Tužilaštvo se trenutno suočava sa ugrožavanjem tajnosti postupka i curenjem zaštićenih informacija ka javnosti u predmetu “Ribnikar”, izjavio je glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović.

Zbog čega bi slučaj trebalo da ostane zatvoren za javnost proveravala novinarka Nevena Milošević u razgovoru sa advokatom Radišom Roskićem.

screenshot-6.jpg
Kurir Televizija 

On je odgonetnuo da li bi curenje zaštićenih informacija moglo da ugrozi sam postupak.

– Odredbama iz čl. 337 Krivičnog zakonika definisano je krivično delo povredi tajnosti postupka, a to delo je određeno stavom prvim i drugim, postoje razlike u radnji izvršenja, ali u svakom slučaju smisao određivanja ovakvog krivičnog dela je, u ovom slučaju, zaštita interesa maloletnih oštećenih u prvom redu. Radnja izvršenja iz stava dva, za koje je predviđena krivična sankcija zatvora i to u trajanju do dve godine, se zapravo svodi na to da interesi maloletnih oštećenih budu do kraja zaštićeni. To se odnosi na pojedine radnje u postupku, ali i na identitete maloletnih učesnika u postupku, bez obzira na svojstvo. Posebnu zaštitu uživa maloletni okrivljeni – započeo je Roskić, pa nastavio:

– Krivični zakonik se naslanja i na Zakon o maloletnim izvršiocima krivičnih dela i krivično-pravnoj zaštiti maloletnih lica. Otkrivanje podataka, a naročito u ovako delikatnim predmetima, koji su ostavili utisak najveće tragedije u našem pravnom sistemu jeste da se ne proizvede negativna posledica po sam postupak. Tajnost postupka svodi se na odluku suda kojoj je iz postupka isključena javnost. Viši javni tužilac u Beogradu, koji neposredno učestvuje u ovom predmetu, je izdao obavezno upustvo i naložio pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti radi narušavanja tajnosti postupka.

Kurir televizija Advokat Roskić izneo očekivanja za sutrašnje svedočenje dečaka ubice

Potom je komentarisao izjavu Nenada Stefanovića da navodno ima dokaza i za osuđujuću presudu:

– Sa moje tačke gledišta, stvar je jasna, zakon nalaže da se oružje na odgovarajući način učini nedostupno neovlašćenim licima, bez obzira što je očigledno da je postojala kontrolna kamera, pri čemu se oslanjam na saznanja iz medija, a sef i brava na okidaču, očigledno nisu bili dovoljni. Ipak, čini mi se da je nesumnjiva činjenica da oružje nije bilo zaštićeno na odgovarajuć način, što dovodi do opravdane sumnje da je u pitanju teško delo protiv opšte sigurnosti. Sa druge strane, majčin DNK trag na jednom metku govori da je bila u direktnom kontaktu sa oružjem. Taj kontakt je svakako neovlašćen.

Za kraj je izneo očekivanja povodom sutrašnjeg suđenja:

– Sutra će maloletni ubica da nastavi svoje svedočenje, a to se pretovrilo u očekivanja roditelja stradale dece da saznaju zašto se sve to dogodilo, a zapravo svedok je lice koje iznosi neposredna saznanja određenog krivičnog događaja. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

BONUS VIDEO:

Kurir televizija DEČAK UBICA IMAO STROGO VASPITANJE! Mladen Nikolić o nastavku su]enja za Ribnikar