U JEKU IZBORNE KAMPANJE: Budućnost Amerike pod Kamalom, sunovrat ili procvat?

Luk Riviera nosi šešir sa sloganom Donalda Trampa “Učini Ameriku ponovo velikom” na kampusu koji je poznat po liberalnoj politici. 

U tom okruženju, njegovo oblačenje izaziva jedva skrivene poglede prezira, što svedoči o dubokom političkom razdoru u Kaliforniji.

– Ljudi me vide sa šeširom i nazivaju me ‘rupom’. U više navrata su pljuvali na pod i davali mi prekorne poglede. Samo se smejem, istakao je muškarac.

Berkli, kao nekadašnje središte radikalnih pokreta šezdesetih godina, ponovo je postao mesto tenzija, a nedavni protesti sa sloganima “Slobodna Palestina” dodatno su pojačali tu atmosferu. Tokom predsedničkih izbora 2020. godine Džo Bajden je ovde osvojio gotovo 94 odsto glasova, dok je Tramp dobio samo četiri odsto.

Kritike na račun Kamale i Kalifornije

Luk otvoreno kritikuje potpredsednicu Kamalu Haris, insistirajući da ona „ne voli Ameriku“ i da će „puštanje ilegalnih imigranata“ uništiti zemlju. „Ako želite da dođete ovde, dođite legalno,“ naglašava on, s ponosom ističući svoje latino nasleđe.

U međuvremenu, Tramp koristi Haris kao metodu kritike Kalifornije, koju karakteriše kao mesto sa „najvećim troškovima života, najviše beskućništva i najviše kriminala“. 

Tokom svog govora na festivalu “Coachella”, bivši predsednik je upozorio: „Nećemo dozvoliti Kamali Haris da učini Americi ono što je učinila Kaliforniji.“

Haris, međutim, često se distancira od svog berklijskog nasleđa. Na nedavnoj Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke, predstavljena je kao „ćerka Ouklenda iz srednje klase“, a gradonačelnik Berkli, Džesi Arejin, ponosno ističe liberalni identitet grada, upozoravajući da bi to moglo zastrašiti glasače u konzervativnijim delovima zemlje.

U blizini nekadašnjeg doma Kamale Haris, jedna od komšinica, izrazila je ponos što vidi ženu boje kože kako se kandiduje za predsednicu, rekavši: „To je inspirativno za mene i moju decu, kao i za mnoge ljude širom zemlje.“

Dok se trka za predsednika nastavlja, Berkli ostaje centar kontrastnih političkih identiteta, gde se tradicija liberalizma susreće s novim izazovima u savremenom društvu.

Srbija Danas/The Sun

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Supruga Slavka Štimca veoma je uspešna ali ne voli da se eksponira u javnosti: Kada je završila fakultet sa jednom torbom napustila je Srbiju i otišla u Njujork

Glumac Slavko Štimac proslavio se još kao dečak, a prvi put je stao pred kamere …