Svi dokazi ukazuju na NEVINOST OVOG AUTISTIČNOG ČOVEKA: 20 godina leži u zatvoru, država i dalje planira da ga POGUBI

U Teksasu, do sada, ništa, piše “USA Tudej”.

Blic preporučuje

Roberta Lesli Robersona i dalje “čeka” eutanazija uprkos svim dokazima koji ukazuju na to da je pogrešno osuđen za smrt svoje dvogodišnje ćerke Niki 2002. godine. U to vreme, naime, istražitelji su videli ono što su želeli da vide – sindrom “protresene bebe”.

Ipak, u četvrtak se pojavila nada kada je sudija Apelacionog suda u Teksasu blokirao pogubljenje u poslednjem trenutku. Tako da će Roberson sledeće nedelje da se pojavi na saslušanju, uprkos tome što je okružni tužilac u više navrata odbijao da se odloži izvršenje smrtne kazne, koja je i pored odluke suda o odlaganju još uvek “na stolu”.

On je u zatvoru već 20 godina, ali je Vrhovni sud nakon odluke o blokadi egzekucije odbio da popuno poništi pogubljenje. “Na guverneru Teksasa je da odluči da li će da zaustavi pogubljnje”, rečeno.

Devojčica imala brojne zdravstvene probleme

U stvarnosti, mala Niki je imala upalu pluća na oba plućna krila, imala je već postojeća stanja zbog kojih su joj prepisivali opioide koji su sada zabranjeni za decu, kao i nedijagnostikovanu sepsu, rekao je Brajan Vorton, bivši policijski detektiv koji je vodio istragu i kasnije hapšenje Robersona.

– Pogrešio sam. Nisam video Roberta. Nisam čuo Roberta. Sada mogu da vam kažem, on je dobar čovek. On je ljubazan čovek. I nije uradio ono za šta smo ga optužili država Teksas i ja – rekao je Vorton.

Bivši detektiv je objasnio da su ga brojni nesporazumi i pristrasnost naveli da veruje da je Roberson ubio svoju ćerku.

Kada je Roberson doveo Niki u bolnicu, medicinske sestre, doktori i istražitelji su primetili da je izgledao kao da je lišen emocija, nešto na šta je Vorton u to vreme gledao kao na crvenu zastavu, ali sada to shvata kao ponašanje povezano sa ljudima koji su autistični, kao što je, na primer, i sam Roberson.

Robert Roberson sa teksaškim zakonodavcima

Foto: Criminal Justice Reform Caucus / Tanjug/AP

Robert Roberson sa teksaškim zakonodavcima

Pojačane emocije

Vorton je takođe opisao pojačane emocije u bolnici dok su lekari mahnito radili na tome da spasu Nikin život.

– Taj emotivni naboj u bolnici, ovde je devojčica od dve godine koja će da umre, neko joj je to uradio, ko je to uradio, kako se to dogodilo… Prva stvar koju čujete je zlostavljanje, sindrom “protresene bebe”, a mi to samo uzmemo i trčimo sa tim i nađemo sve činjenice koje su nam potrebne da bismo to iskoristili na sudu – rekao je Vorton.

Dakle, istražitelji su odbacili Vartonovo objašnjenje da je, pored svih Nikinih zdravstvenih problema, ona te noći pala iz kreveta.

Robert je potpuno nevin čovek i potpuno smo pogrešno shvatili, jer smo tražili pogrešne stvari – rekao je bivši detektiv.

Traže da se zaustavi pogubljenje

Kakofonija zahteva da se Robersonovo pogubljenje zaustavi, a posebno telo koje obično svesrdno podržava smrtnu kaznu.

Prošlog meseca, dvostranačka grupa od 84 teksaška zakonodavca pozvala je državni odbor za pomilovanje i uslovnu slobodu da preporuči pomilovanje za Robersona iz “ozbiljne zabrinutosti da bi ga Teksas mogao ubiti za zločin koji se nije dogodio”.

“Trebalo bi da šokira sve Teksašane što se spremamo da izvršimo egzekuciju, iako smo suočeni sa ovim novim dokazima”, napisali su članovi zakonodavnog tela Teksasa.

Kako su pojasnili, druge države gledaju na Teksas kao na lidera i za sprovođenje vladavine zakona i za rešavanje pogrešnih osuda.

– Sada očekujemo od vas da sprečite našu državu da naruši tu reputaciju dozvoljavajući da se ovo pogubljenje nastavi – izjavili su.

I medicinari dali svoj sud

Pored toga, 34 naučna i medicinska stručnjaka napisala su izveštaj odboru objašnjavajući da, da je Niki umrla danas, nijedan lekar ne bi smatrao sindrom “protresene bebe” (kada neko snažno trese dete) kao uzrok.

– Nikina upala pluća, ekstremni nivoi opasnih lekova koji su pronađeni u njenom sistemu tokom autopsije, i njen pad sa kreveta objašnjavaju zašto je Niki umrla – napisali su stručnjaci.

Najveća nada za odlaganje kazne ispunjena

Vrhovni sud SAD takođe bi mogao da zaustavi Robersonovo pogubljenje, ali možda njegova najveća nada za odlaganje leži u Komitetu za krivičnu jurisprudenciju Teksaškog doma. Dvostranačka grupa poslanika u komitetu požurila je da zakaže saslušanje za sredu o tome da li da se pozove na državni zakon koji zabranjuje smrtnu kaznu za osude zasnovane na nauci o otpadu, izvestio je Ostin-Amerikan Stejtesmen.

Državni republikanski poslanik Džef Lič napisao je u postu na društvenim mrežama: „Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da pritisnemo kočnice pre nego što ovo zamrlja pravdu Teksasa generacijama”.

Apelacioni sud u Teksasu blokirao je juče Robersonovo pogubljenje, manje od dva sata pre nego što je trebalo da bude izvršeno. Samo nekoliko sati pre zakazanog izvršenja, sudija Okružnog suda u Trevis Kauntiju, Džesika Mangrum, izdala je privremenu zabranu, preneo je Rojters.

Robersonovi advokati planiraju da se obrate Vrhovnom sudu Teksasa.

Šesti ubijeni zatvorenik

Ako Robersonovo pogubljenje bude izvršeno, on bi postao prva osoba koja će biti pogubljena u vezi sa sindromom “protresene bebe”, koji mnogi u naučnoj zajednici smatraju “naukom o smeću”.

Roberson (57) bi takođe postao šesti zatvorenik koji je ove godine ubijen u Teksasu, daleko najplodnijoj državi u zemlji kada je u pitanju smrtna kazna. Država je pogubila 590 zatvorenika, najviše u bilo kojoj državi, a prati je Oklahoma sa 126.

Roberson bi takođe postao 20. zatvorenik pogubljen u Sjedinjenim Državama 2024.

Zakazano je još osam, a do kraja godine bi moglo biti dodato još njih.

(USA today)


Blic

Check Also

Харис поново "пецнуо" Мелину, о његовој новој изјави о пропалој љубави брује сви – Не постоје људи који су имуни на то

Певач Харис Џиновић развео се од супруге Мелине Галић после 22 године љубави, а због …