sudom u Nišu za lišenje roditeljskog prava nad roditeljima krivično neodgovornog maloletnika zbog zanemarivanja. Centar je sudu dostavio i dokaze do kojih je došao u toku sprovođenja procedura iz svoje nadležnosti a na osnovu kojih je utvrđeno da postoji zanemarivanje roditeljskih obaveza. O lišenju roditeljskog prava će odluku doneti Osnovni sud u Nišu – potvrdio je za „Blic“ direktor Centra za socijalni rad u Nišu Zoran Jović.

Blic preporučuje

.

Foto: Branko Janačković / Ringier

.

Mera lišenja roditeljskog prava je stalna mera za kojom Centar može da posegne kada se utvrdi grubo zanemarivanje vršenja roditeljskih obaveza. Postoji i delimično lišenje roditeljskog prava, a u ovom slučaju je zatraženo potpuno lišenje roditeljskog prava. Uz tužbu za lišenje roditeljskog prava, sudu se predočavaju i dokazi do kojih je došao Centar pa se po potrebi uključuju i veštaci koji u sudskom postupku veštače na neku okolnost za koju su procenjuje da je bitna. Konačnu odluku donosi sud.

– Lišenje roditeljskog prava znači da roditelj gubi sva prava kao roditelj i da ne može više da se stara o tom detetu jer je zbog grubog zanemarivanja zapostavljao svoje roditeljske dužnosti. Sud ako proceni da je to zaista tako, lišava ga roditeljskog prava čime prestaju sve njegova prava i obaveze prema tom detetu – objašnjava proceduru Jović.

U Osnovnom sudu u Nišu potvrđuju za „Blic“ da se još uvek nisu stekli procesni uslovi za održavanje ročišta pa se postupak pravno formalno još ne može smatrati pokrenutim, ali da u skladu sa zakonom i hitnim postupkom sud redovno zakazuje ročišta.

Kuća u kojoj se desilo ubistvo

Foto: Branko Janačković / Ringier

Kuća u kojoj se desilo ubistvo

– Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ iz Niša podneo je tužbu za lišenje roditeljskog prava protiv M.M. i M.M.M. Radi se o naročito hitnom postupku. Još uvek se nisu stekli procesni uslovi da se ročište održi. Sa pravne tačke gledišta postupak još nije pokrenut jer se ti uslovi nisu još stekli ali u skladu sa zakonom i hitnim postupkom sud zakazuje ročišta. U okviru tužbe za lišenje roditeljskog prava postoji i privremena mera. Kada se steknu uslovi za održavanje ročišta postupak pred sudom se pravno formalno može smatrati pokrenutim – navela je za „Blic“ portparol Osnovnog suda u Nišu Ana Gajić Ristić.

Uporedo sa postupkom za lišenje roditeljskog prava pred Osnovnim sudom u Nišu, protiv M.M. i M.M.M, roditelja dečaka ubice M.M, vodi se i postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu VJT zbog sumnje da su počinili teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu za koje se može izreći i kazna zatvora od 12 godina. Oni su osumnjičeni da su od jula do 5.oktobra 2023. godine ostavili po kući noževe pogodne za nanošenje povreda nadohvat svog maloletnog sina, a koji je iskoristio tu laku dostupnost hladnog oružja i njime “doveo u opasnost život i telo Andreja Simića”.

Mića i Sanja Simić, roditelji ubijenog dečaka

Foto: Violeta Milićević / Ringier

Mića i Sanja Simić, roditelji ubijenog dečaka

Dečak ubijen sa 37 uboda

Kako je “Blic” pisao, Andrej Simić ubijen je 5. oktobra 2023. godine oko 11 časova. Njegovo telo pronašli su lekari Hitne pomoći na tavanu porodične kuće M.M. u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa u Niškoj Banji kada su pozvani u intervenciju. Više javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je da je ubistvo počinio M.M. (13) i da je, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela, krivično neodgovoran jer nema navršenih 14 godina. U obdukcionom zapisniku opisano je da je ubijeni dečak zadobio ubodne rane na glavi, vratu, grlu, dušniku, grudnom košu, na jednom plućnom krilu, trbuhu, želucu, jetri, povrede nekoliko pršljenova, povredu potiljka… Ubodne rane su bile na rukama i šakama, na natkolenici… Saša Knežević, advokat porodice Simić, rekao je da je dečak izmrcvaren sa 37 uboda, od kojih su dva ključna ispod vrata ogromni rezovi od po pet puta 12 centimetara.

Zaprećena kazna do 12 godina zatvora

Dečak ubica je krivično neodgovoran, ali je protiv njegovih roditelja OJT Niš pokrenulo krivični postupak zbog sumnje da su počinili krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Postupak je stajao u mestu nekoliko meseci jer se, kako su objasnili u OJT Niš, čekalo na veštačenje M.M. da bi se preduzimali drugi koraci. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu saopštilo je 13. marta 2024.godine da je započelo krivični postupak protiv M.M. i M.M.M iz Niške Banje, roditelja dečaka ubice M.M. Mića i Sanja Simić, roditelji ubijenog Andreja, isprva su imali status svedoka u postupku protiv M.M. i M.M.M. pred OJT Niš, dok je dečak ubica M.M. imao status oštećenog, ali je nakon žalbe status oštećenih dodeljen Andrejevim roditeljima, a predmet je prenet u nadležnost VJT u Nišu.

Roditelji dečaka ubice se sada pred VJT u Nišu sumnjiče za teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu za koje se može izreći i kazna zatvora od 12 godina, dok je za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, za šta su isprva terećeni pred OJT Niš, maksimalna kazna mogla da bude tri godine. Saslušanje roditelja ubijenog Andreja, koje je bilo zakazano za 26. septembar bilo je odloženo jer je pravni zastupnik roditelja dečaka ubice Milan Petrović podneo zahtev za izuzeće Višeg tužilaštva iz Niša.

Mića Simić je ocenio da je u pitanju samo “manevar” da bi se postupak odugovlačio, jer je Više javno tužilaštvo krenulo ubrzano da radi na predmetu od kada im je preneta nadležnost. Branilac roditelja dečaka ubice advokat Milan Petrović, pak, rekao je da su podneli zahtev za izuzeće VJT u Nišu i Apelacionog tužilaštva u Nišu jer su više puta tražili da se izuzme Centar za socijalni rad (CZSR) u Nišu – u kojem radi Andrejev otac – što nije učinjeno. Apelaciono tužilaštvo je odbacilo Petrovićev zahtev za izuzeće pa će se postupak nastaviti pred VJT u Nišu.


Blic

Check Also

Za svaku pohvalu! Omladina nam zadala domaći zadatak: Aktivisti iz Deliblata pokazali humanost na delu

Grupa mladih aktivista iz Deliblata kod Kovina zadala nam je svima domaći zadatak! Ovoga puta …