VOJSKA SPREMNA, PAKAO KREĆE ZA 10 DANA?! Severnokorejci probali da beže, ali Putin ima druge planove: “Neka dođu, ovde ih čeka SAMO SMRT”


Vesti

Svet

Severna Koreja, vojska u Rusiji: Putin za 10 dana sprema pakao – “ovde ih čeka samo smrt”

Mogu da budu angažovani u napadima na ukrajinske snage već 1. novembra

Severokorejski vojnici pokušali su da pobegnu sa položaja u blizini Kurska

Severnokorejski vojnici koji su pokušali da pobegnu sa svojih položaja u ruskom regionu Kurska mogli bi da budu angažovani u napadima na ukrajinske snage, rekli su izvori u Glavnoj obaveštajnoj upravi Ukrajine (HUR) za “Kijev Post”. Ukrajinski obaveštajci sugerišu da bi vojnici Severne Koreje mogli da budu uključeni u borbe već 1. novembra.

.Foto: Ap/ Gavriil Grigorov, AP/ Ng Han Guan / Ringier

.

Jedan izvor iz HUR-a rekao je da su ruske snage uhapsile 18 severnokorejskih vojnika koji su pokušali da pobegnu sa ruskih položaja u regionu Kursk.

Blic preporučuje

Navodno je oko 40 severnokorejskih instruktora, zajedno sa oko 50 ruskih vojnika, stacionirano u šumskom području u blizini Koljačeka u okrugu Homutovski u Kurskoj oblasti.

Ustanovljeno je da su Severnokorejci obučavali ruske vojnike u upotrebi balona u vojne svrhe, dok su ruski vojnici učili Severnokorejce modernoj pešadijskoj borbenoj taktici – rekao je ukrajinski obaveštajac.

Ruski vojnici patroliraju u pograničnoj Kurskoj oblasti 23. septembra

Foto: Russian Defense Ministry Press Service / Tanjug/AP

Ruski vojnici patroliraju u pograničnoj Kurskoj oblasti 23. septembra

Rusi uhapsili vojnike Severne Koreje u Kursku

Posle obuke, severnokorejski vojnici su ostavljeni u šumi kod Koljačeka, bez hrane i jasnih instrukcija o planovima za buduće operacije. Neki od njih su navodno 14. oktobra odlučili da napuste svoje položaje u potrazi za ruskom komandom.

Dva dana kasnije, 16. oktobra, ruske snage su pronašle i pritvorile nestale vojnike, otprilike 60 kilometara od prvobitne lokacije.

Do sada je svih 40 severnokorejskih vojnika stacioniranih u okrugu Homutovski prebačeno u drugi okrug Kurske oblasti zbog daljeg učešća u jurišnim operacijama u toj oblasti.

Prošle nedelje je novinska kuća “Suspiline”, pozivajući se na ukrajinske obaveštajne izvore, izvestila je da je 18 severnokorejskih vojnika pobeglo sa svojih položaja negde na granici između regiona Brjansk i Kursk u Rusiji, samo sedam kilometara od granice sa Ukrajinom.

Poslato 11.000 vojnika, u borbu mogu 1. novembra?

Rat u Ukrajini je na ivici dramatične eskalacije, nakon što je stiglo više izveštaja, obaveštajnih procena i snimaka koji sugerišu da bi severnokorejske trupe uskoro mogle da se bore zajedno sa snagama Kremlja.

Dok Pjongjang snabdeva Moskvu oružjem, direktno učešće vojnika Severne Koreje u ratu označilo bi značajan preokret koji je podigao uzbunu u glavnim gradovima širom sveta.

Južna Koreja je ruskom ambasadoru u Seulu Georgiju Zinovjevu prenela da poziva na “trenutno povlačenje severnokorejskih trupa”.

Iako niko nije zvanično potvrdio raspoređivanje severnokorejskih trupa, Vašington navodi da je Bela kuća “zabrinuta” zbog izveštaja.

