Ovih 10 stvari su 90-ih svi imali, a sada vrede malo bogatstvo

Ako ste odrasli na kraju prošlog veka, verovatno ste prihvatili svaki pogodak – bilo da ste dobili igračku koju su svi imali za Božić, sakupili ogromnu kolekciju video kaseta ili pronašli kolekcionarski predmet koji i danas čuvate.

Šanse su da ste verovatno spakovali neke od ovih stvari i niste ih pogledali godinama. Međutim, danas vrede mnogo, traže se u kolekcijama kolekcionara.

1. Furby – Šanse su da je ovo moglo biti na vašoj listi božićnih želja za 1998., a danas možete dobiti dobru ponudu za tu igračku cifru. Na e-beju se nude za oko 150 evra.

2. Pokemon – Karte likova su bile mega hit u to vreme, a neke škole su čak zabranile njihovu upotrebu. Ako imate neke od tih kartica zaboravljene u starom, prašnjavom ormaru, mogli biste zaraditi ozbiljan novac. CNN je 2022. izvestio da je izuzetno retka Pokemon Base Set Shadowless 1. izdanje Holo Charizard kartica iz 1999. prodata na aukciji za impresivnih 400.000 evra, postavljajući rekord svih vremena

3. Hari Poter – Knjiga Dž.K. Rouling „Hari Poter i kamen mudrosti“ je prvobitno objavljena u junu 1997. godine, a ostalo je, naravno, istorija. Ali ako ste bili jedan od prvih ljudi koji je kupio kopiju originalnog romana o mladom čarobnjaku, da li ste znali da možete imati malo blaga na svojim policama? Internet stranica o Hariju Poteru Mugglenet izvestila je da bi prvo izdanje te originalne knjige, zajedno sa originalnim koricama i tipfelerima, moglo da košta između 30.000 i 50.000 evra. Pošto je štampano samo 500 primeraka tog izdanja, šanse da posedujete jedno su prilično male, ali ako ste dovoljno srećni da posedujete kopiju, idite na eBay ili First Edition Books da vidite koliko vredi.

4. Super Mario igrica – Budimo iskreni, mnogi od nas su proveli previše sati tokom 90-ih igrajući Nintendo, a jedna od najpopularnijih igara decenije bila je Super Mario Bros. Mali italijanski vodoinstalater i njegov brat Luiđi pokazali su se toliko popularnim da su iznedrili nastavke, spin-off film, pa čak i hit singl, zahvaljujući Ambassadors of Funk sa MC Mariom. 2020. godine, neotvorena igrica Super Mario Bros 3 prodata je na aukciji za 156.000 evra, navodi CNet. I nekoliko meseci kasnije, The Verge izveštava o nekorišćenoj kopiji originalne igre koja je prodata za oko 2 miliona evra.

5. Video kasete – U 90-im godinama, pre pojave platformi za striming, Jutjuba i CBeebies-a, najbolji izbor za prostor za zabavu na malom ekranu bili bi oni Diznijevi porodični filmovi koji su vaši roditelji imali u svojoj VHS kolekciji ili pozajmljivali iz lokalnog video kluba. Mail Online je još 2023. izvijestio da se neki klasični filmovi prodaju za petocifrene sume na eBayu – uključujući retku ediciju od 101 Dalmatinca još uvek u zatvorenom pakovanju, koja je prodata za 17.000 €.

6. Polly Pocket igračke – Dok su Barbike i slične možda ostale popularne tokom 90-ih, mladi i kolekcionari lutaka su takođe pokupili Polly Pocket – te male lutke i njihove jednako malene kućice. Otkako je Mattel preuzeo brend 1998. godine, originalni Pollis, posebno oni proizvedeni između 1989. i 1998., sada vrede prilično, čak i više ako imate jedan koji je sav zapečaćen u kutiji. Miror je ranije ove godine izvestio da je jedan set iz te decenije – Polly Pocket Beauty Case – koštao 5.000 evra na eBayu, dok su drugi kompleti iz tog doba takođe donosili četvorocifrene iznose.

7.  Beanie baby mede – Ako ste bili klinac 90-ih, velike su šanse da ste imali jednu ili dve takve leže okolo, ili ste čak bili strastveni kolekcionar koji je ispunio vašu spavaću sobu sa stotinama šarenih malih plišanih medvedića. S obzirom na njihovu popularnost u to vreme, da ne pominjemo mnogo različitih ograničenih izdanja i retke plišane, nije iznenađenje da neki od njih sada vrede novca – ali koliko biste mogli da dobijete za svoje zavisi mnogo od toga koje imate. Ako je u kutiji, onda je cena veća, kao što zavisi i od stanja očuvanosti.

8. Tamagoči – Da li ste ikada nosili tamagoči u torbi ili zadnjem džepu? Što je još važnije, da li ste se setili da ga nahranite, igrate se s njim i generalno ga usrećite ako ga imate? Tamagoči su i danas dostupni i proširili su se na video igrice, kao i na Piksarov film iz 2022. godine, Turning Red, u kojem je glavni lik Meilin imao tamagočija po imenu Robaire Junior. Ali da ste jedan od onih koji su imali elektronske kućne ljubimce 1996. godine kada su se prvi put pojavili na tržištu, vaš sada već odrasli Tamagoči mogao bi da vam donese lepu zaradu. Smithsonian Magazine je 2021. objavio da je retka Mobile Kaitsu! Tamagoči Plus iz tog perioda se prodavao za više od 4.750 evra, dok se drugi slični tamagoči iz 90-ih takođe mogu prodati za oko 950 evra.

9. Happy Meal – Happi Meals nisu samo za dečije poslastice i rođendane – svako ko ih je ikada jeo kao dete zna da dolaze sa igračkom, obično tematski vezanom za aktuelnu promotivnu kampanju lanca brze hrane. Ono što možda ne znate je da ta mala kolekcionarska plastična igračka koju ste verovatno bacili u fioku i na koju ste zaboravili kada ste došli kući sada može da vam zaradi dovoljno novca da se počastite sa dosta srećnih obroka.

10. Moćni rendžeri – Moćni rendžeri su danas podjednako popularni kao i 90-ih, bilo da još uvek gledate stare epizode ​​TV serije, uživate u filmovima ili volite kosplej. Ali ako imate neke od originalnih akcionih figura iz 90-ih, možete dobiti velike pare za njih. Na eBai-u se figurice mogu naći po ceni od 1.500 evra.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com


Krstarica

Check Also

Da li je ona najjača riba u Srbiji? Glumica se razgolitila i pokazala čime raspolaže, ovaku je do sada nismo videli

Ivana Dudić, Foto: Antonio Ahel/ATAImages Glumica Ivana Dudić u poslednje vreme sve češće pokazuje zanosnu …