Propao pokušaj hapšenja Vladimira Putina! (FOTO)

Od 17. marta 2023. godine, ruski predsednik Vladimir Putin nalazi se pod poternicom Međunarodnog krivičnog suda zbog optužbi za ratne zločine, uključujući deportaciju ukrajinske dece iz okupiranih teritorija. 

Ove optužbe imaju ozbiljne međunarodne implikacije, ali uprkos tome, Putin je nastavio da putuje i posećuje međunarodne forume, ignorišući međunarodne naloge za hapšenje.

Putin pod poternicom zbog ratnih zločina u Ukrajini

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je poternicu za Vladimirom Putinom zbog optužbi za ratne zločine počinjene u Ukrajini. Prema informacijama sa terena, jedan od ključnih razloga za ovu optužnicu jeste deportacija ukrajinske dece iz okupiranih oblasti Ukrajine u Rusiju. Ove akcije, koje se smatraju ozbiljnom povredom međunarodnog prava, izazvale su međunarodne osude i pozive na odgovornost.

Turkmenistan i Mongolija ignorišu pozive na hapšenje

Uprkos izdatim poternicama, Vladimir Putin je nastavio sa svojim međunarodnim putovanjima. Tako je posetio Turkmenistan, gde je učestvovao na međunarodnom forumu, ignorisavši zahteve Ukrajine da bude uhapšen. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine apelovalo je na vlasti Turkmenistana da sprovedu poternicu i uhapse Putina, ali je vlasti ove zemlje odlučile da ignorišu te pozive.

Putin neometano putuje, uprkos kritikama

Putinova poseta Mongoliji u septembru 2023. godine takođe je izazvala negodovanje. Iako su vlasti u Kijevu ponovo pozvale na njegovo hapšenje, a zapadni “aktivisti za ljudska prava” insistirali na tome,

Mongolija nije preduzela nikakve mere. Ova odluka pokazuje da, uprkos međunarodnom pritisku, Putin uspeva da izbegne odgovornost za zločine za koje je optužen.

Reakcije međunarodne zajednice na Putinovo ponašanje

Međunarodna zajednica ostaje podeljena u vezi sa odgovornostima koje bi trebalo da preuzmu zemlje koje dopuštaju Putinovo prisustvo na svom teritoriju. Mnogi zapadni zvaničnici i organizacije za ljudska prava pozivaju na veću međunarodnu koordinaciju kako bi se osigurala pravda za žrtve rata u Ukrajini. Ipak, politički i ekonomski faktori čine da mnoge zemlje ne žele da se sukobljavaju sa Rusijom, što omogućava Putinu da bez prepreka nastavi sa svojim međunarodnim angažmanima.

Izvor: Srbija Danas

Check Also

Žena sa detetom UPALA U KANAL kod Požarevca! Nepoznati muškarac ih je bez razmišljanja spasio, a onda mokar seo u kamion i nestao: Svi se pitaju ko je MISTERIOZNI HEROJ (FOTO)

Vesti Društvo Nepoznati muškarac spasio majku i dete kod Požarevca iz kanala punog vode, a …