A u Kremlju – ništa novo. Zvanična Moskva izbegava odgovore na pitanja o severnokorejskim vojnicima, prebacujući to na izjave koje stižu iz Pjongjanga i Vašingtona. A pitanje je da li se vojnici iz Severne Koreje nalaze u Rusiji, ne u Južnoj Koreji ili Americi.

Vidimo mnogo kontradiktornih informacija. Južnokorejci kažu jedno, a onda Pentagon kaže da nemaju potvrdu, pa ima mnogo kontradiktornih informacija. Tako da verovatno tako treba pristupiti – rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Uprkos nejasnim izjavama Peskova, postoji mnogo dokaza koji ukazuju na to da su severnokorejske trupe već u Rusiji na obuci, kako bi u nekom obliku učestvovali u ratu u Ukrajini.

.

Foto: Kristina Kormilitsyna, ahn young joon / Tanjug/AP

.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov rekao je da se čak 11.000 vojnika Severne Koreje nalazi u Rusiji i da će biti spremni za borbu do 1. novembra.

Ukrajinski vojnici: “Druga najmoćnija armija” ima velike probleme

“Kijev Independent” je pitao ukrajinske vojnike šta misle o severnokorejskim trupama koje bi mogle da se pridruže ruskoj vojsci.

– Nismo previše zabrinuti za severnokorejske vojnike jer je za nas to znak da Rusija ima problema. Ljudi koji pristaju da se bore u ovom ratu za Rusiju to rade za novac, Rusija ima mnogo problema sa mobilizacijom. To će biti trupe veoma lošeg kvaliteta, neće imati iskustva u borbama – rekao je Miroslav Hai, oficir ukrajinske vojske.

Drugi vojnik smatra da Severnokorejce u ratu u Ukrajini čeka samo smrt.

Mi smo već u ratu sa jednom od najjačih zemalja. Sada nemate zbog čega da brinete. Oni ne bi trebalo da dolaze ovde, ovde ih čeka samo smrt. Neka se odmah povuku. Ovo nije njihov rat i nije njihova država – rekao je Denis, koji služi u jedinici koja je fokusirana na dronove.

Treći, pak, kaže da sve zavisi od brojčane nadmoći.

– Sve zavisi od toga koliko će ih biti. Čuo sam da su neki već uhvaćeni u Kurskoj oblasti. Ne mislim da je njihov kvalitet na visokom nivou. Severna Koreja je zemlja zaglavljena negde u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka. Naravno, ovo je loše jer što ih je više, to je gore. Za nas to znači više posla – kaže Vadim, ukrajinski vojnik koji je na frontu u Zaporožju.

Vladimir Putin na biznis forumu BRIKS-a u Moskvi 18. oktobra

Foto: Alexander Zemlianichenko, Pool, File / Tanjug/AP

Vladimir Putin na biznis forumu BRIKS-a u Moskvi 18. oktobra

Naposletku, četvrti kaže da slanje vojnika Severne Koreje u Rusiju samo otkriva probleme sa kojima se Moskva suočava.

– Tehnički, Rusija se bori na račun svojih saveznika: kineskih bespilotnih letelica, iranskih raketa i dronova, kineskih oklopnih vozila, severnokorejskih projektila, municije… A sada i vojnika. Ovo govori o smešnom problemu da “druga najmoćnija armija na svetu” ne može da pobedi Ukrajinu, koja je sama po sebi slaba i kojoj se Zapad plaši da na odgovarajući način pomogne. Ali ovo takođe govori o još jednom strašnom problemu. “Druga najmoćnija armija na svetu” ne izvlači samo resurse koje može od svojih saveznika, ne. Ona počinje da se bori u koalicionom formatu – smatra Mikita, a bolničar u 67. mehanizovanoj brigadi.


Blic

Check Also

POSLEDNJA OBJAVA ŽENE SERGEJA TRIFUNOVIĆA PRE INCIDENTA Isidora pozirala u stanu, a nekoliko sati nakon toga glumac je prijavio za nasilje

Zabava Poslednja objava ene Sergeja Trifunovića: Isidora pozirala u otkopčanoj bluzi Milica Milojević Novinar rubrike …