Nova predstava pozorišta Teatar na Brdu“Sedam sati sunčeve svetlosti” biće premijerno prikazana publici 29. oktobra, a na današnjoj konferenciji za medije učesnici projekta istakli su da je reč o komadu koji po sadržaju i glumačkoj postavci dugo nije viđen na domaćoj sceni.

Najava premijere pozorisne predstave.jpeg
Foto Nenad Dimić 

Predstava koja za cilj ima podizanje svesti o karcinomu dojke koji pogađa veliki broj žena u Srbiji, nastala je u saradnji pozorišta i kompanije AstraZeneca, a predstavnik kompanije Aleksandar Tripković rekao je da je predstava nastala kako bi se skinula stigma sa teme karcinoma koji u našoj zemlji ima veoma visoku stopu smrtnosti.

Veći broj preventnih pregleda je po nama ključ, a pored toga što već decenijama radimo na unapređenju terapija za lečenje mi paralelno radimo i na podizanju svesti. Naša ključna ambicija je da eliminišemo karcinom kao uzrok smrtnosti. Mislimo da je pozorište pravo mesto da se otvore ovako važne teme i nadamo se da će predstava imati dug i uspešan život, sa velikim brojem gostovanja u regionu i Evropi”, naveo je on. 

IMG_4539.jpeg
Kurir/M.F. 

Andrija Milošević je istakao da je predstava pravi spektakl emocija, jedan rolerkoster sa magovima glumačkog posla. Cilj predstave je dati nadu kroz temu koja nije suvoparno prikazana.

Scenaristkinja Milena Depolo i rediteljka Đurđa Tešić istakle su da je rad na ovoj predstavi bio emotivan i odgovoran, te da ona predstavlja odu životu i porodičnim odnosima koji se uvek menjaju i razvijaju, dok prolaze kroz srećne i teške momente koje nosi život.

Glumačka postavka koju čine Mirjana Karanović, Anica Dobra, Bojan Dimitrijević i Mina Sovtić prvi put će igrati zajedno na pozorišnim daskama, a najmlađa članica postavke, Mina Sovtić istakla je da je proces rada na predstavi bio velika prilika za učenje, te da se među glumcima stvorila posebna energija i emocija koju će preneti publici.

IMG_4543.jpeg
Kurir/M.F. 

Glumac Bojan Dimitrijević naveo je da predstava nosi mnogo topline, te da u sebi spaja komediju i tragediju, kao i sam život. “Nadam se da će publika nakon gledanja predstave da ode na preventivni pregled, ali takođe i da preispita svoje porodične odnose i da se okrene praštanju i ljubavi”, rekao je on.

Glumica Mirjana Karanović rekla je da je zbog pozorišta u kome se igra, teksta i saradnje sa Anicom Dobrom, odmah pristala da radi na ovom komadu. „Ja volim ovakve predstave, jer imaju širok raspon emocija. U pozorištu publika doživljava emotivnu katarzu, jer gledaju uživo glumce koji osećaju i tako provociraju i emociju u njima. Moja uloga je uloga žene u zrelim godinama koje donose odredjenu mudrost, pa je iz te perspektive svoju ćerku vodim, tešim i želim da rasteretim u teškoj situaciji u kojoj se nalazi”, navela je ona.

IMG_4546.jpeg
Kurir/M.F. 

Glavna uloga pripala je Anici Dobroj, koja je istakla da je ovo jedna od retkih predstava koja daje prostor za kvalitetnu ulogu žene u srednjem dobu. “Zgrabila sam ovu priliku srcem, dušom i razumom, jer je ovo kompleksna uloga koju je uživanje graditi. Želim da što više ljudi dođe i pogleda našu predstavu, te da na taj način čuvamo i ovo pozorište, jer je velika stvar što je posle toliko godina u Beograd došla nova scena“, zaključila je ona.

(Kurir.rs/M.F.)

 Bonus video:

02:42
PREDSTAVA “BOLEST MLADOSTI” U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU  Izvor: Kurir TV