Žene starije od 60 godina treba da se reše ove navike, savetuje ginekolog

Većina žena starijih od 60 godina je u novoj fazi života i zdravlja – postmenopauzi. Prema rečima ginekološkinje i medicinske konsultantkinje, dr Tare Skot, većina žena do 60. godine prolazi kroz postmenopauzu.

„Iako se menopauza obično javlja između 45. i 55. godine, žene u 60-im godinama su generalno dobro prošle ovu tranziciju. Međutim, pošto menopauza nije ista za sve, neke žene i dalje mogu imati simptome povezane sa hormonalnim promenama, kao što su san i valunge“, rekla je za Parade.

Postmenopauza donosi nekoliko fizičkih promena, od kojih su najuočljivije promene elastičnosti kože, mišićne mase i gustine kostiju. Dr. Skot napominje da je gubitak kosti najdramatičniji u roku od tri godine od poslednje menstruacije.

„Vaginalna suvoća, koja je progresivna, i debljanje su takođe uobičajeni simptomi. Mentalno, neke žene mogu iskusiti ‘maglu mozga’ ili poteškoće sa koncentracijom. Emocionalni uticaj menopauze, kao što su promene raspoloženja ili anksioznost, može da se stabilizuje, ali održava mentalno zdravlje kroz zdrav način života izbori su uvek važni“, naglašava ginekološkinja.

Dakle, prema rečima doktorke Skot, žene starije od 60 godina treba da prestanu sa jednom uobičajenom navikom – ona savetuje da prestanu da konzumiraju alkohol kako bi poboljšale raspoloženje ili san.

Međutim, ako ne možemo odmah da se odreknemo alkohola u potpunosti, dr Skot preporučuje ženama da smanje unos alkohola na jedno do dva pića nedeljno. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, jedno piće je jednako:

  • 350 ml piva s 5% alkohola
  • 237 ml jakog piva sa 7% alkohola
  • 150 ml vina s 12% alkohola
  • 44 ml žestokog pića (40%-tno alkoholno piće, na primer džin, rum, tekila, votka, viski…)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com


Krstarica

Check Also

Vršnjačko nasilje u Prokuplju! Upao u školu u Prokuplju i prebio dva učenika

Do incidenta je došlo juče, nešto pre 17 časova, potvrdili su iz policije za lokalne …