"PRONAŠAO ZLATNU SREDINU" Politiko: Vučić balansira između Istoka i Zapada

Aleksandar Vučić će večeras u Beogradu ugostiti premijere Grčke i Poljske Kirijakosa Micotakisa i Donalda Tuska, sa kojima će razgovarati o mogućem članstvu Srbije u EU.

Dalje objašnjava da su gosti predsednik Srbije predvodnici Evropske narodne partije (EPP) desnog centra, gde je njegova Srpska napredna stranka pridruženi član.

– Srbija, iako nije članica Briksa, bila je pozvana na samit te grupe, ali je Vučić nakon dužeg kolebanja odlučio da ne prisustvuje, navodeći posetu Tuska i Micotakisa kao razlog, kao i da u Beograd u petak stiže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da bi promovisala planove EU za ulaganja u region – piše briselski portal.

Podseća da, međutim, već narednog dana u Srbiju dolazi ruski ministar ekonomije Maksim Rešetnjikov, dok Vučić najavljuje da će 9. maja 2025. godine u Moskvi prisustvovati velikoj proslavi povodom osamdesete godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacistima.

“Možda neće morati toliko da se trudi da balansira”

Politiko ocenjuje da je Vučić pronašao “zlatnu sredinu” i da, kako se širom EU sve više biraju evroskeptične i Rusiji naklonjene vlade, možda neće morati toliko da se trudi da balansira između Istoka i Zapada.

– Vučić se u utorak pojavio sa mađarskim i slovačkim premijerom Viktorom Orbanom i Robertom Ficom na konferenciji o migracijama. Odbacio je mogućnost da Srbija bude domaćin bilo kakvim centrima za deportaciju migranata, a trojka je nove konfiguracije Višegradske grupe, za sada – zaključuje Politiko.

Srbija Danas/Kosovo Online

Izvor: Srbija Danas

Check Also

“MUŽ MI NEMA KAMIONE I AVIONE” Bivša voditeljka Granda se zbog ljubavi odselila iz naše zemlje, a o suprugu kaže: “Njemu bi bilo TEŠKO da se uklopi u Srbiji”

Zabava Voditeljka Lidija Skrinjik Arćeri o suprugu i preseljenju iz Srbije u Italiju: “Muž mi …