Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” sutra obeležava vek postojanja

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” proslaviće sutra stogodišnjicu svog postojanja svečanom akademijom kojoj će prisustvovati brojni gosti iz sveta medicine i javnog zdravlja.

Ovom događaju prisustvovaće, pored direktorke Instituta Verice Jovanović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Fabio Skano.

Povodom obeležavanja jubuileja, Batut će 15. i 16. oktobra biti domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa “Javno zdravlje – dostignuća i izazoviʺ, koji će okupiti više od 600 stručnjaka iz zemlje i sveta.

Oni će imati priliku da predstave rezultate značajnih istraživanja u oblasti javnog zdravlja na nacionalnom i međunarodnom nivou, ali i da razmene svoja znanja i iskustva. U čast velikog jubileja biće promovisano izdanje prigodne poštanske markice.

Foto: Foto: Tanjug/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

 

 

Nakon završetka Prvog svetskog rata, 1919. godine, tadašnje Ministarstvo narodnog zdravlja i Stalne epidemijske komisije, na čijem čelu je tada bio Milan Jovanović Batut, započinju pripreme za formiranje prvih preventivnih ustanova, a od presudnog značaja za razvoj preventivne delatnosti bilo je formiranje Centralnog higijenskog zavoda u Beogradu 1924. godine.

Centralni higijenski zavod tokom doživeo je nekoliko transformacija, a od 1979. godine, na predlog posebne Komisije istaknutih lekara, nosi ime dr Milana Jovanovića Batuta. Milan Jovanović rođen je 1847. godine u Sremskim Karlovcima.

Medicinu na Bečkom univerzitetu 1878. godine, a po povratku sa studija u Somboru osniva prvi list sa higijensko-prosvetnim sadržajem “Zdravlje”, nakon čega nekoliko godina radi na vodećim medicinskim ustanovama Evrope.

Batut je dugi niz godina predavao na Katedri higijene i sudske medicine na Velikoj školi u Begradu. Bio je prvi dekan i profesork higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je zahvaljujući njemu osnovan 1919. godine. Preminuo je u Beogradu 11. septembra 1940. godine.


Trudnica doživela neprijatnost u gradskom prevozu! Izazvala kolektivnu raspravu na društvenim mrežama: "Ovo je treći put za mesec dana da me maltretiraju"

Društvo

Na društvenoj mreži “X” se pojavila objava jedne trudnice, razočarane u starije građane iz gradskog prevoza.

sledeća vest




Informer

Check Also

"OSTALI SMO BEZ ČLANA NAŠE EKIPE" Tamara Grujić van sebe, javno saopštila tužne vesti: Uspavali smo je…

Tamara Grujić godinama vodi emisiju “S Tamarom u akciji”, a sada je otkrila da je …