Tramp nazvao sudiju “ZLOM” zbog otkrivanja spornih dokumenata pre izbora: Evo šta se u njima nalazi


Vesti

Svet

Tramp nazvao sudiju “zlom” zbog otkrivanja spornih dokumenata pre izbora

Republički predsednički kandidat SAD Donald Tramp optužio je sudiju Tanju Čutkan da je “jedna od najzlobnijih osoba”, jer je objavila više od 1.800 stranica dokaza u okviru slučaja o izbornoj prevari koji vodi specijalni tužilac Džek Smit.

Donald Tramp na skupu u Ouksu u Pensilvaniji 14. oktobraFoto: Alex Brandon / Tanjug/AP

Donald Tramp na skupu u Ouksu u Pensilvaniji 14. oktobra

Republikanski kandidat za Belu kuću rekao je da odbijanje njegovog zahteva da se objavljivanje novih dokaza odloži dok se ne završe novembarski predsednički izbori predstavlja “mešanje u izbore”, preneo je BBC.

Međutim, Čutkan je u svojoj presudi naglasila da bi upravo zadržavanje tih dokumenata moglo da bude shvaćeno kao mešanje u izbore.

“Ako bi sud zadržao informacije koje javnost ima pravo da sazna, isključivo zbog potencijalnih političkih posledica njihovog objavljivanja, to zadržavanje samo po sebi moglo bi da predstavlja ili da deluje kao mešanje u izbore” napisala je ona.

U dokumentima detalji o odnosima Trampa i Pensa

U tim dokumentima se ponavljaju informacije koje su već dostupne javnosti, uključujući delove biografije bivšeg potpredsednika SAD Majka Pensa i njegovu zvaničnu izjavu da neće poništiti rezultate izbora iz 2020. godine.

Međutim, u njima su sadržani i detalji o pogoršanju odnosa između Trampa i Pensa, pri čemu je bivši potpredsednik rekao Trampu da prestane sa ponavljanjem lažnih teorija o izbornoj prevari.

.

Foto: AP/ Matthew Putney, AP/ Jacquelyn Martin / Ringier

.

Tramp je u petak u intervjuu za politički podkast “PBD” oštro kritikovao Čutkan, a Smita nazvao “bolesnim psićem”.

U optužnici, koja se odnosi na nerede u Kapitolu 6. januara 2021. godine, Tramp je optužen za zaveru sa ciljem da poništi poraz koji je na izborima pretrpeo od tadašnjeg protivkandidata, a trenutnog američkog predsednika Džoa Bajdena.

Ranije ove godine, Vrhovni sud je presudio da Tramp ne može da bude krivično gonjen za službene radnje koje je činio kao predsednik.

Zbog toga je Smit bio primoran da promeni optužnicu, tako da je naveo da je Tramp prestupe počinio dok je bio na funkciji, ali – u svojstvu građanina.

(Tanjug)


Blic

Check Also

NISAM DOŠAO NA ČAS, IMAM DRUGE PLANOVE: Detalji horora u Subotici gde je učenik osmog razreda nožem izbo vršnjakinju!

Bili smo na nultom času, kad je došao taj naš drugar iz odeljenja i javio …