Velike promene za penzionere: Sindikat traži da država poveća prosečne penzije, ali to nije sve

Zbog opšteg položaja penzionera u Srbiji iz Udruženja sindikata penzionera najavili su formulisanje nekoliko predloga koji će biti i zvanično upućeni Vladi Srbije nakon serije javnih tribina u 15 najvećih gradova širom zemlje.

Penzioneri očekuju da Vlada ozbiljno razmotri ove predloge, jer oni direktno utiču na kvalitet života jedne od najosetljivijih grupa u društvu. U vremenu sve većih ekonomskih izazova penzioneri traže da budu tretirani sa više dostojanstva i da im se omogući bolja starost.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milan Grujić u razgovoru za medije kaže da su u neposrednom razgovoru sa predstavnicima penzionera došli do ključnih zahteva koje oni imaju prema Vladi.

– Prvi i najvažniji zahtev je da u naredne dve godine penzija dostigne najmanje 55 odsto prosečne zarade u Srbiji. Drugi se odnosi na ukidanje kaznenih poena za penzionere koji su otišli u penziju po starom zakonu, a ne svojom voljom – radi se o ljudima koji su bili primorani na penzionisanje zbog gašenja preduzeća i nemogućnosti da nađu drugi posao – navodi Grujić.

Treći ključni zahtev tiče se oko 250.000 građana starijih od 65 godina koji nemaju nikakva primanja. Penzioneri traže da ova populacija dobije socijalni dodatak u visini od 65 procenata minimalne penzije, koja trenutno iznosi 24.897 dinara.

– Takođe, penzioneri zahtevaju da u slučaju smrti bračnog partnera preživeli supružnik dobije dodatak od 30 procenata penzije preminulog uz svoju penziju, zbog teških ekonomskih okolnosti u zemlji – ocenjuje sagovornik.

Trenutna situacija, prema podacima koje su izneli predstavnici Udruženja, pokazuje da je prosečna penzija u Srbiji na nivou od oko 47 odsto prosečne zarade, što je, prema njihovom mišljenju, neprihvatljivo.

Predsednik Udruženja ističe da penzioneri očekuju da penzije ne budu manje od polovine prosečne zarade, što bi bio korak ka dostojanstvenijem životu ove grupe građana.

– Razumemo da Srbija prolazi kroz ozbiljne ekonomske i političke izazove, ali smatramo da tretman penzionera mora biti bolji i pravedniji – smatra Grujić.

Na pitanje koji od zahteva bi trebalo da bude prihvaćen, ali i realizovan u najkraćem roku, on kaže da je to zahtev da penzije budu do 55 odsto prosečne zarade.

Direktor Fonda PIO Relja Ognjenović rekao je da će vrlo brzo biti dostignut zahtev penzionerskih udruženja da penzija prati plate i da prosečna penzija iznosi pola prosečne plate. On je potvrdio povećanje od 10,9 odsto od 1. decembra, čime će prosečna penzija dostići 430 evra, kako je i bilo obećano.

Podsetio je da je 2022. godine izmenjen zakon i omogućeno, pored redovnog povećanja u januaru, i vanredno povećanje tokom godine u zavisnosti od stanja u budžetu.

Izvor: Srbija Danas/Biznis.rs

Izvor: Srbija Danas

Check Also

TEŠKA SAOBRAĆAJKA U BAČKOJ PALANCI: Sudarilo se više automobila, vatrogasci seku vozilo da izvuku POVREĐENE (FOTO)

Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas u Ulici Živojina Mišića u Bačkoj Palanci. Do saobraćajke …