MISTERIJA OBORENOG AVIONA SVE VEĆA Ruse zanima otkud ruski dokumenti na mestu pada (VIDEO)


Vesti

Svet

Misterija srušenog aviona u Sudanu: Ruse zanima otkud ruski dokumenti na mestu pada

Avion Iljušin Il-76 je oboren u Sudanu, a misterija oko događaja se produbljuje

Rusko veleposlanstvo u Sudanu sprovodi istragu i navodi da su Rusi možda bili u oborenom avionu

Produbljuje se misterija oko srušenog transportnog aviona u Sudanu, koji su navodno oborile paravojne Snage za brzu podršku (RSF). Nije poznato ko je leteo u Iljušinu Il-76 iznad ratom razorenog Darfura. Avion je ranije bio povezan s naporima Ujedinjenih Arapskih Emirata da naoružaju RSF, što su Emirati oštro poricali, uprkos dokazima koji govore suprotno.

Avion na nebuFoto: Cristian Zamfir / Alamy / Profimedia

Avion na nebu

RSF i sudanska vojska ratuju od aprila prošle godine. U njihovom sukobu ubijeno je više od 24.000 ljudi, a milioni su raseljeni. Snimci sa mesta pada pokazuju borce RSF-a kako stoje pored goruće olupine aviona i tvrde da su ga oborili projektilom zemlja-vazduh.

Blic preporučuje

Borci na snimku pokazuju identifikacione dokumente, uključujući ruski pasoš i iskaznicu povezanu s firmom sa sedištem u Emiratima. Telefonski broj navedene firme je isključen. Ruska ambasada u Sudanu od ponedeljka sprovodi istragu. U poruci ambasade se navodi da su Rusi možda bili u oborenom avionu.

Zgužvana sigurnosna kartica na mestu pada sugeriše da je avionom upravljala firma “New Way Cargo” iz Kirgistana. Međutim, Zuurakan Kadirova iz “New Way Carga” izjavila je za “Associated Press” da je ugovor njene firme o najmu aviona istekao krajem prošle godine.

“Od tog trenutka nemamo nikakvih informacija o avionu. Tužni smo zbog vesti o incidentu koji se dogodio u Sudanu i izražavamo saučešće posadi i njihovim porodicama”, navela je.

Avion uklonjen iz nacionalnog registra aviona

Kirgistanska državna novinska agencija Kabar izvestila je, pozivajući se na ministarstvo spoljnih poslova te zemlje, da je avion uklonjen iz nacionalnog registra aviona u januaru ove godine “i prebačen na registraciju Republike Sudan”. Nijedan državljanin Kirgistana nije poginuo u nesreći, stoji u izveštaju.

RSF tvrdi da je avion pripadao sudanskoj vojsci i da su njime upravljale “grupe džihadističke milicije”. Iz RSF-a su napomenuli da su pronašli crnu kutiju “zajedno s ključnim dokumentima i obaveštajnim podacima koji otkrivaju operacije aviona”, ali nisu objavili detalje.

Grupa “Conflict Observatory”, koju finansira američki Stejt departman i koja prati rat u Sudanu, u ranijem izveštaju je povezala Iljušin Il-76 firme New Way Cargo s naoružavanjem RSF-a. Rečeno je da je avionski prevoznik omogućio prenos oružja iz Emirata letovima do aerodroma u Amdjarassu u Čadu.

Amdjarass se nalazi odmah preko granice sa Sudanom. Nejasno je ko bi upravljao navedenim avionom iznad Sudana.

(Index.hr)


Blic

Check Also

(FOTO) VELIKO SLAVLJE U DOMU ANĐELKE PRPIĆ Marija Kilibarda se odmah oglasila: “Znam da ćeš zasijati još jače, može li to uopšte?”

Zabava Veliko slavlje u domu Andjelke Prpić: “Znam da ćeš zasijati još jače, može li …