Mnogi ne znaju za ovo pravilo u saobraćaju: Kazne su paprene ako napravite grešku

Ovakva greška može da im donese paprenu kaznu. Međutim, vozači često koriste svetla za maglu i onda kada magle nema. Ono što stvara nedoumicu, čak i kod vozača za višegodišnjim iskustvom jeste da li je paljenje svetala za maglu kada je nema po zakonu, kao i zašto uopšte koriste maglenke kada za tim nema potrebe.

Svetla za maglu imaju jasnu namenu, kao što im ime i kaže, pa ih ne treba koristiti kada nema magle. Međutim, zakon ne zabranjuje da se koriste bez obzira na vremenske uslove.

Korišćenje svetala za maglu nije ograničeno Zakonom o bezbednosti saobraćaja, ali pravila koja propisuje konkretni član zakon važe samo za prednje maglenke. Uprkos tome, zakon propisuje da zadnja svetla za maglu ne smeju da se koriste kada nema magle.

Kako navodi zakon, za vreme magle, na vozilu moraju da budu uključena kratka svetla, odnosno svetla za maglu ili obe vrste svetala.

Ukoliko vozite po magli bez upaljenih svetala možete da budete kažnjeni paprenom kaznom od 6.000 do čak 20.000 dinara. Pored ove novčane kazne slede i 4 kaznena poena, kao i zabrana vožnje u trajanju od najmanje 30 dana.

Zakon ne precizira da li mogu da budu kažnjeni vozači koji po magli ne koriste maglenke, a imaju ih. Propisane kazne odnose se samo na vožnju “bez svetala za osvetljavanje puta”

Kada nema magle, zadnja svetla namenjena za maglu ne smeju da se koriste. Zakon propisuje zadnje svetlo za maglu upotrebljava se samo po magli ili u slučaju smanjene vidljivosti.

Nadležni organi često apeluju da za vreme magle vozači obavezno koriste i prednja i zadnja svetla za maglu, bez obzira na to što ih zakon u potpunosti ne obavezuje.

Svetla moraju biti upaljena uvek tokom vožnje

Ukoliko vozite bez ikakvih svetala sledi vam kazna. Kazne se kreću od 10.000 do 20.000 dinara, dobijaju se 4 kaznena poena, kao izabrana vožnje u trajanju od najmanje 30 dana.

Zabranjeno je korišćenje dugih svetala po magli – sa dugim svetlima po magli vidite mnogo lošije nego sa kratkim svetlima, a zaslepljujete i druge vozače, samim tim može doći do ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju. Kazna za ovaj prekršaj je 5.000 dinara.

Obavezu koju mnogi vozači zaboravljaju jeste paljenje četiri migavca kada je gusta magla. Zakon ističe da je vozač dužan da na javnom putu uključi sve pokazivače pravca na vozilu “u uslovima izrazito smanjene vidljivosti (gusta magla, dim i sl.)”. Propisana kazna za ovaj prekršaj je 10.000 do 20.000 dinara, kao i dodatna 2 kaznena poena.

Prednja svetla za maglu smeju uvek da se koriste, a zadnja isključivo kada je magla ili u uslovima smanjene vidljivosti. Isto važi i kada pada jača kiša ili sneg, i to zbog bezbednosti u saobraćaju, jer što vi bolje vidite i što vas lakše uoče drugi vozači, bićete bezbedniji i sigurniji.

Srbija Danas/Informer

Izvor: Srbija Danas

Check Also

KOMŠIJE IZ LJIGA OTKRILE SVE TAJNE JOVANE JEREMIĆ! Progovorile o njenom bratu i sestri i porodičnoj svađi: Malo su čudni…

Ekipa Kurira svojevremeno je posetila rodni Ljig poznate voditeljke Jovane Jeremić, mesto koje često spominje, …