Vučević strahuje da će u ponedeljak doći do novih provokacija na Kosovu "Imam zebnju da će Aljbin Kurti nešto uraditi"

Naime, istakao je da iako se nada da do novih provokacija neće doći, ipak veruje da je takav scenario vrlo moguć.

– Plašim se da ćete u ponedeljak videti novu provokaciju u Prištini, jer su mi ljudi, koji su veterani ovakvih formata i događaja, pokazali da se, svaki put kada se održavao sastanak na plenarnom nivou, nešto desilo loše po nas na Kosovu i Metohiji od strane Prištine. Nadam se da neće biti toga, ali imam zebnju da će Aljbin Kurti nešto uraditi to jutro, rekao je Vučević za RTV.

Naveo je i da strahuje da bi mogle da budu napadnute privremene institucije Srbije.

– Ili da ugasi dve, tri opštine po srpskom sistemu, da rastera ljude, zatvori kancelarije, čisto da pošalje poruku, kazao je Vučević.

Ukazao je da je Berlinski proces značajan za regionalnu stabilnost, jer je uz manji i veći intenzitet, doneo rezultate koji nisu za potcenjivanje.

– Idem sa oprezom, jer uvek postoji opcija da neko i taj skup iskoristi za neku optužbu na račun Srbije, da smo mi remetilački faktor, dodao je premijer.

Kazao je da je „kud i kamo“ pozitivna vest što je Priština odlučila da makar i delimično ukine, kako ističe, jednostranu i ničim izazvanu zabranu ulaska srpske robe na Kosovo.

– Za sada samo preko Merdara i to pravdaju da ne mogu da koriste Jarinje i Brnjak, dok ne dobiju opremu, skenere iz Nemačke… Kurti će imati narativ da je, kada ta oprema stigne, i to potvrda da zapadni partneri priznaju i razumeju strah Prištine da bi se ne znam šta dopremalo Srbima na Kosovu i Metohiji…, uveren je Vučević.

Poručio je da je najvažnije da srpska zajednica dobije uredno i blagovremeno snabdevanje hranom, lekovima i potrepštinama za život.

Kada je reč o Cefti, Vučević je pojasnio da Unmik ostaje deo Cefte, a da se Beograd saglasio da Priština može tehnički da učestvuje na skupovima i sastancima, sa fusnotom uz ime.

– Unmik je potpisnik Cefte i to se ne menja, s tim što će Priština moći da bude na tehničkim sastancima, sa fusnotom, dodao je Vučević.

Povodom Kurtijeve izjave da u Berlin „ide kao pobednik“, premijer Srbije je rekao da ga to ne iznenađuje, budući da su izbori na Kosovu 9. februara.

– A, o čemu da priča? Nema Ekspo, Bio4 kampu, brzu prugu, n emože da priča o autoputevima, o rekonstrukciji pruga, o izgradnji novih terminala… Moramo da razumemo da on nema šta drugo da priča osim da je pobednik i da rešava srpsko ptanje i da, kako oni kažu, zaokružuje njihovu agendu kosovske nezavisnosti, istakao je Vučević.

Naveo je da je svestan da će biti kritika, ističe da je mnogo gore da Srbija bude odsutna sa Samita Berlinskog procesa.

– Mnogo je gore da se o nama odlučuje bez nas. A, šta mislimo jedni o drugima, to možete misliti. Ne gajimo simpatije, gledamo samo naš ineteres – da čuvamo mir i političku stabilnost u regionu, da se Srbija razvija u miru, da realizujemo projekte. Najvažnije je da čuvamo Srbe na Kosovu i Metohiji, poručio je Vučević.

Naveo je da je za Srbiju važan Berlinski proces, kao i sve što doprinosi stabilnosti regiona, a udaljava od sukoba, donosi korist građanima, stvara uslove za rast plata i penzija…

Dodao da očekuje brojne pritiske oko Kosova, ali i oko pitanja sankcija Rusiji, pa i u vezi sa Republikom Srpskom.

Vučević je rekao da Srbija ne menja svoj stav o neuvođenju sankcija Rusiji.

– Ne verujemo u politiku sankcija, predsednik Vučić i Vlada Srbije su to istakli i tu nema promene, podvukao je premijer.

Dodao je da očekuje pritiske u vezi sa Republikom Srpskom i konstantnim pokušajima, manje ili više uspešnih, na polju revizije Dejtonskog sporazuma, podsetivši na suđenje protiv predsednika RS Milorada Dodika, koje, kako je rekao, može da dovede do ozbiljnih posledica u BiH.

Juče se navršilo pet godina od uspostavljanja “Otvorenog Balkana”, koji je dao konkretne rezultate, a Vučević kaže da je njegov utisak da Tirani i Skoplju ta regionalna inicijativa nije prioritet u ovom trenutku.

– Edi Rama je izjavio da je ’Otvoreni Balkan’ za njih završen proces. ’Otvoreni Balkan’ je morao dalje da se razvija i zaslužio je priključivanje, pre svega, Crne Gore i BiH. To bi dobilo sadržaj. Nesporno je da je ’Otvoreni Balkan’ doneo mnogo toga dobrog za Srbiju, Severnu Makedoniju i Albaniju, popravio je istorijski složene odnose Srbije i Albanije, a sa Severnom Makedonijom je postavio stvari na ono mesto na kojem treba da budu, rekao je Vučević.

Naveo je da ne postiji ništa negativno u odnosu Srbije i Severne Makedonije, ali da postoji neslaganje po pitanju Kosova, najosetljivijeg za Beograd.

– Priznajemo suverenitet, kao i identitetska, nacionalna, jezička i kulturna pitanja. SPC je dala autokefalnost Ohridskoj arhiepiskopiji – Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. Što se nas tiče, te stvari su potpuno čiste, niti oni imaju neslaganja sa nama po pitanju Kosova i Metohije i to je ono što je najosetljivije pitanje za nas, rekao je Vučević.

Srbija Danas/Kosovo Online

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Odeća se skuplja posle pranja? Biće opet kao nova, treba samo da uradite ovo

Odeća se skuplja posle pranja? Biće opet kao nova, treba samo da uradite ovo! Da, …