DA LI BI UNIFORME UVELE RED U UČIONICE? Đaci u OVOJ ŠKOLI U SRBIJI već uniformisani, evo kakav je stav većine roditelja


Vesti

Beograd

Đačke uniforme – za ili protiv: Đaci u ovoj našoj školi već uniformisani, ali većina roditelja u Srbiji je protiv ove ideje

Finansiranje uniformi je problematično, 40 odsto roditelja za, a 60 protiv

Osnovci u Gornjoj Gorevnici kod Čačka su krenuli u novu školsku godinu obučeni u bluze sa amblemom OŠ ‘Stepa Stepanović

Ponovo je aktuelna tema o školskim uniformama – osnovci u Gornjoj Gorevnici kod Čačka u novu đačku godinu krenuli su obučeni u bluze sa amblemom OŠ “Stepa Stepanović”.

.Foto: Rina

.

Osnovna škola “Stepa Stepanović” u Gornjoj Gorevnici kod Čačka, jedna je od najstarijih kuća znanja u ovom kraju. Čuvena je po brojnim velikanima koji su prva znanja stekli upravo u njoj, ali od sada će biti čuvena i po sadašnjim učenicima koji će biti upisani u istoriju kao jedni od retkih koji su vratili uniforme u školske klupe.

Blic preporučuje

.

Foto: Rina

.

Pitanje uniformi oduvek je “bolna tačka” kada se spomene u društvu – dok su pojedinci zdušno za uvođenje istih, tu su i roditelji koji su protiv uniformisanja dece, a vrlo često postavlja se i pitanje finansiranja istih.

Roditelji većinom protiv

Mirjana Sloboda, direktorka OŠ “Skadarlija” kaže da je kada su u pitanju uniforme finansiranje oduvek bio problem.

– Oko 40 procenata roditelja je bilo za, dok je ostatak, njih 60 odsto bilo protiv – kaže Sloboda za “Blic”.

.

Foto: Rina

.

Prema njenim rečima, osim roditelja potrebno je čuti i mišljenje dece o uvođenju školskih uniformi.

Prilagođene modi dece

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola kaže za “Blic” da je da bi uniforme zaživele potrebno da budu moderne, kvalitetne i udobre.

Milorad Antić

Foto: Zoran Lončarević / Ringier

Milorad Antić

– Korisno je da bude uniformi u srednjim školama. To će značiti da deca idu u tu školu, a da bi to zaživelo je potrebno pristupiti tome na kreativan i moderan način, a ne da deca nose kecelje ili bluze kako je to bilo u nekim školama tokom komunizma – kaže Milorad Antić za “Blic”.

Uniformama do boljeg ponašanja đaka

Prema Antićevim rečima, uniforme u srednjim školama nisu nemoguća misija.

– Potrebno je na Savetu roditelja i sa đačkim parlamentom razgovarati na ovu temu na koji način da daju doprinos ovoj ideji, jer sam uveren da će se tako pre svega smanjiti neadekvatno ponašanje dece u školama i van nje – ocenio je on za “Blic”.

Antić se osvrnuo na pozitivan primer Hrvatske u kojoj su uniforme u školama postale standard.

.

Foto: Rina

.

– Ono što je Hrvatska uradila jeste da školske uniforme budu oslobođene poreza. Lično mislim da bi bilo mnogo da država finansira uniforme u potpunosti, dovoljno je da uniforme budu oslobođene poreza – kaže Antić.

Rasterećenje za roditeljski džep

Osim društvenog aspekta pripadnosti školskoj zajednici Antić napominje da uniforme mogu osigurati roditeljima dodatan podstrek jer će tako sačuvati kućni budžet.

Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Ako bi država oslobodila oporezivanja školske uniforme, one bi bile jeftinije, a s obzirom na to da su deci potrebna minimalno četiri kompleta za svako godišnje doba moraju da postoje najmanje četiri kompleta. Tako se eliminiše trošak roditeljima da deci kupuju novu odeću svake sezone jer deca imaju uniforme za školu – zaključuje Antić.


Blic

Check Also

90% ljudi pogrešno pere svoj automobil u samouslužnoj autoperionici: Evo šta ne treba da radite

Oni koji peru auto u automatskoj autoperionici, potpuno pogrešno održavaju auto. Ovo je, međutim, logično, …