DETALJI AKCIJE “LUNA” SIPA i MUP Srpske završili pretres u FZO, Kusturić nije uhapšen


Vesti

Republika Srpska

SIPA i MUP Srpske završili pretres u FZO, Dejan Kusturić nije uhapšen

Policijski službenici SIPA i MUP Republike Srpske pre nekoliko trenutaka završili su pretres službenih prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u okviru akcije ”Luna”.

Dejan Kusturic Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Dejan Kusturic

Nakon pretresa v. d. direktor FZO Dejan Kusturić nije uhapšen, niti sproveden na saslušanje u tužilaštvo, iako je čitav dan proveo sa istražiocima, piše ATV.

Pretresi u FZO sprovedeni su po nalogu Republičkog javnog tužilaštva u cilju pribavljanja dokaza u istrazi koja se protiv Kusturića vodi zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa postupcima javnih nabavki respiratora i druge medicinske opreme za vreme pandemije korona virusa. Osim FZO pretresena je Kusturićeva privatna imovina, prostorije ”Medietika”, te njenog bivšeg direktora, prenosi Srpskainfo.

– Prema do sada pribavljenim dokazima tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v. d. direktora FZO, koristeći okolnosti proglašenja pandemije korona virusa, iskoristio svoj službeni položaj i ovlašćenje vršioca dužnosti direktora, te proveo javnu nabavku respiratora i medicinske opreme za ponuđačem ”Medietik”, bez prethodno utvrđene tehničke specifikacije, količine respiratora kao i vrednosti istih – saopštilo je ranije Republičko tužilaštvo.

Dodali su da je tokom istrage utvrđeno da je od ”Medietika” zaključenjen ugovora, te kasnijim aneksima ugovora FZO nabavio 165 respiratora.

– Respiratori su isporučeni zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, od kojih 85 respiratora nikada nije upotrebljeno jer je utvrđeno da isti nisu pogodni za upotrebu kod pacijenata. Nabavkom respiratora i medicinske opreme firma ”Medietik” ostvarila je prihod u visini od oko 12 miliona KM (oko šest miliona evra), dok je budžet Republike Srpske oštećen za više od četiri miliona KM (oko dva miliona evra) – navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Prema dostupnim informacijama ugovore sa FZO zaključio je nekadašnji direktor ”Medietika” Željko Babić i nabavljeno je 165 respiratora po ceni od 12,9 miliona KM (oko 6.5 miliona evra). Radilo se o 85 prenosivih respiratora sa pripadajućim kolicima ”JX100” po ceni od 49.500 KM (oko 25.000 evra) bez PDV (4.207.500 KM – oko 2.100.250 evra), 30 respiratora pneumatski električni “Boaray 5000 D” po ceni od 66.700 KM (oko 33.350 evra) bez PDV (2.001.000 KM – oko milion evra) i 50 ventilatora za intenzivnu negu “VG70” po ceni od 134.455 KM (oko 67.250 evra) bez PDV (6.722.756 – 3.366.350 evra).

(ATV)


Blic

Check Also

NAJPOTRESNIJA SCENA U RIJALITIJU IKADA! Učesniku Ćubi pronašli oca kog nikada nije upoznao, odmah izveden iz Elite kako bi ispitali DNK

Voditelj Milan Milošević po ulasku u Belu kuću obratio se učesnicima “Elite”. – Navikli ste …