Kako izbeliti požutele PVC prozore? Dva sredstava treba izbegavati po svaku cenu

Kako vratiti prvobitni izgled okvira prozora i osigurati da se problem više ne ponovi?

Verovatno najpopularniji materijal za moderne prozore je neplastificirani polivinilhlorid ili UPVC. Robustan je, jeftin i traje godinama uz minimalno održavanje. Da bi vaš izgledao besprekorno, potrebno je samo da ga povremeno obrišete vlažnom krpom.

Međutim, određene vrste PVC-a imaju tendenciju da menjaju boju tokom vremena. Ti sjajni beli okviri, ako su dovoljno dugo izloženi prirodnim elementima, postaće ružno žuti. U nastavku ćemo sagledati problem, zašto se to dešava i videti šta treba učiniti nakon što vaš PVC požuti.

Šta uzrokuje da PVC postane žut?

Postoji nekoliko stvari koje mogu uzrokovati da PVC požuti, ali najvjerovatniji krivac je izlaganje UV zracima. Možda ćete primetiti da vaši prozori nisu tako žuti na mestima gde je sunčeva svetlost ograničena (na primer, prozori okrenuti prema jugu mogu biti najviše pogođeni).

Kako ne smete prati požutele PVC prozore?

Nakon što smo identifikovali problem, ostaje nam pitanje kako da žuti PVC ponovo bude beo. Možda ćete biti u iskušenju sa nekoliko uobičajenih proizvoda za čišćenje, od kojih neke treba izbegavati po svaku cenu. Posebno se ističu dva sredstva za koja bi mnogi rekli da će pomoći, ali samo će vam napraviti problem i štetu:

Izbeljivač može izgledati kao razumna opcija za čišćenje požutelog PVC-a. Čini stvari belim, zar ne? Zašto ne biste uradili isto sa svojim prozorskim okvirima?

Nažalost, to nije tako jednostavno; izbeljivač će reagovati sa PVC-om i pretvoriti ga u katastrofalnu nijansu braon. Ako ga koristite, čak i u razblaženom obliku, čeka vas potpuna katastrofa koja se može popraviti samo zamenom celog prozora.

Brusni papir takođe može izgledati kao razumna opcija. Ako je gornji sloj promenio boju, onda bi ga trebalo samo ostrugati da bismo otkrili belinu ispod? Ovo je takođe netačno. Gornja, sjajna površina se stvara tokom proizvodnje plastike – unutrašnjost materijala je potpuno drugačija. Stoga, ako obrusite svoj PVC prozor, uništićete ga.

Kako očistiti požutele PVC prozore?

U zavisnosti od prirode mrlje, možda ćete imati više sreće sa nežnijim rastvorima za čišćenje. Poznato je da maramice za bebe uklanjaju neke mrlje i da su dobra polazna tačka. Sredstva za čišćenje u domaćinstvu kao što je CiF treba uzimati sa određenim oprezom; obavezno proverite da li boca ne sadrži izbeljivač.

Na tržištu možete pronaći i neka specijalno formulisana sredstva za čišćenje PVC prozora koja mogu vratiti belu boju vašim žutim prozorima. Čak i ako ne doživite sjajne rezultate, barem možete biti sigurni da nećete učiniti nikakvu štetu, piše windowsonlineuk.

Možete koristiti i kućne metode, koje su jednako efikasne, a često i mnogo jeftinije.

Soda bikarbona pomešana sa sirćetom i limunovim sokom je efikasno rešenje za uklanjanje žutih mrlja. Veoma je jednostavan za upotrebu. Nanesite pastu na okvire, sačekajte kratko vreme, a zatim ih temeljno obrišite vlažnom krpom. Takođe možete koristiti alternativnu mešavinu vode, sirćeta i limunovog soka. U boci sa raspršivačem pomešajte 1/3 šolje sirćeta, 1/2 šolje vode i 2 kašike limunovog soka, dodajući malu količinu tečnosti za pranje sudova. Ovim rastvorom poprskajte okvire i obrišite ih krpom.

Beli plastični okviri se lako prljaju, pa je vredno redovno održavati njihovo stanje. Preporučljivo je da ih čistite najmanje jednom mesečno kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i masnoće, što će pomoći da se spreči trajna promena boje.

Za čišćenje je najbolje koristiti meke krpe koje neće ogrebati površinu rama. Krpe od mikrovlakana su odlične za ovu svrhu. Svakodnevnu prljavštinu možete ukloniti vlažnom krpom i blagim deterdžentom, kao što je deterdžent za pranje sudova ili višenamenski rastvor za čišćenje. Potrebno je samo nekoliko minuta da se postigne željeni efekat, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com


Krstarica

Check Also

Otvoren 67. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu: Posetiocima će se predstaviti više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, a tokom devet sajamskih dana …