NE SMEJU SE PONAVLJATI GREŠKE DPS Momo Koprivica podržava zahtev da se srpski jezik uvede kao službeni jezik u Crnoj Gori


Vesti

Politika

Momo Koprivica podržava zahtev da se srpski jezik uvede kao službeni jezik u Crnoj Gori

On naglašava da srpski jezik govori više od jedne nacije u Crnoj Gori

Koprivica ističe potrebu za dijalogom i osuđuje ekstremizam sa svih strana

Potpredsednik crnogorske vlade zadužen za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju i funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica izjavio je danas da je zahtev da se srpski jezik uvede kao službeni jezik u Crnoj Gori potpuno legitiman.

školaFoto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

škola

Kako prenosi RTCG, on je rekao da srpski nije jezik kojim govori samo jedna nacija, već i pripadnici ostalih nacija.

Srpski je jezik onih ljudi koji su svoji na svome u Crnoj Gori, koji su konstitutivni. Ja sam pobornik dijaloga. Pitanje jezika kao i ostala pitanja zahtevaju dijalog, a ekstremisti sa bilo koje strane u Crnoj Gori i sufleri izvan Crne Gore neće biti od pomoći”, rekao je Koprivica.

On je dodao da se ne smeju “ponavljati greške DPS, a to je prvenstveno odsustvo senzibiliteta i dijaloga”.

“Društveni dogovor i dijalog može nas dovesti do rešenja koja su na liniji ravnopravnosti”, rekao je Koprivica i podsetio da su profesori iz Nikšića i Herceg Novog bili proganjani zbog toga što su branili srpski jezik ijekavskog izgovora i poručio je da je Crna Gora građanska država.

Prema rezultatima popisa stanovništva održanog u decembru prošle godine, najviše stanovnika Crne Gore govori srpski jezikom, njih 43,18 odsto (269.307).

Sledi crnogorski jezik koji govori 34,52 odsto (215.299), a na trećem mestu je bosanski, sa 6,97 odsto (43.470), saopšteno je ranije iz crnogorske Uprave za statistiku (Monstat).

(Tanjug)


Blic

Check Also

"Њен брат се смртно посвађао са родитељима и отишао је из Љига" Комшије Јоване Јеремић проговориле – откриле њене породичне тајне

Јована Јеремић, позната водитељка, одрасла је у Љигу, где је завршила основну и средњу школу, …