U AMERICI SE PREDSTAVLJAO I KAO SRBIN?! Sud osudio mučitelja Srba iz logora “Čelebići”: Mirno živeo 25 godina, na prevaru dobio papire SAD, ali je krvnik sada DOLIJAO


Vesti

Politika

Kemal Kemo Mrndžić osuđen u Americi: Mučio Srbe u logoru Čelebići, lagao organe SAD da dobije papire

Američki sud u Bostonu proglasio je krivim Kemala Kemu Mrndžića (51), bivšeg šefa obezbeđenja u zloglasnom ratnom logoru Čelebići u centralnoj Bosni, gde su srpski zatvorenici ubijani, sistematski izgladnjivani, mučeni i zlostavljani. Radi se o čoveku koji je u anonimnim životom živeo u predgrađu Bostona više od 25 godina, koji se lažno predstavljao, i koji je na prevaru uspeo da postane izbeglica u Americi, a kasnije dobije i državljanstvo. To mu je uspevalo sve do maja prošle godine, kada je uhapšen u raciji u mirnom stambenom kompleksu.

.Foto: Orlando SIERRA / AFP / Profimedia

.

Njemu će narednih dana biti izrečena zatvorska kazna, piše “Serbian Times” pozivajući se na izvore u kancelariji američkog tužilaštva.

Blic preporučuje

Mrndžić, koji ima prebivalište u mestu Svompskot nedaleko od Bostona, osuđen je nakon ubrzanog dvonedeljnog suđenja za 25-godišnju šemu kojom je prikrivao svoje učešće u progonu etničkih Srba tokom rata u Bosni. Takođe je osuđen za lažne tvrdnje na osnovu kojih je postao izbeglica u SAD i konačno njen državljanin.

On je pre 17 meseci hapšen u svojoj kući tokom akcije specijalnih snaga policije. Osuđen je po sledećim tačkama optužnice:

  • Davanje lažne izjave agentima Državne bezbednosti o njegovoj ulozi u logoru
  • Posedovanje potvrde o naturalizaciji i kartice socijalnog osiguranja dobijene na prevaru
  • Korišćenje na prevaru stečenog pasoša i uverenja o naturalizaciji

*Porota ga je oslobodila po dve tačke optužnice za davanje lažnih izjava specijalnim agentima Državne bezbednosti.

Predstavljao se kao Srbin?!

Savezna, Velika porota je podignula optužnicu protiv Mrndžića u junu 2023. Na suđenju je otkriveni šokantni detalji koji otkrivaju da se Mrndžić, navodno, godinama u SAD predstavljao kao Srbin i vešto krio svoje pravo ime i prezime. Čak je odlazio i na neka druženja sa Srbima.

– Srceparajuće svedočenje preživelih srpskih logoraša iz Čelebića podsetilo nas je da ih fizički bol i duševni bol koje su Kemal Mrndžić i njegove kolege stražari naneli u tom zloglasnom logoru i dalje progone, 30 godina kasnije – rekao je v.d. tužioca SAD Džošua S. Levi, prenosi “Serbian Times”.

.

Foto: Serbian Times / Ustupljene fotografije

.

Majkl Dž. Krol, specijalni agent zadužen za istrage o domovinskoj sigurnosti, kazao je da je “porota je proglasila Mrndžića krivim da je lagao o svojoj prošlosti da bi došao u SAD pod lažnim izgovorom, prikrivajući svoj rad kao čuvar u ozloglašenom logoru Čelebići, zatvoru sa dobro dokumentovanim slučajevima nasilja, zlostavljanja, pa čak i ubistava zatvorenika tokom rata BiH“.

– Želimo da izrazimo duboku zahvalnost na hrabrosti preživelih koji su se pojavili da svedoče tokom ovog suđenja – rekao je on.

Držali ih u šahtu, palili im jezike

Kemal Mrndžić je bio nadzornik stražara u zloglasnom zarobljeničkom logoru u BiH tokom rata devedesetih godina prošlog veka. Pet preživelih logoraša svedočilo je na suđenju, prepričavajući užasne uslove u logoru Čelebići 1992. godine.

Preživeli su svedočili o tome da su mesecima bili zatočeni u tunelu bez svetlosti, bez vazduha, o njihovom skoro gušenju nakon što su satima bili zatvoreni u šahtovima, i o dnevnim i noćnim premlaćivanjima koje su stražari u logoru činili bejzbol palicama, drvenim motkama i kundacima pušaka.

