“NEMA VIŠE DISKRIMINACIJE U REGIONU” Srbi sa Kosova i Metohije od danas mogu da putuju u EU sa srpskim pasošima bez viza


Vesti

Politika

Srbi sa Kosova i Metohije od danas mogu da putuju u EU sa srpskim pasošima

Nosioci srpskih pasoša sa AP Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, od danas mogu da putuju u zemlje EU bez viza, pošto je stupila na snagu Uredba o ukidanju viza koja je objavljena u Službenom listu EU 23. septembra.

Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Evropske unije. Ova je Uredba u potpunosti obavezujuća i direktno se primjenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima – navodi se u dokumentu.

Blic preporučuje

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU.

Potpisivanju prisustvovao je i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza.

“Drago mi je da sada više nema nikoga ko ne može da putuje u EU”

Nemec je tada pozdravio potpisivanje ove uredbe, navodeći da to znači da više neće biti diskriminacije u regionu kada su u pitanju putovanja u EU.

Drago mi je da sada više nema nikoga ko ne može da putuje u EU, to je za EU stvarno bitno i za Srbe koji žive na Kosovu. U tom smislu nema više diskriminacije u regionu, tako da se danas desilo nešto pozitivno i to je dobro – rekao je tada za Nemec za Tanjug.

Savet EU 22. jula doneo odluku o ukidanju viza

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa AP KiM.

Srbi iz Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija koji poseduju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, bili su jedini kojima je i dalje bila potrebna viza za ulazak u zemlje EU nakon što su građanima tzv. Kosova ukinute vize od 1. januara ove godine.

(Tanjug)


Blic

Check Also

Sve više ljudi “navučeno” na kapi za nos! Farmaceutkinja otkriva kako se rešiti tog problema

Farmaceutkinja Milica Sujić otkrila je na koji se način pacijenti mogu odvići od preterane upotrebe …