BRUTALNO PREKINUT DEČIJI ŽIVOT Od ubistva Dušana Jovanovića prošlo je 27 godina: Nasmrt pretučen iz obesti u centru Beograda


Vesti

Beograd

Dečak Dušan Jovanović ubijen je pre 27 godina u centru Beograda, ubice su osuđene i odavno na slobodi

Zamenik predsednika Skupštine grada Beograd Igor Jovanović ovog jutra položio je cveće na mestu gde je pre 27 godina brutalno ubijen Dušan Jovanović, dečak koga su napali navijači samo zbog toga što je bio Rom.

.Foto: Igor Jovanović / Ustupljene fotografije

.

Svaki put kad se setimo Dušana, suočavamo se sa surovom realnošću da su predrasude i diskriminacija još uvek prisutni u našem društvu. Romska zajednica se i dalje bori sa mnogim izazovima – od socijalne marginalizacije do otvorenog rasizma. To je borba koja nije samo borba za Rome, već borba za jedno pravednije i bolje društvo za sve nas – istakao je Jovanović.

.

Foto: Igor Jovanović / Ustupljene fotografije

.

Kako napominje, za njega sigurnost na ulicama Beograda nije samo politički prioritet, već pitanje osnovnog ljudskog prava.

Niko ne bi smeo da živi u strahu zbog toga ko je ili kako izgleda. Grad Beograd mora biti sigurno mesto za sve svoje građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost – dodao je.

Dušanov život je tragično prekinut, ali naša obaveza je, priča on, da sećanjem na njega gradimo budućnost u kojoj nema mesta za mržnju i nasilje.

– Nastavićemo da se borimo protiv diskriminacije, za jednakost i bezbednost svih naših građana – zaključuje Jovanović.


Blic

Check Also

"Lijam je dobio mejl, a onda je divljao u foajeu hotela pre smrti": Žena je videla poslednje pevačeve trenutke i veoma su uznemirujući

Lijam Pejn je primio mejl zbog kojeg je razbesneo i razbio laptop samo nekoliko minuta …