(VIDEO) UBISTVO ZA MIR ILI NOVE SUKOBE? Smrt lidera Hamasa uzdrmala militantnu grupu: Da li ovo biti kraj njihove vlasti?


Vesti

Svet

Ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara izaziva neizvesnost u Gazi i pitanje primirja

Ubistvo lidera Hamasa Jahje Sinvara nije konačni udarac ovoj organizaciji

Izrael ne pokazuje volju za uspostavljanjem primirja u Pojasu Gaze

Analitičari smatraju da ubistvo lidera Hamasa Jahja Sinvara nije konačni udarac ovoj organizaciji i da je nejasno da li će doprineti bržem uspostavljanju primirja u Pojasu Gaze. Ni Hamas ni Izrael ne pokazuju volju za to, piše DW.

.Foto: x screenshot / EPA;

.

Prema izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, ubistvo političkog lidera Hamasa Jahje Sinvare u sredu znači da „Hamas više neće vladati Gazom“. Po njegovom mišljenju, Sinvarova smrt označava početak post-Hamasove ere.

Blic preporučuje

Međutim, posmatrači vide drugačiju budućnost za Hamasa koju podržava Iran, a koju su SAD, EU i brojne zemlje kategorisale kao teroristička organizacija.

– Ubistvo Sinvara je svakako udarac za Hamas s obzirom na važnu ulogu koju je igrao u organizaciji – rekao je za DV Nil Kilijam, saradnik programa za Bliski istok i severnu Afriku u londonskom institutu Čatam haus.

Ipak, Kilijam naglašava da politika eliminisanja lidera u prošlosti nije zaista oslabila Hamasovu volju i sposobnost da se bori protiv Izraela. Tako je Sinvar preuzeo vlast nakon atentata na prethodnog političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu ovog jula.

– Hamas će se oporaviti oslanjajući se na novu generaciju lidera, ponovo razvijajući svoje vojne i tehnološke kapacitete i privlačeći mlade Palestince u Gazi i na Zapadnoj obali koji su brutalizovani sukobom sa Izraelom – smatra Kilijam.

Ovo mišljenje deli i Peter Lintl, istraživač sa Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SVP).

– Hamas je svakako oslabljen, ali Sinvarova smrt nije konačni udarac ovoj militantnoj grupi – rekao je on.

“Propuštena prilika”

U međuvremenu, nemački, francuski i američki zvaničnici izrazili su nadu da bi Sinvarova smrt mogla da pruži priliku za prekid vatre u Gazi. Uklanjanje lidera Hamasa sa scene „predstavlja priliku da se pronađe put napred koji će taoce vratiti kući, okončati rat i videti nas sutradan“, rekao je u četvrtak savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Ali u petak, samo dan nakon što je potvrdio Sinvarovu smrt, Hamas je najavio da će držati taoce do kraja rata u Gazi. Oko 42.000 ljudi je ubijeno u proteklih 13 meseci rata u Gazi, koji je počeo napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, prema zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa. Od oko 250 talaca koje su Hamasovi borci odveli u Gazu, veruje se da je oko 100 još uvek živo u zatočeništvu.

Ipak, Mohamed al-Kavas iz Političkog centra Emirata (EPC) vidi Sinvarovu smrt kao potencijalni početak „novog poglavlja“ u ratu u Gazi.

Kada odgovornost za pregovore o primirju bude prebačena na lidere Hamasa u inostranstvu, ovi pregovori će biti predmet spoljnih kalkulacija jer na sve ove lidere utiču glavni gradovi u kojima se nalaze i možda upravo kroz te prestonice Hamas može da napravi ustupke i pokrene inicijative. nove politike – rekao je on za DW.

Političko rukovodstvo Hamasa nalazi se u Kataru, ali Sinvar, tvrdolinijaš iz Gaze, bio je ključna ličnost u pregovorima o primirju koje su predvodile SAD, Katar i Egipat sa Izraelom nakon ubistva Hanije.

Izrael (za sada) ne traži mir

Ali neizvesnost ne postoji samo na strani Hamasa. Nemački stručnjak Peter Lintl smatra da uprkos Sinvarovoj smrti, malo je razloga za nadu da bi Izrael sada možda bio spreman da okonča rat.

Pozdravljajući Sinvarovu smrt kao kraj Hamasa u četvrtak, izraelski premijer Netanjahu je takođe jasno stavio do znanja da se rat neće završiti sve dok preostali lideri Hamasa – poput Mohameda Sinvara, Sinvarovog brata i njegovog naslednika na mestu Hamasovog vojnog vođe – ne budu eliminisani i sve taoce koje Hamas još drži u Gazi, oni se ne vraćaju.

Za Džejmsa M. Dorsija, stručnjaka za region i starijeg saradnika na S. Rajaratnam školi za međunarodne studije i Bliskoistočnom institutu u Singapuru, ovaj pristup predstavlja propuštenu priliku.

– Umesto da iskoristi taktički uspeh Izraela da proglasi pobedu u Gazi, krene ka prekidu vatre i u Libanu i pregovara o razmeni zatvorenika koja bi obezbedila oslobađanje 101 preostalog taoca koje drži Hamas, premijer Benjamin Netanjahu insistira da će se rat nastaviti dok izraelska vojska ne oslobodi taoce“, napisao je on u svom najnovijem postu na političkom blogu Turbulentni svijet.

Kada je u četvrtak objavljena Sinvarova smrt, libanski Hezbolah je najavio „novu i eskalirajuću fazu“ i „svakog dana sve više“ u svom ratu sa Izraelom. Predstavnici milicije tvrde da su prvi put za napad na Izrael upotrebljene precizno navođene rakete.


Blic

Check Also

NAŠA VODITELJKA SE UDALA ZA MLAĐEG, A NIJE ŽELELA DA BUDE SA NJIM “Tačno je znao šta hoće”, zajedno su doneli kontroverznu odluku: “To je nešto egzotično za mnoge”

Zabava Naša voditeljka Danijela Pantić Conić se udala za mlađeg, a nije želela da bude …