Šok na samitu BRIKS-a! Zapadni mediji bruje o velikoj pobedi Putina! Nisu očekivali da će uspeti, jedva priznali težak poraz!

Samit BRIKS-a u Kazanju, kojem prisustvuju lideri dvadesetak država, predstavlja diplomatsku pobedu ruskog lidera Vladimira Putina i demonstracija je da Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju na međunarodnoj sceni, piše „Dejli Telegraf“.

Kolumnista lista Filip Džonston je napomenuo da je događaj od velikog značaja sa stanovišta ravnoteže snaga u svetu, jer su zemlje asocijacije zainteresovane da smanje zavisnost od američkog dolara.

Kako je istakao, novi zajednički platni sistem članica BRIKS-a, na kojem se trenutno radi, omogućiće Moskvi da se efikasnije bori protiv sankcija Zapada, što će uticati na tok sukoba u Ukrajini.

Novi strateški cilj — dedolarizacija

S tim u vezi, kolumnista britanskog portala „AnHerd“ Tomas Fazi piše da je Rusija odigrala vodeću ulogu u razvoju BRIKS-a i postavila asocijaciji novi strateški cilj — dedolarizaciju.

– Sankcije Rusiji i zamrzavanje njene imovine od strane zapadnih sila istakli su potrebu za finansijskom nezavisnošću, čineći program dedolarizacije ne samo poželjnim, već i neophodnim. Obim trgovine u valutama zemalja članica već je premašio obim dolarskih transakcija. Sada je Rusija postavila novi strateški cilj organizaciji — dedolarizaciju – smatra Fazi.

Prema njegovim rečima, sve ukazuje na potrebu stvaranja prave alternative finansijsko-monetarnoj infrastrukturi Zapada, a takozvana valuta BRIKS-a pomogla bi zemljama članicama da se zaštite od zapadnih sankcija.

Samit BRIKS-a u Kazanju postaje prekretnica za globalnu geopolitiku i ekonomiju, zaključio je autor članka. Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na samitu je predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a na događaju učestvuju i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.


(VIDEO) Ko je to došao kod Putina?! Zapad u neverici gleda: Ključna figura stigla na samit BRIKS-a, ovo najavljuje krupne stvari!

SVE SE MENJA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je u Kazanj na samit BRIKS-a, saopštila je danas pres-služba Državnog saveta Tatarstana.

sledeća vest




Informer

Check Also

"MESECIMA MUČIM MUKU, NADAM SE DA ĆE BRZO PROĆI" Sofija Šašić otkrila sa kojim problemom se suočava

Ćerka Sonje Vuksanović i Željka Šašića, Sofija Šašić, aktivna je na društvenim mrežama, a sada …