Takođe, svedočili su o ubistvima, paljenju jezika jednom zatočeniku zagrejanom oštricom noža, umotavanju drugog zatvorenika dugim fitiljem, a zatim paljenju vatre, seksualnom zlostavljanju i drugim mučnim radnjama počinjenim tokom više meseci.

Jedan preživeli je ispričao kako je pretučen 70-godišnji zatvorenik kome su stražari zakačili vojnu značku na čelo dok je umirao.

Preživeli su takođe svedočili o tome da su bili izgladnjivani i lišeni najosnovnijih potreba, uključujući spavanje na betonskom podu, dok su hranjeni kriškom hleba dnevno.

– Dok smo svedočili, Mrndžić je bio hladan kao led. Ni da se pomeri. Odmah smo ga prepoznali kad smo ušli u sudnicu. Sad ima više kilograma nego kad je bio u Čelebićima, ali to lice nikada neću zaboraviti. Ni ja, ni drugi logoraši koji su došli sa mnom u Boston – rekao je za „Novosti“ Slobodan Mrkajić, jedan od svedoka protiv Mrndžića.

Mrndžić je 25 godina živeo mirno, lagao da je izbeglica da bi dobio državljanstvo SAD

Foto: Orlando SIERRA / AFP / Profimedia

Mrndžić je 25 godina živeo mirno, lagao da je izbeglica da bi dobio državljanstvo SAD

Kako je ispričao, njemu je izbio vilicu, slomio sedam rebara, terao ga da pije mokraću, cipelario ga…

– Tukao me dok jedem, pa terao i mene i druge logoraše da povraćamo šta smo pojeli. Vezao nas bodljikavom žicom. Mrndžiću nije trebala naredba da nas tuče, to je radio iz lične potrebe – ispričao je Mrkaji, dodavši da očekuje da dobije kaznu kakvu zaslužuje.

– Samo sam čekao da vidim Kemala. Da vidim koliko je sad hrabar. Da li je hrabar kad ljudi nisu vezani i kad im puška ili nož nisu pod grlom – rekao je on.

Lagao da su ga Srbi proterali

Mrndžić je 1996. godine ispitivan u vezi sa logorom Čelebići, ali tada nije optužen. Međutim, on tada smišlja plan kako da napusti Bosnu, i to tako što prelazi granicu sa Hrvatskom i prijavljuje se kao izbeglica u SAD koristeći izmišljenu priču.

U svom zahtevu za izbeglice i intervjuu, lažno tvrdio da je pobegao iz svog doma nakon što su ga srpske snage uhvatile, ispitivale i zlostavljale, i da nije mogao da se vrati kući iz straha od budućeg progona.

Kako su američke vlasti tvrdile na suđenju, Mrndžić je iskoristio svoje iskustvo kao progonitelj da bi objavio lažnu priču da je bio proganjan. Primljen je u SAD kao izbeglica 1999. godine, a na kraju je postao naturalizovani američki državljanin 2009. godine.

Kazne od 5 do 10 godina zatvora

Optužbe za korišćenje lažno dobijenog pasoša i potvrde o naturalizaciji predviđaju kaznu do 10 godina zatvora, tri godine uslovnog puštanja na slobodu pod nadzorom i novčanu kaznu od 250.000 dolara.

Za tri preostale optužbe predviđena je kazna do pet godina zatvora, tri godine uslovnog puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara.

.

Foto: Serbian Times / Ustupljene fotografije

.

Kaznu će izreći sudija saveznog okružnog suda na osnovu smernica i statuta Sjedinjenih Država koji regulišu određivanje kazne u krivičnom predmetu.

Haški tribunal je zbog zločina u Čelebićima osudio je upravnika logora Zdravka Mucića (9 godina), njegovog zamenika Hazima Delića (18 godina) i stražara Esada Landžu (15 godina).

(Serbian Times)


Blic

Check Also

ŽIKA JAKŠIĆ PRVI PUT O ZDRAVSTVENOM STANJU SAŠE POPOVIĆA: “Nije klonuo duhom, ide na bolje, to je najvažnije”

Zabava Žika Jakšić prvi put o zdravstvenom stanju Saše Popovića: “Nije klonuo duhom” Milica Milojević …