Mirjana Karanović je glumica koja je ostavila dubok trag u srpskoj i svetskoj kinematografiji, kao i na pozornici. Rođena je 28. januara 1957. godine u Beogradu. Igrala je u mnogobrojnim kultnim filmovima poput “Majstori, majstori”, “Otac na službenom putu”, “Obećana zemlja”, “Sabirni centar”, “Na putu za Katangu”, kao i u brojnim serijama. 

whatsapp-image-20240821-at-10.12.09-pm-2.jpg
Nemanja Nikolić 

Godina 1980. označila je početak njene filmske karijere. Mirjana je briljirala kao Petrija u filmu “Petrijin venac”, priči o tragičnom životu nepismene seljanke. Tad je izazvala veliku pažnju javnosti. U toj drami reditelja Srđana Karanovića inspiracija za lik Petrije bila je Milena Stefanović iz rudarskog naselja Ravna reka kod Ćuprije.

Kada je film počeo da se prikazuje, izazavao je veliku buru u javnosti u tadašnjoj Jugoslaviji zbog jedne scene. Mnogi su negodovali što je tako nešto uopšte moralo da bude prikazano na filmu, ali bilo je i dela javnosti koji je ovaj čin podržao.

screenshot-1.jpg
Printscreen 

Naime, reč je o sceni Petrijinog porođaja na selu. Bila je sama, u štali i porodila se bez ičije pomoći. Bilo je to prvi put da je takva scena snimljena u domaćoj kinematografiji.

petrijin-venac-1.jpg
Printscreen YouTube 

Često se u prošlom veku događalo da se žene na selu i u siromašnim sredinama porađaju same bez pomoći lekara. Zbog toga je bilo važno prikazati ovu scenu kako bi se skrenula pažnja na položaj žena u društvu, ali i koliko je nežniji pol u stanju da podnese veliki teret i žrtvovanje zarad porodice.

RediteljSrđan Karanovićje pre 3 godine otkrio da je imao mnogo poteškoća u odabiru glavne glumice. Na kastingu su bile mnoge tada slavne glumice, ali se nijedna nije dobro pokazala kao Mirjana Karanović, koja je u to vreme bila tek na drugoj godini Fakulteta dramskih umetnosti.

screenshot-3.jpg
Printscreen 

Mnogo sam se pomučio da nađem glumicu koja će igrati Petriju. Probao sam mnoge glumice za taj lik, vrlo slavne u to vreme. Ne mogu ni da nabrojim koliko ih je prošlo kroz kasting, ali nije valjalo. Nije bilo kako treba i sve su mi u tom liku delovale nekako lažno – rekao je reditelj i dodao da se sve promenilo kada mu je kolega Goran Marković predložio studentkinju FDU Mirjanu Karanović.

– Rekao mi je: “Ima jedna na Akademiji, možda je mnogo mlada, al’ treba da je vidiš. Preziva se kao ti, zato sam je zapamtio”. Opisivao mi je njeno lice i ubeđivao da treba je pozovem. Bila je na jednom probnom snimanju, zatim na još jednom i prelomio sam. Iako sam drugačije zamišljao Petriju, izabrao sam Miru, otkrio je slavni reditelj.

(Kurir.rs/M.F.)

Kurir televizija EVA RAS ŠOKIRALA IZJAVOM O MIKI ALEKSIĆU I MILENI RADULOVIĆ! Glumica ostavila voditelja bez teksta: Evo šta je imala da kaže