“IMAMO VOLONTERE, TO RADE U SLOBODNO VREME” Britanski premijer odgovorio Trampu na tužbu da se laburisti MEŠAJU U IZBORE


Vesti

Svet

Kir Starmer odgovorio Trampu na tužbu o mešanju u izbore: “Naši volonteri u slobodno vreme odlaze u Ameriku”

Britanski premijer Kir Starmer izjavio da laburisti imaju volontere koji odlaze u SAD

Trampov izborni štab tvrdi da se britanski političari mešaju u američke izbore

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je danas da laburisti imaju volontere koji u SAD odlaze “u svoje slobodno vreme”, čime je odgovorio na tužbu izbornog štaba američkog republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da se Laburistička stranka “meša u predstojeće izbore”.

.Foto: Omar Havana / Tanjug/AP

.

Laburistička stranka ima volontere, koji su išli gotovo na svake izbore. To rade u svoje slobodno vremene. Oni su volonteri. Mislim da tamo borave kod drugih volontera – rekao je Starmer na Samitu šefova vlada Komonvelta u Samoi, preneo je BBC.

Blic preporučuje

Na upit da li bi ta tužba mogla da ugrozi njegov odnos sa Trampom, premijer je odgovorio “ne”, podsećajući na večeru koju su njih dvojica imali prošlog meseca u Trampovoj kuli u Njujorku.

Donald Tramp

Foto: Julia Demaree Nikhinson / Tanjug/AP

Donald Tramp

Tramp podneo tužbu protiv laburista

Trampov izborni štab podneo je tužbu Federalnoj izbornoj komisiji u Vašingtonu tražeći hitnu istragu nakon što je šefica operativnog sektora Laburističke stranke Sofija Patel na mreži “Linkedln” objavila da ima još “deset slobodnih mesta” za volontere koji su spremni da otputuju u Severnu Karolinu kako bi pomogli u kampanji za demokratsku predsedničku kandidatkinju Kamalu Haris, uz informaciju “da je organizovan smeštaj”.

U Trampovoj tužbi aludira se na istorijsku referencu rata za američku nezavisnost koja ukazuje da bi mešanje britanskih političara u američke izbore moglo da bude ne samo nepopularno, već i potencijalno štetno, podsećajući na to da su takvi pokušaji u prošlosti izazvali velike posledice.

-Kada su predstavnici britanske vlade prethodno pokušali da idu od vrata do vrata u Americi, to se nije dobro završilo po njih – navedeno je u tužbi, u kojoj se aludira na događaj od pre 250 godina, kada su Britanci pokušavali da zadrže kontrolu nad kolonijama, što je na kraju dovelo do rata i američke nezavisnosti.

Kamala Haris

Foto: Jacquelyn Martin / Tanjug/AP

Kamala Haris

Republikanci tvrde da laburisti rade za demokrate

U tužbi je takođe navedeno da su Morgan Meksvini, šef osoblja premijera i Metju Dojl, direktor komunikacija, prisustvovali konvenciji demokrata u Čikagu i sastali se sa timom Kamale Haris.

Izvori iz Laburističke stranke tvrde da su Dojl i Meksvini otišli na demokratsku konvenciju o svom trošku i da Demokratska stranka nije platila troškove puta i smeštaja, tako da nije jasno ko je to učinio.

Prema pravilima Federalne izborne komisije, stranka može da angažuje strane volontere u kampanjama, pod uslovom da nisu plaćeni.

Sve o izborima u Americi 2024. možete pratiti na sajtu “Blica”.

(Tanjug)


Blic

Check Also

Тужба у најави: Позната певачица прекинула уговор с "Грандом", па открила да ће се можда видети на суду – "Нису испоштовали договор"

Млада певачица Зорана Мићановић, која се прославила у музичком такмичењу “Звезде Гранда”, недавно је проговорила …