Kanadska istraživačka firma pod nazivom TechInsights duboko je “zavirila” u jedan od Huawei-jevih super računara veštačke inteligencije i pronašla čip koji proizvodi kompanija Taivan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Anonimni izvori kažu da je istraga TechInsights-a pronašla Ascend 910B čip koji je napravio TSMC u jednom od Huawei-ovih AI super računara.

shutterstock-1614399211.jpg
Shutterstock 

Rojters izveštava da je TechInsights obavestio TSMC o svojim nalazima pre nego što je objavio svoj izveštaj. Ovo je navelo TSMC da ranije ovog meseca obavesti Ministarstvo trgovine SAD. Financial Times izveštava, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim, da je TSMC rekao odjelu da je kupac naručio čip sličan Huavei-ovom Ascend 910B. Jedan od izvora rekao je da je TSMC „razgovarao i sa uključenim kupcem i sa odeljenjem za trgovinu“ nakon što je primio sumnjivu narudžbu.

Ministarstvo trgovine SAD uvelo je dodatna trgovinska ograničenja protiv Huaweia koja su zabranila elektronskoj kompaniji da nabavlja čipove stranih firmi. Ranije ove godine, američka vlada je još više pooštrila svoja ograničenja tako što je oduzela licence kompanijama Intel i Qualcomm za proizvodnju čipova za svoje uređaje.

shutterstock_tsmc (3).jpg
Shutterstock 

TSMC je negirao da je imao saradnju sa Huaweiem od sredine septembra 2020. godine u izjavi dostavljenoj Ministarstvu trgovine. TSMC je saopštio Bloombergu da nije proizveo nijedan čip za Huawei zbog izmenjenih ograničenja. Huawei je negirao da je ikada „lansirao 910B čip“.

Ovo nije prvi put da je Huawei uhvaćen u pokušaju da zaobiđe američke sankcije i trgovinska ograničenja. Blumberg je takođe u maju otkrio da je Huawei finansirao tajna istraživanja u SAD na univerzitetima, uključujući Harvard, usmeravajući novac kroz fondaciju za naučno istraživanje sa sedištem u Vašingtonu pod nazivom Optica. Fondacija je saopštila da je odlučila da vrati novac u junu i da su glavni izvršni direktori Elizabet Rogen i Čed Stark dali ostavke.