Hoće li neko reći Kurtiju da prestane sa terorom?! Priština zabranila oficiru za vezu Beograda da poseti Srbe u zatvoru u Podujevu

Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini zabranile su oficiru za vezu Beograda Dejanu Pavićeviću da poseti Srbe koji se nalaze u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu, saznaje Tanjug u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

U Kancelariji ističu da Priština na čelu sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem više od godinu dana onemogućava Pavićeviću da poseti pritvorene Srbe, a samo od avgusta ove godine ovo je četvrti put da je njegov zahtev odbijen, iako je poslat u skladu sa svim važećim dogovorima i sporazumima.

Prema dokumentaciji u koju smo imali uvid, Pavićević je 15. oktobra poslao zahtev za posetu pritvorenim Srbima u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu, ali je njegov zahtev odbijen bez ikakvog obrazloženja već 16. oktobra. 

Prethodno, Pavićević je istu molbu uputio 4. oktobra, ali je ishod takođe bio negativan odgovor privremenih institucija u Prištini bez ikakvog obrazloženja. 

Iste zahteve oficir za vezu poslao je Prištini i 5. avgusta, kao i 30. avgusta, ali je na sve njih Priština odgovorila negativno. 

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu za Tanjug da je o svim ovim zahtevima uredno obaveštena i Evropska unija, kao i da će tokom naredne runde dijaloga u Briselu insistirati i na ovoj temi. 

U Kancelariji ocenjuju da su ove posete molba kako samih porodica, tako i pritvorenika, a važne su kako bi se oficir za vezu uverio u zdravstveno stanje pritvorenika, kako se sa njima postupa i upoznao se sa njihovim potrebama.

Odbijanje Prištine da posete dozvoli, dodatno ukazuje na stepen nepoštovanja ne samo sporazuma, već i garantovanih ljudskih prava pritvorenih Srba, ističu u Kancelariji za KiM i dodaju da je prištinskom oficiru za vezu koji boravi u Beogradu uvek omogućavano da posećuje sva lica lišena slobode za koja je uputio zahtev.

 


Padaju u vodu Kurtijeve laži! Albanac negirao da Srbi imaju veze sa terorizmom: Poznajem ih!

Politika

Ljubomir Pantović, advokat Dejana Pantića, jednog od četvorice Srba kojima je danas u Prištini nastavljeno suđenje po optužnici za navodni terorizam, izjavio je da svedok koji je danas saslušan ne samo da nije potvrdio navode optužnice, već ih je i negirao.

sledeća vest




Informer

Check Also

Vremešni Kelvin Klajn (81) ne odvaja se od 46 godina mlađeg partnera: Sve vreme se pridržavao za njega dok su išli do restorana

Čuveni modni dizajner Kelvin Klajn (81) ručao je pre nekoliko dana sa svojim dečkom Kevinom …