Jedan korisnik Redita podelio je pre manje od mesec dana fotografiju ogromnog balona ispunjenog kovanicama.

Moj deda je čuvao kusur u ovom staklenom bokalu 70 godina i konačno mi je dozvolio da prebrojim novac – napisao je momak u opisu fotografije.

Svi zanmo da ljudi na internetu vole da vide kako se priča razvija, te je ova fotografija brzo postala posve viralna. A ovaj korisnik nije razočarao internet, te je već sutradan podelio fotografiju razbijene boce, a novčići su spremni za prebrojavanje i sortiranje. 

My Grandpa saved his change in this glass jug for 70 years, and is finally letting me count it!
byu/Crimsonkitsune333 inpics

U ažuriranju su napisali da je konačna težina samo novčića bila skoro 70 kilograma. U komentaru su objasnili da su bocu pažljivo umotali ljepljivom trakom kako bi sprečili da se razbije. Zatim su je umotali u ćebe i utovarili u kamion.

Korisnici Redita su željno iščekivali rasplet, a mnogi su upozoričli da su kovanice nastale pre 1965. godine pravo bogatstvo jer su bile napravljene od srebra, što je mnogo više od 25 centi koliko su vredele.

Konačno, 4. oktobra, korisnik Reddit-a je podelio poslednje ažuriranje: “Balon sa novčićima stara 70 godina je sortiran i prebrojan.”

Otkrio je da je unutra bilo 2.052,76 dolara (oko 220.000 dinara), a na fotografiji se vidi mnogo novčića, kao i drugi predmeti iz boce. 

Trebalo im je nedelju dana da ručno sortiraju starinske ili neupotrebljive novčiće, pre nego što su ostatak stavili u mašinu da se prebroje. 

UPDATE: The 70 year old coin jar has been sorted and counted- final total is $2052.76!
byu/Crimsonkitsune333 inpics

U komentaru su otkrili da je najstariji novčić bio pšenični peni iz 1928, dok je najnoviji novčić iz 2023, “dakle, skoro 100 godina razlike u novčićima“.

Pronašli su jednu srebrnu četvrtinu iz 1951. godine i desetine onih pre 1965. godine, kao i dva srebrna.

(Kurir.rs/I.M.)