Osnovci iz Kikinde oduševili Srbiju! Sami izrađuju “hobotnice čarobnice” koje poklanjaju prevremeno rođenim bebama – pozadina priče je neverovatna

Osnovci koji pohađaju osnovnu školu “Jovan Popović” u Kikindi, inače članovi sekcije za ručni rad, pokazali su šta znači humanost!

Naime, oni su tridesetak ručno rađenih hobotnice, koje su nazvali “hobotnice čarobnice” poklonili Opštoj bolnici u Kikindi, odeljenju neonatologije.

Taj dar, koji su satkale dečije ruke, mame i bebe dobijaju uz otpusnu listu kada krenu svojim domvima.

Vredni osnovci su ovu akciju sproveli ugledajući se na svoje vršnjake širom sveta i kako kažu za RTV, planiraju da nastave sa tim.

“Hobotnice čarobnice” su se najpre pojavile u Danskoj, kod prevremeno rođene dece, dok su u inkubatorima. Kako bi se prilagodili na uslove spoljne sredine, beba se uhvati za krak hobotnice, smiri se i stabilizuje disanje, piše RTV.

Naučne studije su potvrdile da ih krak podseća na pupčanu vrpcu i beba tako oseti sigurnost, kao da je u majčinom stomaku, rekla je dr Biljana Plemić, načelnica neonatologije OB Kikinda, koja je veoma zahvalna na poklonima osnovaca.

Profesorica geografije, Olivere Gašić, koja vodi sekciju za ručni rad, humanitarna akcija učenika je organizovana u sklopu kampanje uoči obeležavanja Dana škole i obeležavanja Svetskog dana prevremeno rođene dece.

Inicijativa osnovaca je bila da naprave “hobotnice čarobnice” i poklone ih mamama i bebama.


Lepe vesti za penzionere! PIO Fond ne namerava da stane: Direktor najavio značajne promene

Društvo

Direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović, saopštio je kako će vrlo brzo biti dostignut zahtev penzionerskih udruženja da penzija prati plate i da prosečna penzija iznosi pola prosečne plate.

sledeća vest




Informer

Check Also

“POSLE SNIMANJA SAM ZAVRŠILA U BOLNICI” Pričalo se da zbog ove scene u “Maratoncima” glumica sa kolegom NIJE PRIČALA 30 GODINA: “To mi je najteže palo”

Zabava Otkrivena istina o sceni iz filma “Maratonci trče počasni krug”, pričalo se da glumica …