Sastanak predsednika Vučića i Erdogana je poluga za mir u regionu! Sporazumi Srbije i Turske krucijalni za ekonomski razvoj!

Između Republike Srbije i Republike Turske, predvođenih predsednicima Vučićem i Erdoganom potpisano je 11 sporazuma. O tome su u Info jutru govorili Srba Filipović, analitičar, Bojan Borovčanin, nacionalna agencija NIT, muftija Muhamed Jusufspahić predsednik Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija Muhamed Jusufspahić predsednik Islamske zajednice u Srbiji, ističe da je saradnja dve zemlje bitna i za mir i za stabilnost.

Primetan je razvoj i napredak za sve građane. Gospodin Erdogan je već dolazio u Srbiju i saradnja je veoma uspešna. Mi u Srbiji ovo doživljavamo kao jednu polugu i stub za mir u regionu – rekao je Jusufspahić.

Srba Filipović, analitičar, kaže da je saradnja Srbije i Turske veoma bitna.

Bitna je saradnja u namenskoj industriji. Jedno od tih je i dronovi koji su efikasni što smo videli u Ukrajini. Neke teme nisu odnele prevagu, kao što je naoružvanje tzv. kosovkskih policajaca. Ima mnogo pripadnika islamske zajednice koji žive na prostoru južne Srbije, ali i u BiH. Susreti Srbije i Turske su veoma bitni za nas – kazao je Filipović.

Foto: Inofrmer/Pedja Milosavljević

Bojan Borovčanin i Srba FIlipović

 

Bojan Borovčanin, nacionalna agencija NIT, navodi da je najbitnija saradnja muslimana i pravoslavaca.

Aktivan sam u uvezivanju Srbije i Turske i otvorili smo puno kancelarija u Instambulu i Ankari. Između pravoslavne i islamske vere imamo uvek prijateljstvo na visokom nivou. Gospodin Erdogan, jasno stavlja granicu i pokazuje emociju ka drugim političarima. Suživot muslimana i pravoslavaca je jako bitan – objasnio je Borovčanin.

 


Dogovorena deklaracija četiri zemlje! Vesić: Srbija je zemlja kroz koju će prolaziti brze pruge od Evrope ka Aziji

Društvo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je sa svojim turskim kolegom Abdulkadirom Uralogluom razgovarao o projektu brze pruge od Niša do Turske, preko Bugarske, ističe da je železnica zapravo – geopolitičko pitanje, a da se Srbija bori da bude centralna zemlja kroz koju će prolaziti brze pruge od Evrope ka Aziji.

sledeća vest




Informer

Check Also

"DETE JE PRESTALO DA DIŠE, REANIMIRALI SMO GA DVA SATA…" Doktor o smrti bebe nakon pada sa zgrade u Novom Pazaru

Dete je posle pada sa teškim povredama baze lobanje i prelomima ekstremiteta, posle zbrinjavanja u …