Istraga trgovinskih lanaca zbog nameštanja cena je počela – Vučević poslao jasnu poruku: "Narodu ne može da se skida koža s leđa… Kazne za ovo su mnogo visoke"

Premijer Srbije Miloš Vučević naglasio je da je započeta istraga zbog sumnje da su pojedini trgovinski lanci nameštali cene.

– Agencija koja je nadležna za to, koja je nezavisna, ušla je u postupak. Započeta je istraga da li je došlo do kartelizacije tržišta. Da pojasnim građanima, to znači da se neformalno lanci dogovore za cenu proizvoda i zakucaju tu cenu. Nismo neprijatelji trgovinskih lanaca. Cenimo ih sve i poštujemo. Apelujem na fer odnos. Da profit nije sporan, ali ne može da bude skidanje kože narodu i proizvođačima. Uvek mora da bude neka mera. Moj apel na sve je da budu fer i nikakvih problema nemamo. Ako ima kartelizacije, tu su kazne prilično visoke. Hrvatska ima dobre zakone oko zaštite potrošača – rekao je premijer i zamolio sve lance koji posluju u svetu i našoj zemlji za jedan fer pristup.

On ističe da je neophodno da se vodi računa o svim građanima, kao i da se poštuju trgovinski lanci.

Mora biti izbalansiran odnos. Vi pravite veštačku cenu nekada. Videćete, sa nižim cenama više se kupuje, imaćete veći promet. Nije to laka borba – zaključio je premijer.

Podsećamo, Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je istragu protiv četiri velika trgovinska lanca – Delhaize, Merkator S, DIS i Univerexport – zbog sumnji da su dogovorom povećavali cene na štetu građana.

Istraga ukazuje na moguće kršenje Zakona o zaštiti konkurencije, čime bi se stvorili uslovi za veštačko povećanje cena proizvoda.

Građani, dok pokušavaju da obezbede osnovne potrebe, suočavaju se sa sve većim troškovima.

Ekipa portala Srbija Danas je obišla markete Merkator i Sunce kako bi uporedila cene različitih proizvoda.

Istraživanje je pokazalo da veliki trgovinski lanci ne samo da postavljaju visoke cene, već ih i usklađuju, što je često previše za običnog potrošača.

U poređenju sa marketima Sunce i Aman, cene u velikim lancima kao što su Maxi, DIS, Merkator i Univerexport su znatno više, a ne odražavaju pravu vrednost proizvoda, već želju trgovaca da zarade što više. Više o tome klikom na ovaj LINK.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

"DA LI SI NORMALAN, ŽENI TI KRENULE KONTRAKCIJE, A TI SVRAĆAŠ U CRKVU?!" Nikola Rokvić otkrio šok detalje Bojaninog porođaja: Nisam imao dinara…

Pevač Nikola Rokvić i njegova supruga Bojana Barović iz dugogodišnje ljubavi dobili su troje dece, …