Na svetskoj sceni među poznatim osobama postoji veliki broj takozvanih dinastija – porodice u kojima su generacije slavne, iako ne uvek u istim područjima.

Među njima je i porodica Filips, odnosno poznati roker Džon Filips, frontmen grupe Mamas & the Papas, čija je ćerka čuvena glumica Makenzi Filips, a tu su i njene manje poznate polusestre Čajna i Bižu Filips.

Makenzi je jedna od holivudskih zvezda koje su o svom životu govorile pred kamerama sa slavnom Oprom Vinfri, a tom prilikom je iznela potresnu i uznemirujuću ispovest o svojoj incestuoznoj vezi s ocem. Prethodno je o tome pisala u svojoj knjizi “High On Arrival”, a poglavlje koje se odnosi na Džona podstaklo je Opru da razgovara s makenzi o silovanju koje je glumica doživela u porodici.

“Probudila sam se jedne noći s rupom u sećanju i shvatila da sam imala odnose s ocem. Ne znam kako je to počelo”, rekla je Makenzi, te je istakla da je tada još bila tinejdžerka.

mekenzi-filips.jpg
Profimedia 

Kako je opisala, sve se dogodilo u hotelskoj sobi, krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a ona se trudila da to potisne. Džon je, inače, godinama bio zavisan od narkotika, a svojoj ćerki je dao kokain kada je imala samo 11 godina.

“Potisnula sam to. Počela sam vrlo rano u životu sve da delim u poglavlja. Ovo je bilo ‘majka’ svih teških iskustava. Provela sam proteklih 30 godina trudeći se da ne mislim o tome”, rekla je Makenzi.

profimedia0136751108.jpg
Profimedia 

“Nakon prvog puta, otišla sam kod oca i rekla mu da moramo da pričamo o tome kako me je silovao. Tata je rekao: ‘Silovao te? Misliš, kako smo vodili ljubav?’ U tom trenutku mislila sam da sam stvarno sama u svemu tome”, objasnila je glumica.

Prema njenim rečima, to nije bilo nešto što se događalo svakodnevno, ali se ponavljalo i nakon nekog vremena je “postalo sporazumno”.

mekenzi-filips.jpg
Profimedia 

“Nije se događalo svakog dana, nije se događalo svake nedelje, ali se definitivno događalo i događalo se mnogo puta”, objasnila je. “S vremenom je postalo sporazumno. Ne mogu da verujem da sam ja jedina kojoj se to dogodilo. Bez obzira na to kakva je vrsta incesta u pitanju, to je zloupotreba moći… i iznevereno poverenje.”

Njihov odnos bio je toliko bizaran da je otac tri dana pre njenog venčanja došao odlučan u tome da je spreči da se uda.

profimedia0038721086.jpg
Profimedia 

“Popila sam mnogo pilula, a tata je uzeo mnogo svega. Na kraju sam se onesvestila na njegovom krevetu”, napisala je makenzi u svojoj knjizi. “Bila sam samo delić osobe, moja tajna me izolovala. Jedne noći tata je rekao: ‘Mogli bismo da pobegnemo u neku zemlju u kojoj nas niko neće gledati s visine. Ima zemalja u kojima je to prihvaćeno. Možda Fidži’.”

Makenzi se sa samo 19 godina udala za Džefa Seslera, ali je nastavila da ima odnose s ocem i tokom braka, sve dok nije zatrudnela. Tada nije bila sigurna ko jeotac deteta, pa joj je njen otac platio abortus i navodno su tada prestali da imaju odnose.

mekenzi-filips.jpg
Profimedia 

Prema njenim rečima, oprostila je ocu dok je bio na samrti 2001. godine. Nakon njegove smrti, vratila se porocima i ponovo je postala zavisna od narkotika.

Reakcije porodice na ispovest Makenzi Filips

Ispovest Makenzi Filips privukla je mnogo pažnje u medijima, a njena maćeha Mišel joj nije verovala. Za Hollywood Reporter je rekla da ne veruje Makenzi ni reč i da je ona “mentalno obolela jer joj je igla zabodena u ruku već 35 godina”, a glumici nije verovala ni sestra Bižu Filips.

profimedia0354170922.jpg
Profimedia 

“Sada imam 29 godina, pričala sam sa svima koji su bili tu u to vreme, postavila sam teška pitanja. Ne verujem sestri. Naš otac je bio mnogo toga. Ali ovo nije”, rekla je u jednom intervjuu.

Međutim, potom je u saopštenju koje je poslala Opri, Bižu je istakla da joj je Makenzi ispričala sve još dok ona imala 13 godina i da je za nju to bilo “zbunjujuće i strašno”. Napisala je i da joj je bila užasna pomisao da bi je porodica ostavila nasamo s ocem.

profimedia0156946308.jpg
Profimedia 

Nije poznato da li je i Bižu bila žrtva svog oca Džona Filipsa, ali je jednom prilikom napisala pesmu posvećenu njemu koja sadrži stihove: “Dodirivao me je pogrešno”. Međutim, u intervjuu koji je dala 2000. godine nije želela da otkrije da li je pesma autobiografska ili je pisala iz perspektive nekoga drugog.

(Kurir.rs/ Glossy/ L. S.)

Bonus video

Kurir televizija DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna