Samostalna izložba umetnice Hajdane Kostić Hajdi pod nazivom „Fuzija“ biće otvorena večeras (17. oktobra) u 19 časova, u galeriji Transformart u Beogradu.

Umetnica, čije slike poseduju brojni kolekcionari i ljubitelji umetnosti širom sveta, od Njujorka do Tokija, ali i holivudske zvezde poput Kijanu Rivsa i Džona Malkoviča, kao i muzičari William iz Black Eyed Peas-a, Skaj Edvards iz benda Morcheeba, te Sandra Nasić iz grupe Guano Apes, predstaviće svoju novu kolekciju radova.

Hajdi slika 1.jpg
Privatna Arhiva 

Izložba „Fuzija“ otvara vrata u svet u kojem se susreću čovek i veštačka inteligencija, istražujući njihov dinamičan, a ponekad izazovan odnos. Kroz optimizam i veru u sinergiju tehnologije i ljudske kreativnosti, izložba istražuje potencijal da iz tog sadejstva nastanu čuda.

„Više slika velikog formata podstaći će vas da razmislite o važnoj temi – integraciji čoveka i veštačke inteligencije, i posledicama tog procesa. Već sada moćna, iako tek na početku, veštačka inteligencija postaje snažan alat koji može promeniti svet, na bolje, ali nažalost i na gore. Moć je u nama i treba razmisliti kako je iskoristiti i učiti iz grešaka prošlosti,“ poručuje umetnica kojoj je ovo peta samostalna izložba u Beogradu.

Hajdi portret privatna arhiva.jpg
Privatna Arhiva Svoja dela prodaje preko društvenih mreža

Hajdana Kostić Hajdi je slikarka i diplomirana grafička dizajnerka iz Crne Gore. Nacionalna je pobednica na takmičenju Red Bull Doodle Art 2023. godine i govornica na TEDx Podgorica iste godine. Univerzitet Oksford objavio je njen rad na svojim društvenim mrežama. Priznanje javnosti dobila je kada je ispunila svoj izazov „365“, koji je podrazumevao crtanje i objavljivanje jednog rada dnevno tokom godinu dana, a ona je to činila čak 800 dana zaredom. Organizovala je više humanitarnih izložbi i prikupila više od 30 hiljada evra za različite svrhe: pomoć pojedincima, ratom ugroženim ljudima i Psihijatrijskoj klinici u glavnom gradu Crne Gore. Trenutno sarađuje sa hotelom sa pet zvezdica u Londonu, The Megaro, na dekoraciji njihovih prostora svojim ilustracijama.

Hajdi slika 2.jpg
Privatna Arhiva Neobičan pristup

U galeriji Transformart u Beogradu, posetioci će moći da vide slike koje promišljaju aktuelnu temu veštačke inteligencije i njenog odnosa sa čovekom. Otvaranje izložbe „Fuzija“ zakazano je za 17. oktobar u 19 časova, a izložbu je sufinansiralo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore. Izložba će biti otvorena do 5. novembra.