UN razvijaju rani plan: Rusija zahteva objašnjenje!

UN razvijaju rani plan za rani oporavak Sirije, Rusija traži detalje

Ujedinjene nacije rade na formiranju plana za rani oporavak Sirije, prema rečima Vasilija Nebenzje, stalnog predstavnika Rusije pri UN. 

Na sednici Saveta bezbednosti UN, Nebenzja je naglasio da Moskva očekuje transparentnost u vezi sa detaljima ovog plana, jer bi on mogao igrati ključnu ulogu u obnovi zemlje nakon godina razaranja izazvanih sukobima.

Moskva zahteva jasne informacije i odbacivanje političkih uslova

Nebenzja je istakao da su Rusija i njeni saveznici u Damasku zainteresovani za sadržaj ovog plana i da žele da unapred budu obavešteni o njegovim aspektima. 

Prema njegovim rečima, Rusija insistira da prva tačka ovog plana bude odbacivanje bilo kakvih političkih uslova, koji bi mogli uticati na brzinu i efikasnost sprovođenja razvojnih projekata u Siriji.

Ruska vojska u Siriji
Ruska vojska u Siriji / Izvor: Shutterstock

„Obavešteni smo da Ujedinjene nacije razvijaju plan za ranu obnovu Sirije. Smatramo da i Moskva i Damask imaju pravo da unapred znaju šta taj plan podrazumeva,“ izjavio je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

Sirija i njeni izazovi u procesu obnove

Nakon više od decenije sukoba, Sirija se suočava sa ogromnim izazovima kada je reč o obnovi infrastrukture, ekonomije i društvenog poretka. 

Ujedinjene nacije već su angažovane u pružanju humanitarne pomoći narodu Sirije, ali plan ranog oporavka koji se sada razmatra mogao bi predstavljati korak dalje ka dugoročnoj stabilizaciji zemlje.

Sirija je doživela široka razaranja tokom sukoba koji su počeli 2011. godine, u okviru Arapskog proleća. Sukobi između različitih političkih i etničkih frakcija, uključujući međunarodne intervencije, pogoršali su stanje u zemlji. 

Prema podacima iz 2022. godine, više od 80% stanovništva Sirije živi ispod granice siromaštva, a osnovna infrastruktura, uključujući bolnice, škole i energetske sisteme, pretrpela je ozbiljna oštećenja.

Uloga međunarodne zajednice u obnovi Sirije

Uprkos naporima međunarodne zajednice, mnoge zemlje su postavile političke uslove za svoju pomoć u obnovi Sirije, uključujući zahteve za političkim reformama i smenom vlasti predsednika Bašara al-Asada. Rusija, koja je ključni saveznik sirijske vlade, protivi se ovakvim uslovima, ističući da obnova zemlje mora biti prioritet bez nametanja spoljašnjih političkih agendi.

Do sada su humanitarni napori UN uglavnom bili usmereni na pružanje osnovne pomoći, ali novi plan ranog oporavka, ukoliko se realizuje, mogao bi da obuhvati širi spektar aktivnosti, uključujući rekonstrukciju kritičnih infrastrukturnih objekata i pokretanje ekonomskih projekata u oblastima pogođenim ratom.

Širi značaj plana UN za budućnost Sirije

Dok su detalji plana i dalje nepoznati, on bi mogao uključiti niz razvojnih projekata, koji će biti ključni za stabilizaciju zemlje. Međunarodna zajednica je već izrazila zabrinutost zbog mogućih prepreka u sprovođenju, posebno zbog složenih političkih odnosa unutar i van Sirije. Istovremeno, UN su naglasile potrebu za neutralnim pristupom u ovim pitanjima kako bi se izbegli novi sukobi.

S obzirom na dugoročnu nestabilnost u Siriji, plan ranog oporavka mogao bi biti ključna prekretnica za budućnost zemlje, ukoliko bude pravilno implementiran i ukoliko političke prepreke budu uklonjene. 

Trenutno je neizvesno da li će UN uspeti da postignu dogovor sa svim relevantnim stranama u Siriji, ali svakako se radi o projektu koji može imati dalekosežne posledice za ceo region.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

HAPŠENJA U "ZIĐINU": Policijska akcija u Boru, tri osobe iza rešetaka zbog mita

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili …